Öltözködésünk, stílusunk és persze a szemüveg-választásunk is nagyban függ korunktól, élethelyzetünktől és a környezetünk elvárásaitól. Lássunk néhány tipikus példát!

Nem mindegy, hogy az embernek üzleti tárgyalásokon, kreatív brainstormingokon, vagy épp az egyetem hol tanulós-hol bulizós világában kell helyt állnia, ahogyan az sem, hogy épp fiatal szülőként vagy már sokat látott, ám még mindig aktív, friss nyugdíjasként terelgeti mindennapjait. Íme, néhány tipikus élethelyzet, és a hozzájuk passzoló lehetséges szemüvegek!
 
Az üzletember-szemüveg
 
Egy üzletembernek elsősorban hitelességet és bizalmat kell sugallnia partnerei felé, így szemüvegének is ez legyen a fő üzenete. Uralkodjanak a klasszikus, ovális vagy négyszögletes formák. Az ezüst, barna, fekete és fémszínű keretek nagyon passzolnak a férfiak öltönyéhez; az aranybarnás, burgundi vörös, ezüstszürke és eszpresszó tónusúak pedig kitűnő választások az üzletasszonyok számára.
 
Kép forrása: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/83/ee/fa/83eefa39435aa14899973153d21d9c35.jpg
 
A kreatívipar katonái
 
Modern, geometriai formák; vastagabb és nagyobb keretek, feltűnőbb design, a kéktől, a zöldön és a lilán át a virágosig és az állatmintásig – nekik valóban mindent lehet! Sőt, míg egy üzletembernél senki sem fogja szóvá tenni, hogy mindegyik öltönyös szettjéhez ugyan azt a szemüveget viseli, annak, aki a kreativitásával vagy divatérzékenységével keresi a kenyerét, jobb ha legalább két-három jellegzetes keret lapul a gardróbjában. A hüvelykujjszabály itt is igaz: visszafogottabb, egyszerű outfithez mehetnek az extrémebb darabok, a feltűnőbb összeállításoknak viszont inkább a nem túl hivalkodó, klasszikus keretek tesznek jót.
 
Kép forrása: http://a.fastcompany.net/multisite_files/fastcompany/imagecache/1280/poster/2013/09/3018276-poster-405-poster-656-most-creative-people-2012-neil-blumenthal-092.jpg
 
A stílus nem korfüggő
 
Attól, hogy valaki 50 felett jár, nem jelenti azt, hogy vaskos, régimódi, „SZTK-jellegű” szemüveget kéne viselnie. És kedves férfiak: tessék megszabadulni a túlméretes, fémkeretű modellektől, melyek a teljes arcot uralják! A kor előrehaladtával is könnyen maradhatunk fiatalosak és modernek, ha odafigyelünk kicsit a részletekre – egy jó szemüveggel pedig éveket tagadhatunk le! Idősebbeknél bevált trükk, ha a szemüveg kicsit „felemeli” az arcot, így a férfiaknak a felfelé ívelő, négyszögletű keretekkel, míg a nőknek a lágy, kicsit cicásba hajló modellekkel is érdemes próbát tenni. Ugyanígy a színekkel is lehet játszani: az urak a sötétbarna, bronz és akár vörös árnyalatokkal is kísérletezhetnek, a nők pedig a világosabb, akár csillogóbb színeket keressék, a fény ugyanis életet kölcsönöz az arcnak. Az év Pantone-színe, a marsala például tuti tipp lehet az idősebb hölgyeknek is!
 
Kép forrása: http://www.lindaabels.com/wp-content/uploads/2013/05/older_woman_with_stylish_glasses11.jpg 
 
Kár lenne még felnőni!
 
Akár mérnök leszel, akár bölcsész, az egyetem a tanulás mellett az identitás, a saját stílus megtalálásáról is szól. Attól függően, hogy milyen irányba tartasz, rengeteg szemüvegtípus közül válogathatsz. Menő geek, vicces tudós, visszafogott, józan életű intellektuel vagy retró-őrült? Ne félj kifejezni önmagad a szemüvegeden keresztül!
 
Kép forrása: http://www.coastal.com/thelook/wp-uploads/2015/04/Full-Circle-Employee-Edition-67391-1050x700.jpg
 
Az elfoglalt szülők választásai
 
Az állandóan rohanó szülőknek megbocsájtható, ha a trendek követése nincs a fontossági listájuk élén. Számukra olyan alapdarabokat érdemes választani, melyek egyszerűek, mégis stílusosak, ám ezekben is lehet egy kis plusz: egy ékszer-szerű fémdíszítéssel vagy egy felismerhető méretű logóval máris egyedibbé tehető a választásunk. És persze ne feledjük, még a legegyszerűbb keretet is feldobhatják az olyan, nem szokványos színek, mint például a szilva, a mélyvörös vagy egy lágyabb zöld!
 
Kép forrása: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/02/26/261D0DB300000578-0-image-m-2_1424993865753.jpg
 
Kövessük akár a legújabb trendeket, vagy keressük a hosszú évekre hű társként szolgáló, örök darabokat, társunk vagy családtagjaink mellett ne féljünk kikérni a szakértők véleményét sem!