Miért elmaradhatatlan kellék a jó napszemüveg nyári sportoláshoz? Mert akár vitorlázol, akár biciklizel, akár szörfözöl, a szemeddel navigálsz, ez a legfontosabb érzékszerved. Nagyon kell koncentrálnod egyszerre több dologra, és a vakító napsütés mellett tönkreteheti az élményt még a szemedbe kerülő víz, homok vagy por is. Válassz tehát ügyesen és körültekintően!

Tény, hogy a napszemüveg viselése sportolás közben főként nem divat kérdése, de mint más kiegészítőknél, itt is hódítanak trendek és évről évre újabb verziók látnak napvilágot (szó szerint) a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően. A fazonok ugyan nem annyira glamúrosak, mintha egy Váci utcai shoppingra készülnél, de szerencsére van választási lehetőséged a keretek, lencsék színében és anyagában is!

Ha csak a lencsét nézzük, hideg palettához (platinaszőke vagy épp koromfekete hajhoz) a hideg árnyalatú lencsék illenek, mint a szürke, vagy a kék lencsék is szuperek. Ha pedig a melegebb, mediterrán színek jellemeznek, válassz inkább meleg hatású, barnás-zöldes lencséket, ezekből is csodás árnyalatokat találni!

Nagyon fontos, főleg sportolás közben, hogy a keret minden irányból akadályozza az ártalmas sugárzást – de mit tegyünk, hogy közben még jól is érezzük magunkat a választott fazonnal? Ahogy korábban írtam, sokat számít az arc karakterének formálásában, hogy milyen keretet választunk – ez sportolás közben is szempont lehet!

A lehetőségek persze korlátozottabbak, mint a divatszemüvegeknél – sose fogsz például Lolita vagy John Lennon keretet találni a sportszekcióban –, de azért így is elég széles a választék. Ahogy bármilyen más szemüvegnél, itt is az arányok a legfontosabbak, ha csak a fazont nézzük, ezért törekedj a harmonikus megjelenésre!

Ha kerek, finom vonások határozzák meg az arcod, ne tarts a szögletes napszemüvegektől, és a kereted színe is lehet egy meghatározó szín a feketétől a vörösön át az élénk kékig. A lényeg, hogy adj neki karaktert. Markáns vonásokhoz - gyémántra, négyzetre vagy téglalapra emlékeztető arcformához - válassz lágyabb vonalú kereteket! Kisebb arcra kisebbet, hosszúkásabb arcra lefelé nyújtottat, de mindenképpen kerüld az éles, kiugró sarkokat, amelyek sportszemüvegeknél egyébként gyakran előfordulnak, főként a napfény kiszűrése miatt. Keress olyan változatot, ami kerekebb, és jobban az arcodra simul!

Mintás kereteket ritkábban gyártanak sportoláshoz, de elvétve találni ilyeneket is – az állatminták nem csak trendik idén, de a határozott vonásokat lágyítják, a fiús lányokat nőiesebbé teszik, és szerintem jól szimbolizálják a sporthoz szükséges kitartást is.

Azt javaslom, mielőtt döntenél, mindenképp kérd ki egy szakértő segítségét is. Stílusos sportolást kívánok egész nyárra!