Manapság a befektetési bankároktól kezdve, a művészeken át a biofarmerekig szinte mindenki büszkén viseli a klasszikus, hipszter-stílusú, vastagkeretes szemüvegeket. De volt idő, amikor mindez még valóban szubkulturális jelenség volt. Időutazás az ötvenes évekbe.

Az ötvenes évek Amerikája maga volt a konformizmus, legalábbis a többség számára. A kertvárosok biztonsága és unalma ugyanakkor nem mindenki számára volt vonzó: belőlük lett a beat-nemzedék. Bár inkább életstílus-forradalmat hirdettek, a tömegek és a média számára persze a külsőségek alapján volt a legkönnyebb az azonosításuk, így vált meghatározó szimbólummá a fekete, vastagkeretes szemüveg is.

És persze a jazz. Nézzük például a korszak egyik legfontosabb és legnépszerűbb bandáját, a Dave Brubeck Quartet-et! Kevés olyan együttes volt, ami ilyen komoly befolyást gyakorolt a modern jazz zenére, és talán egy sem, ahol mindegyik tag szemüveget viselt. A klasszikusan szögletes, vastagkeretes keret igazán jól mutatott az elegáns, öltönyös outfit mellé!

Eközben már éledezett egy új zenei irányzat is, a Rock and Roll! Az új őrület új divatot hozott magával, és a szemüvegek ebben már nem játszottak olyan fontos szerepet. Az átmenetet jó érzékelteti a '60-as években népszerű, billentyűse után elnevezett Manfred Mann, akik jazz-zenéjükbe már R&B alapú rockot kevertek. Az együttes nem mellesleg a korszak azon kevés rock-zenét játszó bandájának egyike, ahol egynél több tag is szemüveges volt.

A vastag keretek és a szögletes, kontúros szemüveg-formák divatja nagyjából a hatvanas évek második felében ért véget. John Lennon ikonikus, kerek szemüvege már az új időket jelezte, nem is beszélve a virágzásnak induló hippi-mozgalomról, melytől mind filozófiában, mind stílusban is a lehető legtávolabb állt a szögletesség. A 2000-es évektől újra megjelent, és mára mindent elborító hipszter stílus azonban nem csak a '40-es évek eredeti hipsztereinek és a beat-nemzedék életfilozófiáját és stílusjegyeit csempészte vissza a jelenbe, de a vastagkeretes szemüvegek divatját is újra életre keltette.

 

Képek forrása:

http://chiseler.org/post/20760575393/3000-beatniks-riot

http://theeyewearblog.com/wp-content/uploads/2014/06/Dave-Brubeck-Quartet-all-in-eyeglasses.jpg

http://theeyewearblog.com/wp-content/uploads/2014/06/Manfred-Mann-circa-1965.jpg