Az arc formájához igazított szemüvegkeret nagyszerű lehetőséget ad a forma finom korrigálására, szép vonásaink kiemelésére és a kevésbé előnyösek elkendőzésére. Lássuk, mit válasszanak a kerek arcúak!

Amennyire fontosa jó látás szempontjából az alapos vizsgálatot követően kiválasztott, megfelelő szemüveglencse, annyira lényeges a harmonikus összhatás oldaláról a hozzánk leginkább illő keret. Egy jó keret rengeteget dobhat a megjelenésünkön, míg egy rossz választás sokat elvehet a vonzerőnkből.

Az ideális darab megtalálásához az egyik legfőbb támpontot arcformánk szolgáltatja: egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formát választunk, ha szögletes, szív alakú vagy éppen kerek arcúak vagyunk. A következő időszakban sorra veszem az egyes arcformákat, tippeket adva a szemüvegkeret-választáshoz. Elsőként következzenek a kerek arcúaknak szánt tanácsok.

Kép forrása: http://40.media.tumblr.com/tumblr_lvj8ixjlyp1r45j2co1_400.jpg

Jellegzetességek

A kerek arcforma szélessége és hossza nagyjából megegyezik, kontúrjai finomak, a karakteres áll vagy a kiugró arccsont nem jellemző rá. Éppen ez különbözteti meg a négyszögletes arcformától, amelyre ugyanúgy igaz az azonos szélesség és hosszúság, ám jóval élesebbek a kontúrjai. Más formákhoz képest a kerek arc jóval biztosabban felismerhető és beazonosítható.
Fontos eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a kerek arcúak egyben teltek is. Az arc formája nincs összefüggésben a testsúllyal. Sok kerek arcú ember kifejezetten vékony alkatú.

Kép forrása: http://hairstylesweekly.com/images/2014/04/Emma-Stone-Long-Bob-Hairstyle-for-Round-Faces.jpg

A kerek arcformát sokan negatívumként élik meg, és természetesen nehezen viselik az olyan – lássuk be, valóban sértő – megjegyzéseket, mint a „kalács-„ vagy „holdvilágképű”. Valójában nagyon is szép formáról van szó: a lágy körvonalak, a telt, rózsás orca, a finoman ívelt állvonal igenis vonzó! Ideje magunk mögött hagyni hát a rosszindulatú szólamokat és kihangsúlyozni mindazt, ami csodaszéppé tesz egy kerek arcot.

Milyen formát válasszunk?

A kiemelésben és elkendőzésben is segítségünkre lehet egy ügyesen kiválasztott szemüvegkeret. A kerek arcot szépen egyensúlyba hozza egy geometrikus, szögletes formájú keret. Amennyiben határozottabb vonásokat szeretnénk, mindenképpen válasszunk karakteres, négyszögletes darabot.

Kép forrása: http://41.media.tumblr.com/tumblr_lzavs2sW901rpp4fto1_500.jpg

Akár alapszabálynak is tekinthető, hogy a kerek arcforma ellensúlyt kíván, ezért nem mutat jól a kerekded szemüvegfazonokkal. Ez így azonban nem teljesen igaz. Azok, akik jobban kedvelik a lágyabb vonalvezetést és idegenkednek az élesen szögletes fazonoktól, válasszanak egy köztes megoldást: egy ovális vagy lekerekített szélű négyszögletes keretet.

Összességében azt tanácsolnám, hogy a szemüvegkeret mindenképpen legyen közepesen vastag, lehetőleg éles kontúrokkal. A színeket illetően is lehet bátrabb a választás: mindenhez illik egy szép fekete darab, de az élénk színek is jól fognak állni.

Ami kerülendő

A kerek arc esetében a legfőbb cél tehát a lágy körvonalak ellensúlyozása. Ebből következően inkább felejtsük el a teljesen kerek fazonokat, a túl vékony kereteket és a keret nélküli darabokat is. Ugyanígy kerülendőek a túlméretezett, oversize szemüvegek is – bármennyire is divatosak most -, illetve a túlságosan kisméretű, keskeny formák. Mindkét szélsőség felborítja az arc arányait, ahelyett, hogy kiegyensúlyozná azokat.

Kép forrása: http://3.bp.blogspot.com/-Sj3KwxTeXtE/TntRm91K0BI/AAAAAAAAHmI/-hPCKpf_CHg/s800/streetstyle6069.jpg

A szemüveg alja érjen pontosan az orcákig: ne lógjon rá és takarja el az „almácskákat”, de ne is végződjön fölöttük. A szemüveg szélessége pedig legyen azonos az arc szélességével: se nagyobbat, sem pedig kisebbet ne válasszunk. Nézzünk körül a közepes méretű, szögletes fazonok között, így biztosan a megfelelő mellett döntünk majd!