A szemüvegek, mint ikonikus használati tárgyak, nem csak a divattervezőket ihlették meg, de képzőművészek sokaságát is. Nézzünk meg néhány műalkotást, melyeknek ötletét, vagy épp szerves részét ez a szuper kis kiegészítő adta!

Ha fény, akkor lámpa! Ez az egyik legnépszerűbb újrahasznosítási módja a megunt napszemüvegeknek, az eredmények pedig nagyon változatosak a letisztult dizájntól egészen a vintage hatásúig. David Corcoran 28 napszemüvegből megalkotott aviátor lámpaburája tökéletes díszítőeleme lenne egy legénylakásnak éppúgy, mint egy retro szórakozóhelynek.

Ha épp nem állnak rendelkezésünkre egyszínű szemvédők, szedjünk össze színes darabokat a bolhapiacon és alkossunk valami eklektikusat! A sorra nyíló vintage hangulatú budapesti romkocsmákban is megállná a helyét egy ilyen jópofa, napszemüvegekből álló diszkólámpa, mint amilyen Ellen Vesters kaotikus, Summersphere című alkotása.

Vesters-hez hasonlóan varázslatosan színes, mégis inkább egy kémiai projektre emlékeztető „szemüveggömböket” alkotott David Batchelor. A színek hatását tanulmányozó művész munkái mind szemet gyönyörködtetően vibrálóak és élőek.

Természetesen az ikonikus formák számos festőt is megihlettek, és amióta a pop-art betört a művészeti szcénába, ezek a látszólag mindennapos tárgyak is egyre gyakrabban köszöntek vissza a vásznakról. Tom Wesselmann az amerikai pop-art jelentős alakja közel nyolc méter széles, 1974-es alkotásán a nőiesség korabeli szimbólumai jelennek meg – a hatalmas napszemüveg előtt körömlakk, gyöngyök, gyűrű és rúzs díszeleg. 

A kortárs amerikai festő, Pete Nawara több képén is feltűnnek a ’70-es évek oversize napszemüvegei, nála azonban már mint a retró stílus kellékei. Akárhogy is, ahogy a képeken, úgy a valóságban is szuperek ezek az old school kiegészítők!

De nem csak a képzőművészetben jelentek meg szemüvegek, a formatervezők is szívesen játszanak el a jól ismert design-elemekkel. Dzmitry Samal fehérorosz designer Aviator-ihlette szekrénye tökéletes kiegészítője lenne bármelyik hipsster otthonnak. Az alkotó csak Könyvtárnak hívja az élénk színű dizájnbútort, és elsősorban az olvasnivalók és albumok tárolására szánta, de szerintem bármi jól mutatna ebben a modern darabban!

Képek: http://bit.ly/ZaZSB9 http://www.ellenvesters.com/pets-marktplaats http://eleanormaclure.files.wordpress.com/2011/04/disco1.jpg http://bit.ly/1s4DS6x https://peternawara.see.me http://samaldesign.blogspot.hu/2010/05/eyewears-library.html