Mindenki máshogy vélekedik a szemüvegekről – van, aki szükséges rossznak érzi, és van, aki büszkén hordja, egyfajta divatcsemegeként, amely megkoronázza az öltözködését, és lehetőséget ad arra, hogy kitűnjön a tömegből. Utóbbira jó példa rengeteg zenész és színész is, akik a napszemüvegek jótékony takarásából előbújva nyíltak meg a világnak, különleges plasztikkereteik által. 

Buddy Holly az ’50-es évek zenei szcénájának egyik legismertebb zenésze volt – és lelkes szemüvegviselő! Az ébredő rock and roll stílus vagány szellemiségét tükröző kerete sem véletlenszerű választás volt, hiszen már akkoriban is odafigyeltek arra, hogy az előadóknak egyedi és könnyen beazonosítható stílusa legyen. Erre a különleges, nehéz, fekete keretre például az énekes szemésze bukkant rá Mexikóban, hosszas keresgélés után. Rögtön kettőt is vett belőle, próba nélkül – de nem tévedett, tényleg ikonikus darabot talált. 

Justin Timberlake enyhén cicás fazonú – a felső sarkainál felfelé ívelő – kerete nagyon hasonlít Buddy Holly választására, és egy kis feminin energiát visz a sztár megjelenésébe. Egy ilyen szemüveg kevés férfinak áll jól, de Justinhoz szerintem tökéletesen passzol – művészlelkeknek nagyon jó választás! 

A hasonló, vastag, sötét plasztikkeretek egyébként pár éve tértek vissza a zenészek és főleg a rapperek kelléktárába, de a hullám már a ’90-es években is feltámadt, nézzük csak meg Jarvis Cocker, a Pulp énekesének kedvencét. Hosszúkás, ovális arcához nagyon jól illik ez az erősen szögletes darab, amihez hasonlókat a mai napig gyakran láthatunk rajta.

James Dean, a fiatalon elhunyt, mégis ikonikus színész is imádta a karakteres fazonokat, és ha szemügyre vesszük a képet, láthatjuk, hogy a sötét keretek helyett ő egy teknőcpáncél mintájúra szavazott. Szőkés-világosbarna hajhoz és világosabb szeméhez csodásan illenek ezek a keretek, amelyek ötvözik a barna különféle árnyalatait, néha kicsit világosabb, néha kicsit sötétebb verzióban. Nagyon elegáns és időtlenül stílusos hatást keltünk vele, ha megtaláljuk a színeinkhez illő árnyalatot!

Johnny Deppet is ritkán kapják lencsevégre valamilyen jellegzetes műanyag keretes szemüveg nélkül, amelyeknek színe a feketétől a narancsig lefedi a teljes színskálát. Mr. Depp tehát nem állít maga elé korlátokat, ha szemüvegválasztásról van szó, és igen kreatív mind színben, mind formában. Meg is teheti, mert arcához szinte minden fazon illik!

Ha műanyag keretet választunk, egyszerűbb dolgunk van egy színezett verzióval, mint egy teljesen átlátszóval, amely kevés színtípushoz illik. És van egy másik szempont is, amit érdemes szem előtt tartani: a fényes és a matt keretek is teljesen más hatást keltenek. Kerekded arcoknál mindenképp az utóbbit javaslom, amely nem teszi még teltebbé a vonásokat!

 

Képek forrása: 

http://www.blinkoptic.com/

www.independent.co.uk

www.zimbio.com

www.heyheymymy.com.au