Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy vajon nyáron szükség van-e napszemüvegre gyermekeik számára. A szakmai vélemények eltérnek, de abban mindenki egyetért, hogy gyermekeink szemének védelme ugyanolyan fontos, mint a felnőtteké.

Abban az esetben, ha a gyermek makacsul ellenáll a napszemüveg viselésének, akkor talán nem is kell tovább erőltetni: válasszunk alternatív megoldást, ami távol tartja a káros napsugarakat a szemétől, mint például egy kalap vagy egy jól megválasztott sapka.

Ha gyermekünkre viszonylag könnyen rá tudjuk beszélni napszemüveg viselésére, akkor ma már számtalan modell közül válogathatunk, hiszen formára és színre is egyre bővül a paletta. Napszemüvegek már kisbaba kortól elérhetőek a gyermekek számára, így lehetőségünk van már az első napsugaraktól is óvni szemük egészségét. Ilyenkor már szoktathatjuk babánkat a napszemüveg tartós viselésére.

Fontos szempont a választásnál, hogy praktikus legyen a keret, vagyis passzoljon a gyermek fejformájához, ne essen le a fejéről, esetleg megfelelő pánttal rögzíthető legyen a tarkójára vagy a füle mögé. Aztán, ahogy a gyermekek is idősebb lesz, engedjük, hogy saját maga válassza ki a modellt, így ő sem érzi, hogy ráerőltetjük, kialakíthatja saját stílusát.

Elsősorban a lányok esetében jellemző, hogy szeretnek ugyanolyan darabokat hordani, mint édesanyjuk – ebben az esetben már a saját modell kiválasztásakor is szempont lehet, hogy az adott modell kisebb verzióban is elérhető legyen.

Amikor napszemüveget vásárolunk gyermekünk számára, akkor elsődleges szempont legyen a megfelelő UV védelem legyen, ez fontosabb, mint a stílus! Semmiképpen ne adjunk gyermekünkre rossz minőségű, megfelelő UV védelem nélküli modellt, mert ezzel többet ártunk. A napszemüveget akkor adjuk rá, amikor már szabadtéren vagyunk, amikor mi magunk is felvesszük azt, illetve figyeljünk oda, hogy a lencsét folyamatosan tisztán tartsuk, így biztosak lehetünk benne, hogy megteszünk mindent gyermekünk szemének épségéért.