Lehet azon vitatkozni, hogy a hipszter-stílus létezik-e egyáltalán, és ha igen, valóban leáldozóban van-e a napja, de egy biztos: ezt a szót hallva a legtöbb embernek az elsők között villan be a szarukeretes szemüveg képe. De vajon mi a története ennek az ikonikus darabnak?

A szarukeretes szemüveg eredetileg – nevéhez hűen – szaruból vagy teknőspáncélból készült, bár már pályafutása korai szakaszában is gyakran ezeket az anyagokat imitáló műanyagból gyártották. A szarukeretes szemüveg megjelenése azért különösen fontos, mert ez volt az első eset, amikor a szemüveg hangsúlyos és merész lett a korábban előszeretettel használt, „láthatatlan” keretek után. Ezt megelőzően a szemüveget viselők jobbára azon igyekeztek, hogy minél kevésbé legyen feltűnő, mit viselnek – annak ellenére, hogy az Egyesült Államok éppen hivatalban lévő elnöke, Theodore Roosevelt szemüveges volt, amivel akaratlanul is divatot teremtett.
 
Kép forrása: http://static01.nyt.com/images/2009/07/16/fashion/16glasses-600.jpg
 
A szarukeretes szemüveg kedveltségének komoly felívelését mégis Harold Lloydhoz, egy amerikai humoristához kötik, aki 1917-től kezdve több filmjében is ilyet viselt. Állítása szerint a hangsúlyos szemüveg mellett kevesebb jelmezre volt szüksége, nem utolsósorban pedig valami olyan romantika sugárzott a megjelenéséből, ami rabul ejtette a női pillantásokat. 
 
Kép forrása: http://www.rantlifestyle.com/wp-content/uploads/2014/09/Harold_Lloyd_in_the_Milky_Way.jpg
 
Az ekkor még jobbára kerek fazonú szarukeretes szemüveg főleg a 20-as években volt példátlanul népszerű, bár később – a gazdasági válság alatt – ismét a fémkeret jött divatba: ez kevésbé volt sérülékeny, gazdaságosabban elő lehetett állítani és nem tört el egy esetleges lencsecsere során. 
 
A 40-es évek közepén e két stílus kombinációjaként megjelent a szemöldökhangsúlyos keret, amely ötvözte a műanyag látványosságát a fém stabilitásával. Az új modell az 50-es években az összes szemüvegeladás felét adta. Ebben az időszakban a másik nagyon népszerű, hangsúlyos, műanyagkeretes szemüveg a Ray Ban még ma is divatos Wayfarer modellje lett, de az említett, szemöldökhangsúlyos Clubmaster is sokáig tartotta kedveltségét.
 
Kép forrása: https://img0.etsystatic.com/000/0/5517627/il_570xN.315352148.jpg
 
Ezt követően azonban a trend mintha ismételte volna önmagát. A Wayfarer után, a 80-as évektől újra divatba jött a szarukeretes szemüveg, ekkor már a yuppik, a vállalkozók és az újhullámos zenészek hordták előszeretettel. 
 
A hullámzó népszerűség a 2000-es években érte el egy újabb csúcspontját, a hipszter-kultúra megjelenésével. Az ezredforduló után igazán szerencsésnek érezhette magát az, aki talált otthon egy régi, valódi szarukeretes szemüveget. Autentikus darab híján azonban már olcsón is lehetett vásárolni feltűnő darabokat, akár lencse nélküli változatban is. Ezen a ponton érdemes megemlíteni még egy apróságot: annak idején Lloyd is lencse nélkül hordta a szemüveget. Egyrészt semmi szüksége nem volt látáskorrekcióra, másrészt a filmfelvételt zavarta volna a csillogó üveg. 
 
Kép forrása: http://www.clearlycontacts.com.au/imageresources/product/glasses/XL/derek-cardigan-7002-brown-tortoiseshell-face-XL.gif
 
Bár napjainkban megszelídülni látszik az eredeti modellek formavilága, a népszerűségük mit sem csökken. A feltűnő, túlméretezett fekete keretek helyett a mindennapokban is hordható, divatos, ugyanakkor vagány és mutatós szemüvegekből mindenki megtalálja az ízléséhez és pénztárcájához illő példányt a bőséges választékból. Nyúljunk hát bátran ezek után a szemüvegek után, és ha megtaláltuk az igazit, ne feledjük: új kiegészítőnknek valódi történelme van.