Mi illik hozzám?

A megfelelő formájú szemüvegkeret kiválasztásával kiemelhetjük előnyös arcvonásainkat, valamint elrejthetjük az apróbb hibákat. Az alábbi válogatásban összegyűjtöttük a jellemzőbb arcformákat a hozzájuk javasolt keretformákkal együtt.

Kerek arc

Jellemző: Kb. azonos szélességű és magasságú arc, széles arccsont, kerekáll.
Ajánlott keretformák: Keskeny vonalú, szögletes vagy geometrikus formák, melyek határozottá teszik az arcot, míg az ovális formák keskenyebbé teszik, nyújtják az arcot.

 

Ovális arc

Jellemző: Lágyan ívelt, harmonikus arányok.
Ajánlott keretformák: Szinte bármilyen keret jól áll. Különösen kedvezőek a geometrikus vagy a kerek formák. Aranyszabály: Arcának legszélesebb részéhez képest a keret szélessége mindig legyen picit nagyobb.

 

Hosszúkás arc

Jellemző: Az arc hosszú és keskeny, szögletes áll.
Ajánlott keretformák: Ívelt, ovális vagy kerek formák, melyek szélesítik az arcot. A keret orrészén található rövid összekötő nyújtja az orrot, míg a szárakon lévő bármilyen minta, dekoráció szélesíti az arcot.

 

Háromszögletű arc

Jellemző: Az arc a homloknál szélesebb, az áll felé haladva folyamatosan keskenyedik.
Ajánlott keretformák: Javasoltak a "macskaszem" formájú, valamint az akár karakteresebben díszített keretek, mivel azok a szemre vonzzák a tekintetet, optikailag szélesítve az állat és az arccsontot.

A fordított háromszögletű arc igen ritka. Ilyenkor az áll szélesebb és az arc a homlok felé keskenyedik. Ehhez az arctípushoz a világosabb, valamint az ún. fúrt, azaz keretnélküli szemüvegek ajánlottak.

 

Gyémánt formájú arc

Jellemző: A homlok és az állkapocs egyaránt keskeny, míg az arccsont szélesebb. Igen ritka arctípus.
Ajánlott keretformák: Kizárólag ún. fúrt, azaz keret nélküli szemüveget, esetleg ovális vagy macskaszem formájú keretet válasszon.

 

Négyzet alakú arc

Jellemző: Széles homlok, arccsont és széles, határozott áll.
Ajánlott keretformák: Keskenyebb, ovális vagy kerek formák javasoltak, melyek nyújtják az arcvonásokat és enyhítik az arc határozott vonalait.