Április elsején mindig előkerülnek a legjobb tréfák. Lássuk, hogy a mókás kedvű tervezők milyen gegekkel viccelhetnek meg egy olyan egyszerű, de nagyszerű tárgyat, mint a szemüveg! 

Ha azt mondom, vicces szemüveg, szinte mindenkinek azok a darabok jutnak eszébe, amelyeknek a nevettetésen kívül semmi egyéb funkciója nincs. Ugye, jól emlékszünk a műanyag orral és bajusszal egybeépített álcaszemüvegre, a lencsék helyén furán tágra nyílt szemek képével megtévesztő modellre, vagy arra, amelyből rugóra szerelt műanyag szemgolyók „ugranak ki”?

A tréfás szemüvegek világában is tetten érhető a kreativitás, így most fedezzünk fel inkább olyan darabokat, amelyek ötletesek, megmosolyogtatóak, de ugyanakkor bizonyos szempontból elismerésre méltóak is – már ami a dizájnt vagy a díszítést illeti.

Igenis a méret a lényeg!

Manapság az egyik legmarkánsabb trend az oversize, vagyis túlméretezetett szemüvegeké, így ha valaki a mérettel akar viccelni, igencsak el kell túloznia azt. A tréfás kategóriába tulajdonképpen bármilyen fazon beletartozhat, csupán jó néhány számmal nagyobbra kell venni, hogy ne csupán a fél arcot takarja be, hanem jócskán túl is nyúljon az arc kontúrjain.

Az over-oversize szemüvegek mókássága nem csupán abban rejlik, hogy úgy tűnik, viselőik jelentősen elnézték a nekik való méretet, hanem az is nevettető látványt nyújt, hogy az óriási szemüveg mögött kicsi pontként ülő szemek úgy tűnnek, mintha bandzsítanánk, hiszen a lencsék közepe helyett annak belső sarkában látszanak.

Szódásüveg és társai

A túlzás persze nem csak akkor vicces, ha az egész szemüveg hatalmas. A lencsék vastagságának eltúlzása a klasszikus „szódásüveg” szemüveg, amely régi geg, de még ma is megmosolyogtató tud lenni, így semmiképp sem maradhatott ki e kis áttekintésből.

Emellett más módon is lehet játszani a szemüveglencsékkel: léteznek vicces felirattal ellátott, telirajzolt – graffitizett, vagy rajzfilmszerű szemekkel dekorált lencsék, amelyek garantáltan meghökkentik a gyanútlan szemlélőt. Ezek a díszítések természetesen olyan, speciális fóliák segítségével kerülnek a lencsékre, amelyek nem akadályozzák a kilátást a szemüveg mögül.

Tréfás keretek

A szemüvegkeretek végtelen lehetőséget kínálnak a tervezői kreativitás kibontakoztatására, s ha ez már-már extrém módon nyilvánul meg, akkor az bizony vicces is lehet. A mókás keretek között találunk olyat, amely biciklit formáz – a lencsék a kerekekbe kerülnek, s a vicces kedvű bringás azokon keresztül nézhet a világra. Aztán ott van a party-szemüvegek egész tárháza a söröskorsót, hamburgert és más bulis ételeket-italokat imitáló keretekkel, vagy a szívószálból hajtogatott szemüvegkeret, amellyel egyből kortyolhatunk is kedvenc itókánkból.

Persze itt is találunk inkább ötletes, mintsem vicces megoldásokat: ilyen például az a szemüvegmodell, amelynek szárai kihúzható evőpálcikákat rejtenek. Ez azért már több mint vicces: meglepő és tulajdonképpen praktikus!

Képek forrása:

Ivós szemüveg: http://tiwibzone.tiwib.netdna-cdn.com/images/drinking-straw-eyeglasses.jpg

Túlméretezett: https://www.7ware.com/Group/Group486/Catalog/Glasses_Stones_23316.JPG

Szódásüveg: http://www.highindexlenses.com/wp-content/uploads/2013/12/can-i-get-my-eyeglass-lenses-thinner-300x248.jpg

Evőpálcikás: http://www.yankodesign.com/images/design_news/2008/05/01/stix_eyewear2.jpg