A hetvenes évek „antidivat” világa után az emberek elkezdtek a stílusosabb, dizájnosabb dolgok felé fordulni, betörtek a mindennapi életbe az extrém kiegészítők és ruhadarabok. A ’80-as évek divatja és stílusa máig az egyik legemlékezetesebb korszak nem csak a hatalmas válltöméseknek, tűsarkú cipőknek és egekig tupírozott frizuráknak köszönhetően, hanem a fantasztikus szemüvegkreációk miatt is!

A korszak mottója akár ez is lehetett volna: „nagy-nagyobb-legnagyobb”! Hódítottak a látványos, óriási kiegészítők, a neon és fémes színek, a mesterséges anyagok, a szögletes, eklektikus formák és szinte minden, ami feltűnő! Ilyen volt a szemüvegek világa is, legyen szó akár a formákról, akár a színekről. Ha megvizsgáljuk a jellemző trendeket, észrevehetjük, hogy a mainstream divatban egy erős feminista mozgolódás indult el: megjelentek a néha indokolatlanul széles válltömések, a nadrágkosztümök, a kantáros nadrágok (végre a nők hordják a nadrágot!), és persze ott voltak a rövid, fiús frizurák, amelyek nem utolsó sorban hagyták érvényesülni a sokszor óriási szemüvegeket! Ez a fazon volt az egyik leggyakoribb a ’80-as években mindkét nem körében, nem véletlen hát, hogy Katy Perry épp ezt találta meg TGIF című klipjéhez!

Kitaláljátok, ki van a képen? Igen, ő bizony a tinédzser Charlize Theron, aki szintén ezt a gömbölyded formát hordta a ’80-as években, amitől igazi jó kislánynak tűnt… A színésznő egyébként a mai napig az anyukáját okolja, hogy az iskolás éveiben emiatt a rémes szemüveg miatt nem nézett rá egy fiú sem. Szerintetek hogy áll neki a fazon?

És ha már ifjú hölgyekről van szó, nagyon jó példa az Álmodj rózsaszínt amerikai tiniklasszikus stylingja is. A filmben Molly Ringwald játszotta a bájos, tűzvörös hajú főhőst, aki nem mellesleg divattervezőként képzelte el a jövőjét, és saját maga szabta még a báli ruháját is! Ovális arcához szinte bármilyen keret jól illett volna, ahogy ez a nagy, kerek fazonú is, tavaszias színei miatt viszont jó választás volt a vékony drótkeret, ami szinte ott sincs. Minden divatőrült hölgynek ajánlom a filmet, amelyből már sok-sok trend visszatért napjainkra! 

És hogy a férfi szívtiprókról is essen szó, nézzünk egy másik fiataloknak készült mozit, a Can’t buy me love című filmet, amelyben az akkor még ismeretlen Patrick Dempsey játszott. Ez volt az első nagyobb szerepe, és az általa megformált karakternek egy kicsit feminin, viszont nagyon karakteres darabot választottak. Tökéletesen illett a svájcisapkás, esetlen fiúhoz, akit alakított, de a kérdés az, vajon kinek állt jobban a modell – neki vagy Madonnának? 

Ha a méretek néha el is szabadultak, azért ebben az időszakban is lehetett visszafogottabb darabokat találni. Hódítottak például az átlátszó, műanyag keretes szemüvegek. Ez a divatínyencség szuperül illeszkedik szinte minden bőr- és színtípushoz, és hagyja érvényesülni a vonásokat. Oda kell figyelni azonban néhány dologra a viselésükkor, így a Top Gun-ból ismert Kelly McGillis útmutatója máig helytálló: ha megtaláltuk a hozzánk illő fazont, viseljük lágy, világos árnyalatokkal, valamint érdemes minél kevesebb sminket feltenni. A nagy keretek amúgy is visszatértek az utóbbi időben, és egy világos vagy átlátszó darab mögött nem veszik el úgy az arc, mint egy szintén trendi, de vastag, sötét keretnél, a viselőjét pedig nyílttá és barátságossá varázsolja.

De essen szó azokról a fazonokról is, amelyek retrók ugyan, viszont jelenleg nagyon nehezen képzeljük őket menőnek. Ezektől sem szabad megszabadulni, mert ha nem is jönnek divatba a következő években, azért egy-egy beöltözős partin még beválhatnak. Remek példa erre Sophia Loren, vagy a hazánkban inkább csak csokoládéreklámból ismert Joan Collins vérbeli dívás szemüveg-kollekciói a nyolcvanas évekből! 

Aki ezek alapján úgy érzi, hogy a nyolcvanas évek szemüvegdivatját teljesen le lehet írni, ne feledje, hogy mostanában annyiféle stílus van jelen egyszerre, annyira könnyű egy egészen egyedi, különleges kis világot kialakítania mindenkinek a gardróbjában, hogy olyan darabok is remekül beválhatnak nálunk, amelyek a legtöbb ismerősünkön teljesen stílusidegennek hatnának. Van, aki épp egy ilyen csodás vintage Ralph Lauren vagy Alain Mikli keretben találja meg önmagát, mint ezek a hölgyek: 

A jó tanácsom az, hogy ne vessetek el egy jó keretet, ami tetszik nektek, csak azért, mert mások azt mondják, nem divatos. Találjátok meg az egyéniségeteket „keretesen” is, és ha kell, kérjetek szakértő segítséget!

 

Képek forrása: 

www.etsy.com

http://www.milliganoptical.com/images/frames/sophialoren-glasses.jpg

http://opticalvisionresources.com/wp-content/uploads/2013/12/1990-Joan-Collins-Eyewear.jpg

https://c1.staticflickr.com/3/2209/2082894205_4fe528aa16.jpg 

mightygoods.com

http://i41.tinypic.com/qn1oiw.jpg

 

http://media-cache-ec0.pinimg.com/236x/ac/7a/4e/ac7a4eb1cc33f66304620a7d12b7680b.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-3UG3CI7JPWI/T7mNyn0MJpI/AAAAAAAABWw/DmrVUQrEveM/s640/6814273193_9f8a1841f2_z.jpg

http://pics.blameitonthevoices.com/022009/18.charlize_theron.jpg

www.pinterest.com,

thestachelife.com 

http://www.elblogdefamosas.com/wp-content/uploads/2011/06/katy-perry-last-friday-night-tgif-nerd-666x800.jpg