Napjainkban reneszánszát éli a feltűnő és játékos rockabilly stílus, amelyhez a gondosan megkomponált frizurák, sminkek és a már-már jelmezszerű öltözékek mellett a jellegzetes vonalvezetésű szemüvegek is hozzátartoznak.

A rockabilly, az ötvenes évek ikonikus stílusirányzata az Egyesült Államokból indult máig hódító útjára. Gyökereit a zenében találjuk, hiszen az életérzést és az ezt kifejező, feltűnő öltözködési módot a legelső rock and roll műfaj hozta magával. A Carl Perkins, Bill Haley vagy Elvis Presley által diktált feszes ritmusra rímel a rockabilly divat, amelyre a pomádézott, „belőtt” haj, a színes tetoválások, a férfiak díszített szegélyes ingei és vastagon felhajtott szárú farmerei, valamint a lányok gondosan megrajzolt sminkje és pin-up stílusú ruhái a jellemzőek. Gondoljunk csak mindannyiunk örök kedvenc filmjére, a Grease-re…

A rockabilly stílus, mint szubkultúra napjainkban is virágzik, s manapság már a hazai utcákon is egyre több lelkes rajongóját látni, akik a szürke hétköznapokon is boldogan viselik a színes, játékos ruhákat és az érdeklődő pillantásokat vonzó, különleges frizurákat. De vajon milyen szemüvegek passzolnak e nagyon határozott irányzathoz?

A férfiak viseletére elsősorban a vastag, fekete vagy barna teknőcmintás keretek a legjellemzőbbek. Formájukat tekintve mindenképpen szögletesek és semmiképpen sem nagyméretűek a rockabilly szemüvegek.

A másik jellegzetes férfiszemüveg-típus a félkeretes: ez a fazon már lehet oválisabb, s szembetűnő stílusjegye a tetején végighúzódó, határozott, de nem vastag fekete keret. Ez a fazon egyébként az ötvenes évek széles körben elterjedt formája volt, s ma is elfogadott, még a konzervatívabb öltönyös megjelenéshez is.

A rockabilly stílust hűen követő lányok a fiúknál jobban elereszthetik a fantáziájukat: az ő színes, „pörgős szoknyás” ruháikhoz kiválóan illenek az élénk, tiszta színű – piros, zöld sárga vagy akár fehér – keretek. Amilyen nagy a mozgástér a színek tekintetében, olyan kötött azonban a fazon: az igazi rockabilly szemüveg csakis a macskaszem forma lehet!

Persze a cicaszemek nem feltétlenül egyformák – ahogyan a szemkihúzó tussal is rajzolhatunk vékonyabb vagy vastagabb, hosszan ívelt vagy csak picit felkunkorodó vonalat, úgy a macskaszem formájú szemüvegkeretek között is találhatunk diszkréten vagy vadul íves, kerekdedebb vagy egészen keskeny „szabású” darabokat.

Az igazán bevállalós pin-up lányok feltétlenül szerezzenek be legalább egy mintás keretet is! A hatásos külsőhöz nagyon fog passzolni a tigrismintás, csíkos vagy tűpettyes kerettel szegélyezett, bájosan szexis szemüveg.

Természetesen az ötvenes évek uralkodó divatirányzatának is voltak vadhajtásai. A Las Vegas vibráló fényeit idéző, csillogó strasszokkal bőven feldíszített keretek és az extrém – például angyalszárnyakat formázó – fazonok szerencsére ma már inkább csak a régi plakátokról és a kort megelevenítő mozifilmekből ismerősek, napjaink rockabilly fiataljain talán csak a házibulikon láthatók…

 

Képek: http://static.fashionbeans.com/wp-content/uploads/2011/12/rockabillymain.jpghttps://img1.etsystatic.com/000/0/5511605/il_570xN.120665785.jpghttp://vintagevandalizm.files.wordpress.com/2011/03/5572257679_eb0285ec09_b.jpg?w=640http://vintagevandalizm.files.wordpress.com/2013/07/img_5938.jpg?w=640