Egyfókuszú szemüveglencsék

A leggyakrabban használt szemüveglencse típus, melynek egyetlen fókuszpontja van. Segítségével vagy csak a távolra látás, vagy csak a rövidlátással kapcsolatos látáspanaszok korrigálhatók.

A szükséges dioptria és a szemüveg viselésnek körülményeiből adódóan számos tulajdonsággal rendelkező lencsetípusból válogathat. A sokféle tulajdonság közül összegyűjtöttük a legnépszerűbb és legfontosabbakat:

Vékonyított lencse:

Minél nagyobb a lencse dioptriája, annál szembetűnőbb a különbség, ezért +/-2 dioptria felett kiemelten ajánljuk, hogy keretébe vékonyított lencse kerüljön.

Aszférikus felületű lencse:

Az aszférikus felületű szemüveglencse optikai tulajdonságainak megtartása mellett laposabb elülső felülettel rendelkezik. Ez a tulajdonság a „pluszos” lencsék esetén figyelhető meg a leglátványosabban.

A hagyományos gömbszerű felszínnel rendelkező lencsékkel ellentétben az aszférikus felületű lencsék lényegesen jobb optikai hatást garantálnak azáltal, hogy a lencse szélein minimális a torzítás. További esztétikai előnye ezen lencséknek, hogy magasabb dioptriák esetében kevésbé nagyítják, illetve kicsinyítik a szemüvegviselő szemét.

Antireflex réteg:

Tükröződéscsökkentő (más néven antireflex) bevonatok azok, amelyek a lencsére elölről és hátulról beeső fény visszatükröződését csökkentik. Segítségével csillogásmentes, élesebb képet látunk a szemüveggel, mely olvasáskor vagy autóvezetés alkalmával kiemelten fontos a komfortosabb látásélmény érdekében, ráadásul a velünk szemben állót nem zavarja a lencse csillogása és tökéletesen látja a szemünket.

UV-szűrő réteg:

A káros környezeti hatások következményeként kialakult fokozott UV-sugárzás nem csupán a bőrünk, hanem a szemünk egészségi állapotát is veszélyezteti. Ezért szemünk védelme érdekében nem csupán a jó minőségű napszemüveg viselete ajánlott, hanem célszerű odafigyelnünk a jó minőségű UV-szűrővel ellátott szemüveg viseletére is.

A Vision Express üzletekben több lehetőség is van 100%-os UV szűrővel ellátott szemüveg lencsék rendelésére. Kérje kollégáink segítségét az Ön számára legmegfelelőbb lencse típus kiválasztásához.

Progresszív szemüveglencsék

A progresszív lencsék a legmodernebb technológiával készített, hihetetlenül precízen csiszolt lencsék, melyek különlegessége, hogy Önnek minden távolságra éles képet adnak. Így akár egy szemüveggel képes autót vezetni, újságot olvasni és a számítógépét is használni!

A többfókuszú szemüveglencsék közül a mindennapi használatra a progresszív szemüveglencse a legkényelmesebben használható lencsetípus. Megfelel a divat támasztotta követelményeknek is, mert nincs benne éles választóvonal, mint a bifokális lencsében.

Ha távolra nincs is szüksége dioptriára, az ún. „köztes” és olvasó távolságok éleslátására is megoldás a progresszív lencse. Létezik ugyanis olyan változata, mely a felső részen nem tartalmaz dioptriát, illetve kifejezetten munkavégzéshez lett kifejlesztve.

A legújabb fejlesztésű progresszív lencsék további előnye, hogy már keskeny keretbe is elkészíthetőek.

A Vision Expressnek fontos vásárlóinak elégedettsége, ezért részükre 1 HÓNAPOS MEGSZOKÁSI GARANCIÁT biztosítunk!

A progresszív lencséket használatuk szerint további két csoportra oszthatjuk.

Általános progresszív lencsék:

A csoport nevéből is adódóan, ezeket a lencséket általános viseletre ajánljuk azoknak, akik nem szeretnék cserélgetni a szemüvegüket, illetve nem idegenkednek attól, hogy a szemüvegüket folyamatosan viseljék.

Munka-progresszív lencsék:

Ahogyan az elnevezés is sejteti, ezeket a lencséket speciális célra, pl.: irodai munkához ajánljuk. Éppen ezért az ilyen típusú lencsék tulajdonságai is ezeknek a céloknak megfelelően alakulnak. Így viselője használni tudja a lencséket olvasáshoz és pl. a monitor nézéséhez, azonban távolra NEM!

Ez a furcsa elnevezés egy olyan speciális lencsét takar, amit nem általános viselésre, hanem kifejezetten asztalnál végzett munkához fejlesztettek ki (pl. irodai munka), vagy olyan aprólékos munkát végzők számára, akiknek kiemelten fontos az apró tárgyak éles látása (pl. műszerészek, órások). Lencsetípustól függően ezek a lencsék az olvasó távolságtól 1,5-3 méterig terjedő tartományban nyújtanak tökéletesen élesen éles képet.

Bifokális szemüveglencsék

A bifokális szemüveglencsék a többfókuszú szemüveglencsék legegyszerűbb csoportját alkotják. A szemüveglencse felső része a távoli, míg az alsó részén a kartávolságra eső, azaz olvasó dioptria található. A két dioptriarész éles körvonallal különül el egymástól a szemüveglencsén belül ugyanis a közelre látáshoz szükséges dioptria rész a lencse alsó részében, egy éles körvonallal határolt területet foglal el. Ez egyrészt a használat során kényelmetlen lehet, másrészt viselője életkoráról is árulkodik.

Fényre sötétedő lencsék

Viszonylag kevesen tudják még, hogy ma már léteznek olyan, a napfény hatására sötétedő lencsék is, melyeket szabadban napszemüvegként, belső térben kivilágosodva pedig hagyományos szemüvegként viselhetünk.
Ha fényérzékeny a szeme és/vagy szeretne a saját dioptriájában egy olyan szemüveget, melyet praktikusan napszemüvegként és hagyományos szemüvegként is használhat, a legkézenfekvőbb megoldás az UV-fényre sötétedő szemüveglencse.

A Vision Express üzletek választékában az Ön igényei szerint válogathat az egyfókuszú vagy progresszív és normál vagy vékonyított változatok között.

A fényre sötétedő szemüveglencsék főbb jellemzői:

  •  Rendkívül gyors reakcióidő (hőmérséklettől függően)
  •  Szinte alapszín nélküli lencsék
  •  Kb. 83-85%-os mértékig sötétedik be a lencse az UV-fény hatására. Tehát szinte tökéletes „napszemüveg” hatást lehet elérni segítségükkel.
  •  Egyenletes színeződés a szemüveglencse dioptriájától függetlenül
  •  Stabil, esztétikus szín
  •  Kiváló UV védelem
  •  Barna, illetve szürke színben választható

Polárszűrős szemüveglencsék

Ezeket a szemüveglencséket különösen pl. vezetéshez, horgászáshoz ajánljuk, mivel speciális kialakításuknak köszönhetően képesek a víz- vagy üvegfelületekről visszaverődő zavaró csillogás kiszűrésére. Természetesen dioptriás napszemüvegnek is kiváló, teljes körű UV-védelemmel ellátott lencsék.

Mit nyújt számunkra a polárszűrő?

A napfény hullámokban terjed, melyek a háromdimenziós tér minden irányába rezegnek. A polarizált fény szintén terjed, de többnyire két irányban, horizontálisan és vertikálisan. A vertikális fény hasznos információt közvetít az emberi szemnek, lehetővé téve, hogy színeket és kontrasztokat lássunk. Ezzel szemben a horizontális fény ún. „optikai zavart” okoz és vakít, ezért biztonsággal kihagyható, hiszen a látott kép szempontjából felesleges.
A polarizált lencsék speciális kialakításuknak köszönhetően 100%-ig kiküszöbölik a vízszintesen visszaverődő vakító fényt, mellyel megakadályozzák a szem irritációját és a hunyorgást. Ezért, ha Ön polarizált lencsét visel:

  • nincs többé vakító fény
  • javul a fénylátás és élesebbek lesznek a kontrasztok
  • a színek kiválóan élvezhetők és élettel telik lesznek

Dioptirás napszemüveglencsék

Szemüvegesként a nyári napsütés vagy a téli síelés alkalmával sem kell lemondani a napszemüveg viselés lehetőségéről. Üzleteink kínálatából többféle megoldás közül választhatnak vásárlóink.

Léteznek ugyanis dioptriás napszemüveg lencsék, melyek tulajdonságaikat tekintve megegyeznek a napszemüveg lencsék tulajdonságaival. A kiváló optikai hatás és látásélesség biztosítása mellett védik szemünket az éles napfény és az UV-sugárzás káros hatásaival szemben. Lencsetípustól függően rendelhetők normál vagy vékonyított, világosabb és sötétebb barna, szürke vagy zöld színárnyalatokban.

Kevesen tudják, hogy a modern technológiának köszönhetően speciális színezéssel az egyfókuszú és a progresszív műanyag lencsék nagy része elkészíthető napszemüveg változatban is. A barna, a szürke és a zöld többféle színárnyalatából választhatnak vásárlóink a lencse felületének azonos mértékű vagy átmenetes színezésével. Utóbbi esetben a lencse felül sötétebb, míg alul teljesen áttetsző. Az UV-szűrő réteg megrendelésével együtt pedig ugyanolyan garantált védelmet nyújthatnak ezek a lencsék is, mint a kész napszemüvegek.