„Ne nézz a napba, mert megvakulsz!” Ugye, hányszor hallottuk ezt a figyelmeztetést gyerekként az aggódó szülőktől? És bizony, be kell látnunk felnőttfejjel, hogy nagyon is igazuk volt. Ha direkt napsütésnek tesszük ki a szemeinket, a szemünk is „leéghet” átmenetileg, ami később maradandó retina-károsodást okozhat. Erre pedig semmi szükségünk, igaz?

Az Oakley egyik legújabb kutatása (oakley.com/innovation) kimutatta, hogy ötből egy ember olyan szemproblémával küzd, amely a rosszul kiválasztott napszemüvegnek köszönhető. Ráadásul az emberek több mint egyharmada egyáltalán nincs tisztában a napszemüvege UV-védelmével, mármint hogy egyáltalán van-e benne UV-szűrő!

Úgyhogy megpróbálok egy kicsit segíteni. Bár a fekete szín klasszikus, egyáltalán nem biztos, hogy ilyen lencsét kell választanunk. A teljesen fekete lencsék nem védenek jobban, mint egy kék, zöld vagy akár egy izgalmas színátmenetes – a védelem nem a színből fakad, hanem a lencse anyagából, esetleg egy utólagosan felvitt külső rétegből (amely egyébként lekophat, szóval óvjuk a napszemüvegünket a karcolásoktól!). Tehát semmi köze a színhez, nyugodtan válasszátok azt, amelyik legjobban illik a nyári gardróbotokhoz.

Nem is az ár a döntő! Ez persze jó hír, hogy a legjobb védelemért nem kell feltétlenül a legmagasabb árat fizetnünk, mert a luxus szemüvegek sem védenek jobban, legfeljebb a pénztárcádat teszik vékonyabbá: csak vásárlás előtt mindig tájékozódj, olvasd át a napszemüveghez tartozó mellé kapott tájékoztatótból az adott modell UV-védelméről!

Törekedj a maximumra! 99-100%-os UVA- és UVB-védelem alatt maximum egy vicces próbálgatás erejéig vedd fel a boltban, aztán keress tovább! Ide tartozik még az is, hogy nem mindegy a szemüveg formája és mérete sem – figyelj rá, hogy a káros sugarak lehetőleg ne jussanak a szemedbe fentről vagy oldalról se. Minél jobban fed és simul az arcodra egy napszemüveg, annál biztosabb lehetsz benne, hogy jól véd. Ha a szuperbiztonságos megoldásra törekedsz, trendi kiegészítő lehet egy kalap (a szalmakalapok újra virágkorukat élik!) vagy akár egy divatos sapka. Ezek ugyanis nem csak a hajat és a fejbőrt védik a melegtől és a sugárzástól, hanem az arcot és a szemet is.

A legjobb barátod a szürke lencse, ha napszemüveg viselésekor is szeretnéd a megszokott színeket látni magad körül. Ha viszont szeretnéd feldobni, színesebbé tenni a világot, válassz színes lencséket – akár többet is, hideg és meleg árnyalatokban, hogy mindegyik hangulathoz legyen opció.

Gondolkodj hosszabb távban! Az UV-károsodás kumulatív, magyarán sohasem késő tenni ellene. Minél többször és minél hosszabb ideig teszed ki a szemed (vagy épp a bőröd) a nap káros sugarainak, annál nagyobb eséllyel lesz ebből később problémád. Nézz körül még most egy Vision Expressz üzletben és válaszd ki a hozzád illő napszemüveget – és tudd, hogy a kínálatban csakis a legújabb szabványoknak tökéletesen megfelelő termékeket találod!