Sok szó esett már arról, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a napszemüveg kiválasztásakor, hogy igazán csinos és hozzánk illő darabot találjunk. Most lássuk, hol követhetünk el hibákat!

Az ideális napszemüveg egyrészt stílusos, másrészt illeszkedik viselője személyiségéhez, arcformájához, életkorához. Mégis gyakran elcsábulunk, ha egy-egy szuperdivatos darabról van szó, és akkor is viseljük, ha egyáltalán nem passzol hozzánk. A sok „hogyan válasszunk napszemüveget”-jótanács után álljon most itt egy kis gyűjtemény arról is, mi az, amit inkább ne tegyünk, ha szeretnénk elkerülni a stílusbakikat.

Forrás: http://images.thehollywoodgossip.com/iu/s--CA38FuFb--/t_large_p/f_auto,fl_lossy,q_75/v1364527549/kim-kardashian-sunglasses.jpg

Olcsó húsnak…

Nem érdemes gyenge anyagokból összetákolt, többnyire potom áron kínált napszemüvegeket vásárolni – csak azért, hogy legyen egy százegyedik, trendi darabunk. Az ilyen napszemüvegek, amellett, hogy lerí róluk a csapnivaló minőség, még a szemünket is károsíthatják, ha nem megfelelő UV-védelemmel látták el őket.

Alapvető öltözködési szabály, hogy a kiegészítőink mindig legyenek kiváló minőségűek: ez ugyanúgy igaz a napszemüvegekre, mint a táskákra, cipőkre vagy az ékszerekre. Ha kiegészítőink kifinomult ízlésről tanúskodó, időtálló darabok, akkor szinte bármilyen ruhát viselhetünk hozzájuk, akár egy egyszerű farmerrel és fehér pólóval is tökéletes lehet a megjelenésünk. A minőségi napszemüvegekre sokszorosan érvényes, hogy már önmagukban is öltöztetnek.

Jót, de milyet?

Ha el is döntöttük, hogy márkás darabot választunk, ott a következő buktató: egyáltalán nem mindegy, milyet. Attól, hogy egy napszemüveg drága, még nem biztos, hogy stílusos és pláne nem, hogy jól is áll. Ez talán evidensnek hangzik, mégis meglepően sokan figyelmen kívül hagyják, és bármit magukra kapnak, csak drága legyen.

forrás: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ee/ef/01/eeef012be531205bea4fe2771ddbbb87.jpg

Az első számú szempont ez esetben az, hogy jól érezzük magunkat, ha viseljük. Ez talán furcsának tűnő tanács, de mi nők hajlamosak vagyunk „szenvedni a szépségért” és büszkén hordani olyan darabokat, amelyek túl nagyok, nehezek, túldíszítettek, kényelmetlenek, és még sorolhatnám. Ne tegyük! Ha nem érezzük magunkat komfortosan, az az arcunkra lesz írva – és ezt még egy éjfekete oversize napszemüveg sem fogja tudni eltakarni…

Ne a napszemüveg viseljen téged!

Azt már mindenki kívülről fújja, hogy a napszemüveg formáját tanácsos az arcformának megfelelően választani. De biztosan tudjuk, melyikhez mi illik? Vásárlás előtt nem árt átismételni: az ellentétek vonzzák – mitöbb, szépen ellenpontozzák – egymást, ezért a kerek archoz szögletesebb fazonok, míg szögletes arcformához a lágyabb vonalvezetésű napszemüvegek illenek. Ebből következően a kerek arcúak kerüljék el a kerek napszemüvegeket – még akkor is, ha ez a forma az idei nyár slágere. Ugyanígy, a keményebb arcvonásúak se keresgéljenek a szögletes fazonok között, hacsak nem akarnak szándékosan marcona hatást kelteni.

forrás: http://3.bp.blogspot.com/-5jLnVTC39bo/UdYLYo2MNII/AAAAAAAAAC0/DgU6ckK7g20/s860/wildfox_black_granny_sunglasses.jpg

A túlméretezett napszemüvegek most elképesztően divatosak, ám ezeket a feltűnő darabokat tudni kell viselni. Ne válasszunk oversize napszemüveget, ha a személyiségünkkel ellentétes a feltűnéskeltés, ellenkező esetben inkább mulatságosak leszünk, mint trendik.

Alkalomhoz a forma

Amennyiben megtaláltuk a minden szempontból tökéletes napszemüveget, hajlamosak vagyunk mindig, mindenhez azt hordani. Persze léteznek klasszikus formák, amelyek szinte minden alkalomra jó választásnak bizonyulnak, a legtöbb fazon azonban nem ilyen. Ne essünk abba a hibába, hogy csak egyetlen napszemüveget viselünk, akár sportolásról, akár ünnepélyesebb alkalomról van szó. Nem szükséges felhalmoznunk e kiegészítőkből, azonban legyen két-három, különböző stílusú öltözékekhez bevethető darabunk, amelyet már megfelelően variálhatunk. Válasszunk a laza alkalmakra egy könnyed, fémkeretes pilótafazont, a konzervatív összeállításokhoz egy letisztult, fekete keretes darabot, míg a nyári bulikra vagy a nyaraláshoz egy színes kerettel vagy lencsékkel ellátott, vidám, bohókás napszemüveget.

forrás: http://www.utopiasalon.biz/wp-content/uploads/2012/07/katy-perry-wearing-prada-sunglasses2-241x300.jpg

A stílus mindenekfelett

Ha csupán egy tanácsot adhatnék, ez lenne az: ne dőljünk be minden divatirányzatnak, inkább alakítsuk ki saját, időtálló stílusunkat! Ne vásároljunk össze mindenféle egyszezonos darabot, amelyet aztán egy fél év múlva már kínos lesz viselni. A napszemüvegek terén is inkább fektessünk be egy-két klasszikus, örökké sikkes példányba, s ha megtaláltuk a ránk jellemző fazont, figyeljük, hogyan újul meg időről-időre – ha kijön egy új verzió, frissíthetjük azzal kis kollekciónkat.