Milyen a jó napszemüveg?

A napszemüveg amellett, hogy a megjelenésünk szempontjából igen fontos kiegészítő divatcikk, ma már egyre hangsúlyosabb szerepet kap a szem egészségének védelmében is. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor a szem erősebb fényhatásnak vagy folyamatos napsugárzásnak van kitéve, mivel a káros környezeti hatások következményeként kialakult fokozott UV-sugárzás nem csupán a bőrünk, hanem a szemünk egészségi állapotát is veszélyezteti.

Annak érdekében, hogy szemünket is megvédjük a napfény káros sugaraitól, kiemelten ajánlott a jó minőségű napszemüveg viselete. De milyen is a jó napszemüveg? A következőkben összefoglaltuk azokat a legfontosabb szempontokat, melyeket napszemüveg vásárlásakor a szemünk védelme érdekében érdemes figyelembe venni az utcán és a hypermarketekben kapható filléres darabokkal szemben.

Jó szűrőhatás

  • Teljes mértékben szűrje ki a káros sugarakat.
  • Csökkentse a szembe jutó fény erősségét egyenletesen szűrve a különböző színeket.
  • Speciális esetekben egyes színeket kiemelve erősítse a kontrasztokat.

Az a napszemüveg, amely csak a látható tartományban fejti ki a szűrőhatását, káros. A szemünk ugyanis a látható fény erősségének csökkenésére úgy reagál, hogy kitágul a pupillánk. Ezáltal a megfelelő szűrőhatással nem rendelkező napszemüveglencséken keresztül a káros sugarakból nagyobb mennyiség jut a szembe. Az olcsó, nem ellenőrzött minőségű, nem optikai üzletben vásárolt, kizárólag divat igényeket kielégítő napszemüvegek használata ezért fokozottan veszélyes lehet.

Tökéletes optikai hatás

  • Optikailag legyen tökéletes
  • Ne torzítson, ne legyen prizmás hatása. Ez főleg az erősen arcra simuló "görbített" modellek esetében tapasztalható.

Bár a legtöbben nem is gondolunk rá, de a szűrőhatáson kívül a napszemüvegek esetében is nagyon fontos szempont az optikai kidolgozottság. Az optikailag rossz napszemüveg használata ugyanis az elmosódott látás mellett rendszeres fejfájást is okoz. Optikailag jó napszemüveglencséket csak a szemüveglencse gyártásban jártas optikai cégek képesek gyártani, ezért még a nemzetközi divatházak is ezen gyártókkal együttműködve készítik el minden évben az új kollekciójukat.