Az ovális arcúak szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen ehhez a formához szinte minden passzol. Az ideális modell kiválasztása azonban éppen a bőség zavara miatt nehéz.

Az ovális arcforma szimmetrikus és harmonikus, ezért szinte bármilyen szemüvegfazon jól társítható hozzá. A keret formájának nem kell palástolnia vagy kiegyensúlyoznia az arcvonásokat, így más feladata nincs, mint hogy kiemelje az arc természetes szépségét.

Látszólag tehát könnyű az ovális arcformával megáldott hölgyek dolga, hiszen szabadon válogathatnak a szebbnél szebb szemüvegkeretek között. A hatalmas választék azonban igencsak zavarba ejtő lehet, és megnehezítheti a döntést. Íme, néhány támpont a szerencsés ovális arcúaknak.

Kép forrása: http://fashin365.com/wp-content/uploads/2015/01/makeup-tips-for-girls-who-wear-glasses-L-Unw8pa.jpeg

Jellegzetességek

Az ovális arcforma viszonylag egyszerűen azonosítható: inkább hosszúkás, mint széles, az arccsontok nem kiugróak, de magasan helyezkednek el. Az állvonal finoman ívelt, a homlok pedig sem túl magas, sem alacsony.

Milyen formák állnak a legjobban?

Az ovális arcformához a legnyilvánvalóbb választás egy szögletes vagy geometrikus fazon, ami szépen ellenpontozza az arc finom kontúrjait. Nem kell a legszigorúbb modellt választani – bár az is csinos lenne – egy sokszögű fazon is éppen elég izgalmas. Bátran válasszunk egy vastagabb, feltűnőbb keretet!

Kép forrása: http://www.yoursoulsuniversity.com/wp-content/uploads/2015/11/KAcaMat2.jpg

Azoknak, akik inkább a kerekded formákhoz vonzódnak, ajánlom a klasszikus, szabályosan kerek Lennon-fazont, illetve a lágyan nyújtott, ovális darabokat. Általánosságban is érvényes, de a lekerekített darabok esetében különösen megszívlelendő, hogy az ovális archoz körültekintően válasszuk meg a keret méretét: ügyeljünk rá, hogy ne legyen sem túl nagy, sem túl széles, az arcból pedig ne takarjon el sokat. Keressünk olyan darabokat, amelyek éppen csak valamivel nyúlnak túl az arc legszélesebb részén.

Kép forrása: http://stylerange.t2b.click/wp-content/uploads/2015/07/firmoo.jpg

Ami a színeket illeti, a keret árnyalatát választhatjuk a haj- vagy szemszínünkhöz igazítva, de akár játszhatunk is egy-egy élénk, vidám árnyalattal. Ha szeretünk a középpontban lenni, akkor ne fogjuk vissza magunkat, tündököljünk egy merész, telt színű kerettel!

Kép forrása: http://2.bp.blogspot.com/-y9g1WYzjAL0/UmgsTxqWFdI/AAAAAAABB3A/mJ4wd5GW_xA/s1600/Carrera-01.jpg

Ami kerülendő

Azt gondolnánk, nincs, amit egy ovális archoz ne lehetne felvenni, ám mégis azt tanácsolnám, az ilyen arcformával rendelkezők inkább kerüljék a túlméretezett darabokat. Az oversize keretek ugyan még mindig a trend élvonalában vannak, de felborítják a finom metszésű arc arányait és túlságosan „rátelepszenek” viselőjükre. Egyszerű szabályként alkalmazható, hogy ne válasszunk olyan szemüvegkeretet, amely az orcák közepénél lejjebb ér.

Kép forrása: http://www.bleudame.com/resize/Shared/images/1191_on_lg.jpg?lr=t&bw=550&w=550&bh=550&h=550