Az életkor előrehaladtával nők és férfiak egyaránt bevetik a különféle fiatalító praktikákat – legyen szó hajszínezésről, öltözködési trükkökről vagy kozmetikai csodaszerekről. Azt viszont kevesebben gondolnák, hogy egy jól megválasztott szemüvegkeret is csodákat művelhet, és könnyen letagadhatunk jó néhány évet!

Ha azon kapjuk magunkat, hogy hosszú évtizedek óta nem változtattunk a külsőnkön, mert úgymond megtaláltuk a nekünk való frizurát, öltözködési stílust és szemüvegkeretet, könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy szép lassan beszürkülünk, és nem számíthatunk túl sok bókra. Keveseknek sikerül ugyanis eltalálni azt a stílust, amely valóban időtlen és szépen végigkísér minden életkorban. Ráadásul ki ne akarna néhány évvel fiatalabbnak látszani a valódi koránál? Rajta, változtassunk bátran néhány apróságon, s máris megszaporodnak azok a bókok! Kezdjük mindjárt egy jó szemüveggel, de milyennel?

Színesen, fiatalosan

Ideje úgy tekinteni a szemüvegre, mint személyiségüket kifejező, divatos kiegészítőre, s nem csupán funkcionális eszközre. Felejtsük el az unalmasan szürke – pontosabban fémkeretes vagy fekete – darabokat, és próbáljunk fel valami vidámabbat!

Ha a klasszikus megoldásokat kedveljük, váltsunk feketéről barnára, és válasszunk teknőcmintás keretet. Ez a közkedvelt és a legtöbb stílussal jól harmonizáló minta a teljesen ősz haj kivételével mindenkinek jól áll, hiszen színeiben megtalálhatók a szőke, az arany és a barna árnyalatai is.

Amennyiben nyitottak vagyunk a feltűnőbb variációkra is, dobjuk fel megjelenésünket egy vadító piros keretes szemüveggel! Ez pajkos megjelenést kölcsönöz, s egy olyan, érett személyiség benyomását közvetíti, aki elégedett önmagával és nem riad vissza a szabályok időnkénti felrúgásától sem.

Ha a színes keretek között böngészünk, vigyázzunk viszont a kékkel, mert amíg a piros, burgundi és a barna árnyalatai fiatalítanak, a hideg kékek keményítik – és ezáltal idősebbnek mutatják – a vonásokat. Részesítsük tehát előnyben ragyogó, meleg színeket!

Legyen a szemüveg az egyetlen kiegészítő

Ötven fölött már fokozottan kell ügyelni arra, hogy ne ékszerezzük fel magunkat túlságosan, mert a „karácsonyfa kinézet” inkább megmosolyogtató, mint stílusos. Vegyük úgy, hogy szemüvegesként még előnyben is vagyunk, hiszen van egy olyan, univerzális kiegészítőnk, ami önmagában is öltöztet. Ha elég gondosan választottunk, akkor ennél nem is kell több.

S ha már kiegészítőkről esik szó, a hölgyek ne feledkezzenek el a sminkről sem, ami legyen inkább visszafogott és természetes hatású, mert a túl vastag „vakolat” és a rikító színek öregítenek. A rúzs viszont kihagyhatatlan, hiszen egyensúlyt visz az összképbe és szépen reagál a szemüvegkeret élénkségére.

A méret is számít

A most oly divatos oversize, azaz túlméretezett, a fél arcot betakaró szemüvegeket nem az ötvenes korosztály számára találták ki. Bármennyire is trendi és jól mutat a huszonéveseken, ne dőljünk be neki, nem ettől fogunk fiatalabbnak látszani. A nagyméretű lencsék ráadásul ráirányítják a figyelmet a kisebb-nagyobb szarkalábakra, ráncocskákra.

Jóval előnyösebbek a lágy vonalvezetésű, enyhén lekerekített formájú, sem túl kicsi, sem túl nagy keretek, amelyek a legtöbb arcformához illeszkednek és nem tolakodóak.

Próbálgassunk bátran, lépjünk túl a megszokásainkon, de tartsuk szem előtt a kényelmet is, hiszen ha a szemüvegünket igazán magunkénak érezzük, önbizalommal telve fogunk a világra mosolyogni – márpedig egy nagy mosolynál semmi nem tart jobban fiatalon!

Kép forrása: http://khojakhujee.com/wp-content/uploads/2013/11/Diane-Keaton-Nice-Looking-Pictures-778x1024.jpg