Talán nem is gondolnátok, de a kérdés nagyon összetett! Ha a tényeket nézzük, a szemüvegviselés és a tudás, vagy épp az intelligenciahányados között nincs összefüggés, ennek ellenére több kutatás is kimutatta, hogy a szemüveg, ahogy a teljes stílusunk, meghatározza, mennyire tűnünk értelmesnek, kedvelhetőnek, megbízhatónak, sikeresnek és persze, hogy milyen a személyes vonzerőnk. Nézzünk néhány nagy elmét, akik nem csak előrébb vitték a világot, de szemüvegesen váltak igazán ismertté!

Az első jobb látást biztosító, és már igényes kézműves munkával készült lencsék – hihetetlen, de igaz! – a XIII. század végi Olaszországból származnak, és ezek még kör alakúak voltak.  Ez a szemüvegfazon egyébként a XX. század első harmadáig nagyon gyakori volt, így nem meglepő, hogy Sigmund Freud is emellett tette le a voksát. Mivel ez volt az első igazán elterjedt keret, gyakran ezzel a formával azonosítják még ma is a nagy lexikális tudást (vagy a könyvmolyságot). A híres pszichiáter több darabot is tartott belőle - abban az időben ugyanis sokkal könnyebben törtek a lencsék! 

Gandhi, az indiai szabadságharcos és rendkívül karizmatikus politikus, aki mai napig rengeteg ember példaképe, a békés életre esküdött – milyen formát választott volna, ha szemüvegről van szó, mint egy olyat, amely mindenhol jelen van a természetben, és a bölcsesség mellett nyugodtságról és lelki békéről árulkodik? 

A szórakoztató filmjeiről és vastag, szarukeretes szemüvegéről ismertté vált Woody Allent sem szabad elfelejtenünk! Ha tipikus ’vintage geek’ hatást szeretnénk elérni kellékesként, valószínűleg mindenkinek ez a fazon jutna eszébe elsőként. A komikus által kedvelt fazon az aprócska termethez és keskeny archoz illeszkedően nem túl nagy, sötét színe és vastagsága miatt azonban mégis szembetűnő. Ha ránéztek, nektek mi jut eszetekbe elsőként? Zárkózott jellem? Klasszikus elegancia? Egyszerűség? Valószínűleg mindhárom jelző illene a tulajdonosára!  

Más területen tevékenykedik, és kevésbé szórakoztató, de szintén sok dolgot köszönhetünk Bill Gates-nek, a Microsoft szülőatyjának, akinek vezetőként nagyon fontos, hogy igazán karakteres darabokat találjon magának. Mr. Gates ugyan nem egyféle keretet hord csak – nem zárja magát ilyen korlátok közé, hiszen mégiscsak a megújulás a legfontosabb a technológiában! -, de mindegyik tökéletesen illeszkedik kissé kerek arcához. Szuper választás például ez a felül drótkeretes, komolyságot sugalló, alul pedig keret nélküli, nyitottságról árulkodó fazon.  

Ha világmegváltó eszmékről van szó, Steve Jobs sem maradhat ki a felsorolásból, aki szintén a kör alakú lencsét választotta magának, bár ő a keret nélküli verziót.  Az eredmény hasonló, mint a konkurens tech vezérnél: lelki nyíltságot mutat ez a darab is, de azt is, hogy a tulajdonosa szereti a letisztultságot, a rendet, az átláthatóságot.  A 450$-os fazon kereslete hatalmasat ugrott a zseni halála után, és még Ashton Kutcher is annyira megszerette a JOBS című filmjének forgatása során, hogy szinte hónapokig le sem vette.  

A ’mindenki, aki szemüveget visel, okos’ és a ’mindenki, aki okos visel szemüveget’ sokaknak annyira helytálló elvnek tűnhet, mint a ’minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár’, pedig legtöbbször semmi alapja nincs. Ez a gondolatsor is a popkultúránknak köszönhető, amelyben sokszor ábrázolták a tudósokat, professzorokat és zseniket szemüveggel – mert aki sokat olvas vagy számítógépezik, biztos, hogy elromlik a szeme! És ugyan ez nem teljesen igaz, azért érdemes vigyázni a szemetekre és ha úgy érzitek, valami nincs rendben, például fáj a fejetek, szédültök, homályosnak tűnnek feliratok, érdemes ellátogatni a Vision Express-be egy gyors látásvizsgálatra!

 

Képek forrása: 

http://bit.ly/1onmRVu

http://goldenchidiya.files.wordpress.com/2014/01/mahatma-gandhi-origional-wallpaper-1-8.jpg

http://cdn.blickers.com/wp-content/uploads/2013/08/WAllenGago-650x365.jpg

https://wiki.rit.edu/download/thumbnails/105523458/bill%20bates.jpg?version=1&modificationDate=1411424158780&api=v2

http://bit.ly/1x8LplK

blog.myeyewear2go.com