Talán nem is gondolnátok, hogy a napszemüvegek elterjedése is inkább a sztároknak köszönhető, mint a hasznosságuknak. A XX. század első filmsztárjai előszeretettel viselték a sötétített lencséket miközben rajongóik között suhantak partiról partira. Egyes vélemények szerint elsősorban a vakító kamerák miatt bevörösödött szemüket szerették volna elrejteni, mások szerint a titokzatosság megteremtése volt a cél. Akármi is az igazság, annyi biztos, hogy a 30-as évekre mindenki által elérhetővé és szinte nélkülözhetetlenné váltak a szemvédők. Vessünk egy pillantást az elmúlt évszázad legismertebb fazonjaira!

forrás: http://www.upscalehype.com/2011/11/bruno-mars-wearing-ray-ban-clubmaster-sunglasses/,

A Clubmaster fazon számít napjainkban az egyik legkedveltebb klasszikusnak – a celebek körében is. Eredetileg ’szemöldökvonal’ fazonú szemüvegnek hívták, és ez volt a legnépszerűbb fazon az 50-es években, amíg le nem taszították képzeletbeli trónjáról a műanyagkeretes szemüvegek. A 80-as évekbeli feléledése után hosszabb pihenő következett, amíg a 2010-es évek retro-imádó hipsterei vissza nem hozták a mindennapi divatba – szerintem teljesen jogosan. Ha karaktert akarsz adni az arcodnak, szuper választás!

forrás:  http://www.sunglasses-shop.co.uk/magazine/01/celebrity-sun-spots.aspx

 

forrás: http://fashiononrock.blogspot.hu/2012/02/ray-ban-american-creation-to-world.html

A Wayfarer napszemüveg egyike azoknak a dizájnoknak, amelyek még ma is nagyon divatosak és egyben népszerűek. Az 1956 óta gyártott keret forradalminak számított a maga korában – hatalmas váltás volt a korábbi fém verziókhoz (például a Clubmasterhez) képest és legalább annyira ikonikus, mint a Cadillac autók farokuszonya. A klasszikus fazon gyártását a 80-as évek elején majdnem végleg beszüntették, ám ekkor mentő ötletként elkezdték filmekben promótálni (nagyon szexi volt benne Tom Cruise a Kockázatos üzletben, igaz?), és a karrierje ismét felvirágzott.  Mindegy, hogy sikkes fekete vagy virágos mintájú a keret, ez a fazon az egyik legbiztosabb választás. Jól passzol elegáns szettekhez és egy laza, nyárias outfithez is, ráadásul időről-időre újabb mintákkal kerül piacra – szerezz be akár több színben, ha jól áll!

 

forrás: http://georgehahn.com/2011/09/04/icons-marcello-mastroianni/,

Egy filmsztárnak minden jól áll – de még közülük is kiemelkedik Marcello Mastroianni zseniálisan karakteres napszemüvege Fellini 8 1/2 című filmjében. Biztos nem véletlen, hogy épp erre a fekete, szögletes és magabiztosságot árasztó keretre esett a választás – ez az a klasszikus vonal, ami ugyanazt sugallja napjainkban is, mint 50 évvel ezelőtt: „túl fontos vagyok ahhoz, hogy érdekeljen a véleményed”. És hogy megállja-e a helyét ma is? Ahogy a divat minden területén, az anyagok, formák kicsit mindig változnak, de az alapok örökre megmaradnak – Karl Lagerfeld is így gondolja!

 

forrás:  http://puertobanusmarbella.wordpress.com/

Természetesen a hölgyeknek is jutnak időtálló fazonok – gondoljunk csak Jackie Kennedy szemüvegére, amelyet gyakran hordott az amerikai first lady és ő tette igazán népszerűvé. Az eredeti fekete keret az ’50-es évek óta nagyon népszerű, de már ezt is megtalálni többféle verzióban a fehértől a párducmintáson át az egészen extrém színekig. Ha szeretnétek egy ikonikus oversize szemüveget, maradjatok a stílusos fekete keretnél, és nem lőhettek mellé!