A kocsi oldalán megcsillanó napfény, sebesség, határtalan szabadság. A vezetés adta életérzéshez szorosan hozzátartozik egy menő napszemüveg, amely egyrészt praktikus, de azért nem árt, ha stílusos is!

Mondhatnánk, hogy amilyen a kocsink, olyan a napszemüvegünk is, ami nem véletlen, hiszen a személyes ízlés mindkettő kiválasztásában nagy szerepet játszik. A sportos autók kedvelői nagy valószínűséggel sportos fazonú napszemüvegben érzik jól magukat, míg egy elegáns hölgy szíve inkább a klasszikus keretek és a klasszikus, minden kényelemmel felszerelt kocsik felé húz.

A merészebbek megpróbálhatják autójuk és külsejük – annak részeként pedig a napszemüvegük – tudatos összehangolását is, úgy színben, mint anyaghasználat tekintetében. Hideg metálszínű, sok krómfelülettel díszített járgányhoz tehát az igazán „kúl” tulajdonos kéken tükröződő lencséjű, fémkeretes napszemüveget választ, míg a „bulis” kocsik birtokosai vehetik mókásra a fazont. De nézzük a nagypályás sofőröket és napszemüvegeiket!

Autós szemüvegmárkák

Az autók, a száguldás, a versenyek a tervezőket is megihletik, sőt, van rá példa, hogy egy komplett márka létrejöttét inspirálják. Ilyen az 1956-ban alapított Carrera, amelynek atyját, Wilhelm Angert a Carrera Panamericana autóverseny fogta meg annyira, hogy megalkotta mára ikonikussá vált márkáját. A Carrera mindvégig hű maradt az autókhoz, éveken át szponzorálta a Formula 1-et, és darabjai ma is a száguldás szerelmeseinek ízlése szerint készülnek.

A luxusautóiról híres Jaguar ugyancsak masszív napszemüveg kollekcióval büszkélkedhet: a szofisztikált és stílusos márkától elvárhatóan kiemelkedő minőségű anyagok felhasználásával készült, sportosan elegáns darabok nagy kedvencei lehetnek mindenkinek, aki autók és kiegészítők terén is az első osztályú megoldásokat kedvelik.

Forma 1-es formák

A napszemüveg a Forma 1 versenyzők sportos outfitjének is elmaradhatatlan része: versenyen kívüli programjaik nagy részében ugyanolyan fontos kellék, mint a sapka vagy a szponzori karóra. Persze mindez nem csupán a divatról vagy a támogatókról szól: a versenyzők nagyon is körültekintőek, ha az egészségük megőrzéséről, s így a látásuk védelméről van szó. Emellett azért azt is érdemes megnézni, hogy e világsztár sportolók milyen stílusokat és formákat részesítenek előnyben!

A Formula 1 világában Jenson Buttont és Lewis Hamiltont tartják a leginkább divatérzékenynek, ők olyan klasszikusokat viselnek előszeretettel, mint a Ray-Ban Wayfarer és Aviator modelljei, vagy az említett Carrera egyes darabjai. Pályán kívül egyáltalán nem a sportos fazonra teszik a voksukat, hétköznapi megjelenésüket inkább divatos, ám szépen kimunkált napszemüvegcsodákkal színesítik.

Filmbéli sofőrök kedvencei

A mozivászon autós hőseitől is elleshetünk stílustippeket – annál is inkább, mert a hollywoodi jelmeztervezők és stylistok jól értik a módját, hogyan hangsúlyozzák a bevállalós, a macsó vagy éppen a mindenkit megmentő hős karakterét. 

A Vogue magazin „minden idők legemlékezetesebb filmes napszemüvegei” összesítésébe (igen, ilyen lista is létezik) több autós hős és road movie szereplő is befért: köztük van például Susan Sarandon barna cicafazonú napszemüvege a Thelma és Louise című filmből, Robert de Niro felejthetetlen Ray-Ban Caravan-ja a Taxisofőrből, vagy a Ryan Gosling alakította karakter a Gázt! című moziból.

Amikor legközelebb autóba ülünk, a praktikum mellett gondoljunk a stílusra is, hogy ellenállhatatlan külsővel falhassuk a kilométereket.

 

Képek forrása:

http://cdn2.lookastic.com/looks/sunglasses-scarf-crew-neck-sweater-parka-belt-chinos-driving-shoes-holdall-large-5813.jpg

http://www.fashionmention.com/wp-content/uploads/2013/10/22/Carrera-New-Fall-Winter-2013-Eyewear-Collection-01.jpg

http://www2.pictures.stylebistro.com/gi/Lewis+Hamilton+Modern+Sunglasses+Designer+yDxXdS7876pl.jpg

http://filmgarb.com/wp-content/uploads/film-drive-2011-the_driver-ryan_gosling-accessories-sunglasses.jpg