Egy napszemüveg nem csupán a szemet védő, praktikus és egyben trendi kiegészítő lehet. A lencse színezése érdekes módon hangulatunkat is befolyásolhatja azáltal, hogy milyen színben látjuk rajta keresztül a világot.

Nem vitás, hogy a napszemüveg az egyik leghasznosabb kiegészítő a napsütéses hónapokban: azáltal, hogy megszűri a szemünkbe jutó napfény mennyiségét, növeli komfortérzetünket és a biztonságunkat is, hiszen jobban látunk – s mindezek mellett szemünk egészségét is védi. 

Persze az sem mindegy, hogyan néz ki – és főképpen hogyan áll rajtunk – a választott napszemüveg, amelynek legalább olyan fontos „funkciója”, hogy feldobja aktuális szettünket, mint a nap elleni védelem.

Legtöbbször fazon alapján választunk, ám egyre többet nyom a latban az is, hogy a lencsék milyen színezetűek. A legdivatosabbak most a kék, zöld, illetve piros árnyalataiban pompázó, tükröződő felületű napszemüveglencsék. Abba azonban kevésbé gondolunk bele, hogy a trendi, színezett lencsék a hangulatunkat is megváltoztathatják. Lássuk, miként!

Világosabb vagy sötétebb?

A napszemüveglencsék színezésének erősségét és színét ízlésünk szerint választhatjuk meg, ezek önmagukban nem befolyásolják a káros napsugárzás elleni védelem mértékét.

Mindennapi használatra inkább a világosabb vagy közepesen sötét színezésűek ajánlottak, ezek kellemes érzést nyújtanak, hiszen éppen annyi kontraszterősítést adnak, aminek köszönhetően jobban látunk. 

Az átmenetes színezésű lencsék – amelyek a felső szélüktől lefelé fokozatosan világosodnak – túl azon, hogy divatosak, ugyancsak jól teljesítenek a napi használatban: a sötétebb rész éppen akkor biztosít több komfortot, amikor a szikrázó égre nézünk, míg lefelé pillantva elegendő a lágyabb színezés is.

 

Az egészen sötét napszemüvegek, amelyek mögött teljesen „eltűnhetünk”, inkább extrém körülmények közé – vagy csupán divathóbortként való viselésre – ajánlottak, egy átlagos napon szükségtelen koromfekete lencsék mögé rejteni tekintetünket.

Színek és hangulatok

Az eltérő színezésű napszemüveglencsék más és más hullámhosszú fényt szűrnek meg jobban, ezáltal másnak látjuk a körülöttünk lévő világ színeit és kontrasztjait. A színek pszichológiájának komoly szakirodalma van, így már azt is jól tudjuk, hogy az egyes színárnyalatok milyen hatással vannak kedélyállapotunkra. Éppen ezért ne csupán a divat szempontjából válasszunk napszemüveget, hanem jusson eszünkbe az is, hogy hangulatunkra is hatással lehetünk vele. 

A szürke színezés a leginkább neutrális, ez módosítja a legkevésbé a valódi színeket – s ezáltal a pillanatnyi érzéseinket sem tolhatjuk vele sem vidámabb, sem borúsabb irányba. Hasonló hatású a klasszikus, sötétbarna színezésű szemüveglencse, ám ezt inkább csak a kimondottan verőfényes napokon válasszuk, mivel sötétsége miatt felhősebb időben máris komornak mutatja a tájat.

A zöld és a sárga színezésű napszemüvegek jelentősen erősítik a kontrasztot, így élesebbnek látjuk velük a környezetünket. Mindez sportoláskor kimondottan praktikus. Hétköznapi viseléskor a hangulatunkra élénkítő hatással lehetnek ezek a színek, anélkül, hogy túlzottan stimulálnának vagy idegesítővé válnának. 

Külön említést érdemel a sárgásbarna színezés, amely egy borult, szürke, felhős napon is képes derűsnek mutatni a világot – s ezáltal pozitívan hatni hangulatunkra. Mivel a sárgásbarna diszkrét, nem harsány és nem is sötét, az ilyen árnyalatú napszemüveg bármely öltözékbe egyszerűen beilleszthető.

Ha már színekről és hangulatokról esik szó, semmiképp sem feledkezhetünk el azokról, akik „rózsaszínben látják a világot”: a pink és a vörös színezésű napszemüveglencséket a közkeletű mondás alapján a legvidámabb hangulat felelősei körébe sorolhatnánk. Ez azonban mégsem egészen van így. A vörös színezésű lencse kevés fényben hatásosan erősíti a kontrasztokat, így ilyen időben élesebb látással ajándékoz meg (ami persze kiválthat belőlünk örömet), de mégis bánjunk csínján ezekkel a színekkel, mert emelik a vérnyomást és hosszú távon inkább izgatóak, semmint boldogságot, vidámságot okozóak. 

Amikor színezett szemüveget választunk, ne csupán a pillanatnyi érzéseinkre hagyatkozzunk: tanulmányok bizonyítják, hogy mindenki másként tolerál egyes színeket. Mivel e téren különbözőek vagyunk, érdemes kitapasztalni, mely árnyalatokhoz hogyan viszonyulunk – hiszen végső soron a saját toleranciaküszöbünk is hatással lesz hangulatunkra.

E tanácsokat megfogadva, de azért bátran próbálgassuk a színes napszemüvegeket, hiszen egy új szín az életünkbe is új színt vihet.

 

A képek forrása:

színes napszemüvegek: https://www.eyenmore.com/wp/wp-content/uploads/2014/12/bright-colorful-sunglasses.jpg

barna: http://indianapublicmedia.org/amomentofscience/files//2009/06/4400-940x626.jpg

szürke: http://img.tjskl.org.cn/nimg/ea/f5/f5d28152b540dd846e70c8df07fe-0x0-1/brand_name_sun_glasses_silver_frame_grey_lens_ray_ban_aviator_sunglasses_rb3025_003_3f.jpg

zöldeskék: http://www.annexmagazine.com/wp-content/uploads/2014/05/ColorLensTumblr2.jpg

sárgásbarna: https://img0.etsystatic.com/003/0/6271970/il_570xN.371911476_gfvd.jpg

pink: https://itsallaboutdave.files.wordpress.com/2012/10/img_2500.jpg