Hogyan válasszuk ki a megfelelő szemüveglencsét?

Az ideális szemüveg elengedhetetlen része a megfelelő szemüveglencse kiválasztása, melyhez mindenképpen szakember segítségére van szükség. Ha a lencse nem megfelelő minőségű és típusú, akkor a szemüveg többet árt, mint használ viselője számára.

Ha az Ön igényeinek legmegfelelőbb szemüveglencse az alábbi szempontok figyelembe vételével kerül kiválasztásra, akkor garantáltan elégedett lesz szemüvegével.

Dioptria


Alapjaiban határozza meg, a szemüveg esztétikai értékét, komfortosságát, hiszen a dioptria mértéktől függően ajánlunk Önnek ún. vékonyított vagy normál vastagságú lencsét.

Mitől lesz vékonyított vagy normál vastagságú a lencse?

A szemüveglencsét optikailag jellemző egyik legfontosabb érték a törésmutató. Minél nagyobb a törésmutató értéke, annál vékonyabb a lencse. Ez különösen fontos szempont a 2, illetve annál magasabb dioptria értékű szemüveglencsével megrendelt szemüvegek esetében. Így a magasabb dioptriájú szemüveglencse esztétikusabban illeszthető akár a fém keretbe is, és nem, vagy csak kis mértékben lóg túl a kereten a lencse.
Az alap, azaz a normál vastagságú műanyag lencse pl. 1.49 értékű, míg a vékonyított lencsék 1.56, 1.6, 1.7, ill. 1.74 törésmutatóval készülnek.

Miért válasszon aszférikus lencsét?

Aszférikus felületről beszélünk, ha a szemüveglencse optikai tulajdonságainak megtartása mellett laposabb elülső felülettel rendelkezik. Ez a tulajdonság a „pluszos” lencsék esetén figyelhető meg a leglátványosabban.
A hagyományos gömbszerű felszínnel rendelkező lencsék esetében a széleken átnézve az eredetileg egyenes vonalak enyhén görbültnek látszanak. Ezért a látott kép a lencse szélei felé alig észrevehetően ugyan, de kissé homályos és torz.
A lényegesen jobb optikai hatás és az esztétikusabb megjelenésen túl további előny, hogy ezek a lencsék kevésbé nagyítják, illetve kicsinyítik a szemüvegviselő szemét.

Kiválasztott keret


A megfelelő szemüveglencse kiválasztását jelentősen befolyásolja a választott szemüvegkeret. Egyes kerettípusok ugyanis kizárnak bizonyos típusú lencséket. Pl.:

  • az ún. fúrt keretekbe (azaz a keret nélküli szemüveg) csak műanyag lencsével készíthető el a szemüveg;
  • fém keretbe 2 dioptriánál magasabb értékű szemüveglencse ízlésesen kizárólag vékonyított formában készíthető el;
  • keskeny keretbe csak meghatározott típusú progresszív szemüveglencsék csiszolhatók be.

A szemüveg viselésének körülményei


Az ideális szemüveglencse kiválasztásakor fontos tisztában lenni azzal, hogy a szemüveg viselője milyen rendszerességgel és milyen körülmények között viseli szemüvegét. Például:

  • Ha Ön a szemüvegét állandóan viseli, akkor a minél esztétikusabb és egészségesebb viselet érdekében az ún. antireflex, azaz tükröződéscsökkentő és UV-szűrő réteggel ellátott szemüveglencséinket ajánljuk.
  • Ha Ön rendszeresen tölti a szabad idejét vagy sportol a szabadban, akkor mindenképpen javasoljuk az UV-szűrő réteggel ellátott fényre sötétedő lencséinket, vagy a nyári időszakra a dioptriás napszemüveglencséinket.
  • A korszerű irodatechnika elengedhetetlen kelléke a számítógép. Szemészeti szempontból mind a számítógép monitora, mind pedig a műfény világítás fokozott megterhelést jelent az emberi szem számára, ami a koncentráció képesség csökkenésében és a gyors szemfáradásban nyilvánul meg. Ennek a látásproblémának kiküszöbölésére az ún. antireflex, azaz tükröződéscsökkentő és monitorszűrő réteggel ellátott lencsét ajánlunk.

Alapanyag


A műanyag alapanyagú szemüveglencse főbb jellemzői közé tartozik, hogy könnyű (az üveg lencséknél 30-40%-kal könnyebb) és nehezen törik, ezért kevésbé balesetveszélyes. Az anyag viszonylagos lágysága miatt azonban az üvegnél könnyebben karcolódik, ezért javasolt felületkeményítő bevonattal ellátni. A Vision Express üzletek szemüveglencse választékának kb. 90%-át teszik ki ezek a lencsék.

Az üveg alapanyagú szemüveglencse főbb jellemzője, hogy viszonylag nehéz (az azonos dioptria értékű és átmérőjű lencse hozzávetőlegesen 30-40%-kal nehezebb a műanyag lencséknél). Bár az üveg lencse felülete nem karcolódik, mégis könnyen sérül,csorbul, szilánkos törés jellemzi, ami könnyen veszélyeztetheti a szemet is.