Korábban már adtunk sminktanácsokat, most lássuk, mi az az öt "sminkbűn", amibe semmiképp se ess bele, ha szemüveget viselsz.

A szemüvegviselés manapság már igazán trendi dolog, szemüvegesnek lenni sikk lett. Mindazok, akik nem csupán divatkövetésből, hanem látásuk javítása érdekében hordják, most örülhetnek - nőként azonban van árnyoldala is a szemüveges létnek. Ilyen a sminkelés, amely bizony néha nehézségeket okoz, hiszen a lencsék nem csupán vonzzák a tekinteteket, de módosíthatnak is a smink hatásán.

Nézzük, mi az az öt tipikus sminkbaki, amit könnyű szemüvegesként elkövetni, de szerencsére egy kis odafigyeléssel ugyanilyen egyszerű elkerülni is.

Kép forrása: http://product-images.imshopping.com/nimblebuy/medical-centre-optical-1107522-1749082-small_lv.jpg

Rossz korrektorhasználat

Kezdjük mindjárt az alapoknál! A korrektor jó barátunk lehet egy hosszúra nyúlt éjszaka után, ha kimerültségünket, karikás szemeinket szeretnénk álcázni. Igen ám, de nem mindegy,hogyan és milyen árnyalatú korrektorral tesszük.

Szemüvegesként messze kerüljük el a sárgás árnyalatú, a bőrünkhöz képest túl világos vagy túl sötét korrektorokat, mert szemüveglencséink felerősítik a nem megfelelő színvalasztás (negatív) hatását. Ugyanígy ügyeljünk arra is, hogy csak rendkívül finom, vékony réteget ütögessünk a szemek alatti bőrbe, mert a vastag korrektorréteg szintén sokkal "látványosabb", ha szemüvegben vagyunk.

Füstös szemfestés? Csak óvatosan!

Még mindig nagy divat a füstös szemsmink. Kétségtelen, hogy ellenálhatatlanul szexi, ha szépen kivitelezett, ám ezt a sminket inkább tartogassuk azokra az alkalmakra, amikor kontaktlecsét viselünk. A szemüveg ugyanis sötétebbnek mutatja a szemfestést, és az eleve mély színekkel operáló füstös szemfestéssel inkább gyászos tekintetűek leszünk, semmint démonian vonzók.

Kép forrása: http://blog.rougeny.com/wp-content/uploads/sites/2/2015/02/MakeupForGlasses_NMaroon-4.jpg

Ha mindenképpen ragaszkodunk ehhez a trendhez, alkalmazzuk a füstös szemfestési technikát, de néhány árnyalattal világosabb palettával. Emellett nyúljunk bátran a highlighterhez is, amiből pöttyintsünk egy keveset a belső szemzugba és simítsunk egy leheletvékony réteget a szemöldökcsontra.

Vastag tusvonal

A cicásan felfelé kunkorodó tusvonal már szinte önmagában felér egy komplett sminkkel - feltéve, ha precízen kivitelezett. A szemüvegeseknek pedig még arra is ügyelniük kell, hogy a meghúzott vonal vastagsága összhangban álljon szemüvegkeretük vastagságával, színével és stílusával.

Kép forrása: https://cohensfashionoptical.files.wordpress.com/2014/10/1471988_531253837020876_6624952946976765443_n.png?w=477&h=298&crop=1

Nem foghatunk mellé, ha a kihúzáshoz használt tus vagy szemceruza árnyalata némileg világosabb a szemüvegkeret színénél (kivéve természetesen, ha a keret krémszínű, pasztell, vagy átlátszó). Klasszikus fekete kerethez használjunk sötétszürke, barna, vagy tengerészkék tust.

Szempillagondok

A szépen festett szempillák a smink koronáját jelentik, s gyönyörűen "kinyitják" a tekintetet. Azonban ennek az ellentéte is igaz: a csomós szempillák, a túl sok festék vagy az elmaszatolódott, "pandamaci"-szemek a szemüveg által még inkább a kiarakatba kerülnek, elrontva teljes megjelenésünket.

Kép forrása: http://static.becomegorgeous.com/img/arts/2014/4/10-makeup-mistakes-you-can-make-if-you-wear-glasses/embedded_too_much_mascara_eyeglasses_makeup.jpg

Különös gonddal végezzük tehát a szempillák csinosítását: első lépésként használjunk szempillagöndörítőt, majd két vékony rétegben spirálozzunk. Ezen kívül mondjunk le az alsó szempillasor kifestéséről, mert a sötét alsó szempillák egy sötét szemüvegkerettel együtt fáradttá teszik a tekintetünket.

Ne feledkezzünk meg a szemöldökről!

Végezetül pillantsunk egy kicsit felfelé, s vegyük kezelésbe a sokszor elhanyagolt szemöldököket is! Valljuk be, szemüvegesként hajlamosak vagyunk csak arra koncentrálni, ami a lencsék mögött látszik, s nem foglalkozni azzal, amit úgyis eltakar a keret. Pedig a szépen ívelt, tömött, ápolt szemöldök éveket fiatalíthat viselőjén. Használjuk ki ezt az egyszerű trükköt!

Kép forrása: http://www.zennioptical.com/blog/wp-content/uploads/2014/08/makeup-artist-18.png