Igazi filmes hősök nem csupán a szuperképességű, szemtelenül jóképű vagy éppen szikrázóan szexis főszereplőkből lehetnek: jó néhányan szemüvegben hódították meg a mozirajongók szívét.

Ha azt mondom, szemüveges mozihős, mindenkinek beugrik legalább egy-két olyan jellegzetes filmes alak, akinek imázsához éppen úgy hozzátartozik a pápaszem, mint James Bondhoz a pisztoly és a szmoking, vagy Batmanhez a denevérköpeny. Itt van mindjárt az első számú varázslótanonc, Harry Potter, akit el sem tudnánk képzelni a kerek okoska-szemüvege nélkül. A fémkeretes okuláré végigkísérte Potter karakterét a sorozatban, nem csoda, ha a fiatalabb korosztály ezt a fazont ma már inkább vele azonosítja és nem John Lennonnal.

A szemüveg a mozivásznon gyakran az intellektuális szereplőtípus jellegzetes kelléke, ám a legendás Woody Allenhez éppen úgy hozzátartozik a való életben, mint az általa megformált karakterek esetében. Allen legtöbbször önmagát adja szerepeiben is, ezért magától értetődik, hogy életre keltett neurotikus hősei is mind ugyanazt a sajátos, fekete keretes szemüveget hordják. 

Az intellektus hangsúlyozására még számos példát láthatunk: a kalandor Indiana Jones édesapja, az ugyancsak archeológus Henry Jones professzor (Sean Connery) figurájának jellegzetes eleme a kalap és a vékony, fémkeretes szemüveg, de említhetjük Oliver Stone JFK című filmjének főszereplőjét, a Kevin Costner által megszemélyesített, eltökélt ügyészt, aki mindvégig a hatvanas évek divatos, felül fekete, alul vékony arany keretes fazonját viseli. Ez utóbbi szemüvegforma később is feltűnik egy emlékezetes film emlékezetes alakításában: Michael Douglas labilis idegzetű karaktere viseli az Összeomlás című moziban.

Vannak persze ellenpéldák is, amikor a szemüveg a figura komikusságát emeli ki. Talán a legjellegzetesebb hős e téren Mike Myers, azaz Austin Powers, aki szögletes szemüvegében és dús mellszőrzetével ellenállhatatlanul vonzónak képzeli magát – bár, esetében a szemüvege a legkevésbé mulatságos eleme a megjelenésének. 

Érdekes, hogy a vígjátékok nőnek öltöző férfi szereplői is előszeretettel használják a szemüveg-trükköt: a Mrs. Doubtfire – Robin Williams által zseniálisan megformált – apukája számára ugyanúgy nélkülözhetetlen kellék a hatalmas, nagyítós lencséjű szemüveg a nagymamakorú házvezetőnővé változáshoz, mint a Dustin Hoffmann által alakított állástalan színésznek az Aranyoskám című Oscar-díjas filmben, amikor Dorothy Michaels bőrébe bújik. 

A jelmeztervezők kedvelt eszköze a szemüveg az olyan karakterek jellegzetessé tételekor, mint az újságírók, tanárok, politikusok vagy ügyvédek. Érdemes eljátszani egy kicsit, és ilyen szemmel is nézni a mozifilmeket – hiszen az ikonikussá váló szemüveges mozihősök nekünk is adhatnak ötleteket a megjelenésünk színesítésére.

 

Képek:

http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20070801222941/harrypotter/images/b/b0/HarryPOA.jpg

http://static.guim.co.uk/sys-images/Observer/Pix/pictures/2012/6/7/1339064108466/woody-allen-annie-hall-008.jpg

http://www.derbyquad.co.uk/sites/derbyquad/files/styles/production_main_image_680x320/public/carousel-images/JFK-film-Kevin-Costner.jpg

http://whatculture.com/wp-content/uploads/2011/08/austin-powers.jpg

http://imabeautygeek.com/wp-content/uploads/2013/07/Dustin-Hoffman_Tootsie.jpg