A divat változik, a stílus örök – tartja Coco Chanel örökérvényű mondása. De vajon mennyire tartósak az egyes szemüvegtrendek? Az elmúlt pár évtized időtálló és pillanatnyi divathullámai közül válogattam ki azokat, amelyek biztosan jobb, ha a feledés homályába vesznek. Remélem, a kis trend-nosztalgia mindannyiunk arcára mosolyt csal a borongós őszi időben!

Kezdjük mindjárt a széles, nagy keretekkel: számtalan példát láthatunk a szemüvegek történelmében a vaskos keretekre és a nagyítószerű lencsékre. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően ez mára átalakult, és nem kell szódásszifon vastagságú lencsékkel hódítanunk, mint az 1970-es, 1980-as években. A vaskos „SZTK” kereteket azonban nehéz kiűzni a boltok polcairól, ez a divat makacsul vissza-visszatér. Azt tanácsolom, hogy csak az válasszon a megszokottnál nagyobb keretet, aki azt maximálisan bele tudja építeni ruhatárába és stílusába! Máskülönben akarva-akaratlanul úgy fog tűnni, hogy a mámoros hetvenes években forgott Charlie Angyalai sorozatban szeretne statisztaként szerepelni.

Ugyancsak kínos pillantásokat vonzhatnak a túlméretezett, fél arcot betakaró szemüvegfazonok. Ezekben némiképp úgy festhetünk, mintha üvegvitrin mögé rejtettük volna ábrázatunkat. Az XXL-es szemüvegek tipikus divatdarabok, kevéssé praktikusak, és bár hangsúlyozzák a „pápaszemességet” egyáltalán nem tűnünk benne intellektuálisabbnak, mitöbb, az éles látást sem szolgálják jobban. Emellett túlságosan hangsúlyosak, s nem tűrnek meg maguk mellett semmilyen további öltözék-kiegészítőt. 

A nyugati divatszakértők állítása szerint a hipszter stílus fejlődése megállt, és nem tud magából újabb ötleteket ontani az alulról szerveződő mozgalom – így sajnos ezeknek a szemüvegeknek az elpusztíthatatlannak tűnő, olcsó variációi is egyelőre a nyakunkon (pontosabban: a fejünkön) maradnak. Ha nem tudunk a márkás prémiumdarabokra költeni, az olcsóbb keretek vásárlásakor is keressük a visszafogottabb színeket és a lehető legjobb minőségű anyagokat, így biztosan nem eshetünk abba a hibába, hogy élénk színű, a nyolcvanas éveket idéző, olcsónak látszó szemüvegben parádézunk.

Apropó, olcsóság: bánjunk nagyon óvatosan a díszítésekkel is! Ugyancsak a furcsa nyolcvanas évek divatját idézik a csillogó strasszokkal és a nagy, feltűnő aranyszínű feliratokkal vagy márkajelzésekkel dúsan felcicomázott szemüvegszárak. E téren sajnos könnyű átesni a ló túloldalára, a túl sok csillám és aranyciráda azonban elegancia helyett inkább bazári hatást kelthet, így, ha lehet, felejtsük el ezeket és válasszunk inkább egy díszítés nélküli, mindenhez illő, időtlen darabot.

Összeállításunk folytatódik – addig is, a játék kedvéért nézzünk körül a gardróbban, milyen régi, letűnt darabok sorakoznak a polcainkon.

 

 

Képek:

http://lunettes.morel-france.com/wm/MOREL-Lunettes-114-4.jpg

http://www.astrology.gr/media/k2/items/cache/188698d74f669da43f3b0cc597e80fc0_XL.jpg