Az előttünk álló tavaszi-nyári szezon egyik legmarkánsabb trendje az áttetsző szemüvegkereteké lesz. Mivel igazi Jolly Jokerről van szó, itt az ideje, hogy beszerezzünk egyet!

Az áttetsző műanyag szemüvegkeretek tulajdonképpen már hosszú évek óta megtalálhatóak a kínálatban, de népszerűségük csak az utóbbi időben kezdett felfelé ívelni. Pedig – ha jobban belegondolunk – minden adottságuk megvan ahhoz, hogy elsőszámú kedvencekké váljanak. 

Mindenkor, mindenhez, mindenkinek

A víztiszta, átlátszó szemüvegkeretek legfőbb erőssége az, hogy nem tolakodóak, s mivel színtelenek, elméletileg bármilyen árnyalathoz, stílushoz, életkorhoz és arctípushoz illeszkednek. Azért csak elméletileg, mert bár a lehetőségeink jóval tágabbak a színes keretekhez viszonyítva, azért mégis oda kell figyelnünk néhány szempontra.

Először is – mint bármilyen más keret esetében – ezúttal is ügyeljünk a megfelelő forma kiválasztására, mert bár az áttetsző keret valóban jóval kevésbé feltűnő, mint színezett társai, ám azért nem teljesen láthatatlan! Ahogy korábban már tanácsoltuk, a fazont mindig az arcformához igazítsuk. A szögletes arc a lágyabb vonalvezetésű, lekerekítettebb formákat vonzza, míg a kerekebb arcúaknak jól állnak a szigorúbb formák. Az ovális arcformával rendelkezők szerencsés módon bármilyen fazont választhatnak, mert gyakorlatilag minden passzol hozzájuk.

Ha már a formákkal kezdtük, érdemes megjegyezni, hogy az áttetsző keretek akkor a legmutatósabbak, ha vastagok, hiszen a különleges megoldás így érvényesül a legjobban. A vastag keretes, hatalmas szemüvegek ráadásul továbbra is a divat élvonalában vannak, az áttetsző keretes változatnak viszont megvan az az előnye, hogy legyen bármekkora, mégsem takarja el úgy a fél arcot, mint egy klasszikus fekete keretes darab.

Színtelen színekkel

Ha a fazont már sikerült kiválasztani, ideje eldönteni, mihez viseljük, és a hölgyek hogyan fessék ki magukat. Látszólag egyszerű a válasz, hiszen a színtelen keret bármivel társítható. Ez valóban így is van, azonban jellegénél fogva leginkább a világos, pasztell színeket és a fehéret kívánja maga mellé, e palettával harmonizál a legtökéletesebben. Az áttetszőség már önmagában is finomságot, illékonyságot sugall, ezt fokozhatjuk a visszafogottan halvány öltözékkel és kiegészítőkkel, valamint a leheletvékonyan felvitt, nőiesen lágy sminkkel.

Természetesen az erősebb színeket sem zárja ki ez a szemüveg-trend, ám vegyük figyelembe, hogy egy élénk ruha vagy kiegészítő azonnal elvonja a figyelmet a szinte láthatatlan keretről, s így éppen a különlegességét vesszük el. Ami viszont mindenképpen kerülendő, az a hangsúlyos, drámai smink: a füstös szemfestést és a rubinvörös rúzst felejtsük el, ha épp átlátszó keretes szemüveget viselünk.

Korosztálytól és stílustól függetlenül

Az említett szabályokat betartva már bátran választhatunk az extravagáns, de mégsem hivalkodó trend sikkes darabjai közül. Az áttetsző keretek modernek, letisztultak, eleganciát sugallnak egy kis játékossággal fűszerezve. A legújabb változatok között már megtaláljuk a matt, homokfúvott hatásúakat, illetve az enyhén színezett verziókat is. Ez utóbbiak inkább a fiatal korosztály nyári kedvencei lehetnek, míg a teljesen átlátszó, víztiszta változatok bármely korosztálynak jól állnak, s láthatatlanságuk ellenére a megjelenés igazi statement-darabjai válhatnak belőlük. 

Képek forrása:

1. férfi szemüveg: http://www.eyeetiquetteoptical.ca/wp-content/uploads/mens-eyeglasses-for-slideshow1-500x300.jpg

2. női szemüveg: http://40.media.tumblr.com/tumblr_lhpyr4mDiq1qzmp9eo1_500.jpg

3. női szemüveg pasztell sminkkel: http://i.ngimg.com/resources/nastygal/images/products/processed/44780.0.zoom.jpg

4. női szemüveg: http://www.garancedore.fr/wp-content/uploads/2009/06/annalaub3.jpg