A szemüveg elsősorban praktikus eszköz, amely az éles látást szolgálja – azonban jóval több is lehet ennél: divatkiegészítő, sőt, akár személyiségünk erős és szembetűnő kifejeződése is. Gondoljunk csak John Lennon ikonikus kerek szemüvegére, amely mára önmagában is egyet jelent a békeharcos hippivel.

Ha úgy tekintesz szemüvegedre, mint egy olyan darabra, amellyel szavak nélkül is mesélhetsz magadról, máris könnyebben találsz magadnak megfelelő fazont. Ám ehhez előbb nem árt tisztában lenni azzal, melyik forma mit üzen a nagyvilágnak.

Az említett kerek, vékony fémkeretes – esetleg színezett lencséjű – szemüvegforma a megrögzött pacifista, vállaltan lázadó és nem titkoltan romantikus egyéniségek kedvence. Bármennyire is különcnek tűnik ez a szemüvegforma napjainkra már klasszikussá lett.

A retro, vastag keretes, macskaszem fazonú keretek jól állnak a kissé szigorú és komoly – amolyan „tanárnős” – személyiségű hölgyeknek. Begombolt kardigánnal és konttyal fokozható a hatás!

A hipsztert, azaz a divatkövető, mindig menő kinézetre törekvő fiatalt már messziről felismerhetjük „SZTK”-keretes szemüvegéről, amelynek kifinomultabb változata a Ray Ban fekete keretes fazonja. Ez a szemüveg azt üzeni viselőjéről, hogy igazi személyisége még kialakulóban van, ám addig is szorosan követi a trendeket.

A művészlelkűek nem félnek használni az élénk színeket és ezt sokszor a szemüvegükön is megmutatják. Ők azok, akik bohókás piros, kék, zöld vagy bármilyen feltűnő árnyalatú kereteket választanak, s ezzel magukra vonják a figyelmet – amely lételemük.

A kütyümániások és tech-őrültek már messziről felismerhetők keret nélküli szemüvegükről. Az ő egyéniségük azt diktálja, hogy a szemüveg vagy legyen szinte láthatatlan, vagy ha már látszik, akkor tudjon sokat (mint például a Google Glass).

A megszállott sportolók természetesen mindig és mindenhol napszemüveget viselnek, s abból is a speciális, sportoláshoz kifejlesztett fazonokat. Hétköznapi szemüvegből is hasonlóan sportos formákat keresnek – mint például a csak felül keretezett, az alsó részén keret nélküli darabokat – vagy egyszerűen elkészíttetik kedvenc sportnapszemüvegük dioptriás változatát.

E kis személyiséghatározó persze csak játék, ezért soha ne vedd túlságosan komolyan. Egyéniségünk természetesen ennél összetettebb, de az azért igaz, hogy amit viselünk (akár az orrnyergünkön), az sokat elárul rólunk…