Azt már mindenki betéve tudja, hogy szemüvegvásárlás előtt érdemes megfigyelni az arcformánkat, és az sem árt, ha tisztában vagyunk a saját öltözködési stílusunk főbb jegyeivel. Az alábbi 10 praktikus tipp további segítséget ad a választáshoz.

Szemüvegesként mindannyian tudjuk, olykor mennyire nehéz megtalálni az igazit a hatalmas keretválasztékban. Elcsábulunk, ha egy divatos darabot látunk, aztán elbizonytalanodunk, vajon tényleg jól áll-e, vagy csupán azt szeretnénk, hogy passzoljon. A most következő 10 tipp segítséget nyújthat, ha legközelebb szemüveg-próbálgatásra indulunk.
 
Kép forrása: http://www.neovisioneyecenters.com/files/2014/12/frame-adjustment-and-repair-banner.jpg
 
Mosolyogj
 
Ismerjük az arcformánkat és pontosan tudjuk, hogy milyen fazon illik hozzá? Ez már jó kezdet. Érdemes azonban széles mosollyal felfegyverkezve is megnézni a kiszemelt darabokat. Ha mosolygás közben az arc almácskái felfelé tolják a szemüveget, jobb visszatenni a polcra, mert túlságosan nagy méretű a számunkra és hosszabb távon nem lesz kényelmes viselet.
 
Kép forrása: http://36.media.tumblr.com/tumblr_lxy2l2N2V21r96qrto1_500.png
 
Legyen rád szabva
 
Ahogyan egy szép vonalú ruha is csak akkor mutat igazán jól, ha megfelelő a mérete, úgy a szemüvegkeretnek is tökéletesen kell illeszkednie mindenütt. Különösen fontos, hogy az orrnyergen kényelmesen üljön, ne nyomjon, szorítson vagy lötyögjön. Ha csak egy kicsit is kellemetlen az adott modell viselése, válasszunk másikat, különben az arcunkra lesz írva, hogy kínlódunk.
 
Széltében is passzoljon
 
Az előbbi két pont folyománya, hogy ne csupán a szemüvegkeret nagyságát és kialakítását vizsgáljuk meg, de arra is ügyeljünk, hogy ne legyen se túlságosan széles, sem szűk. Ehhez szemüvegpróbánál helyezzük a mutatóujjunkat a szemünk sarkához, bedugva azt a szemüveg mögé. Ha éppen csak elfér, vagy egészen kevés hely marad a kereten belül az ujjunknak, akkor megfelelő a keret szélessége. 
 
Kép forrása: http://passionforprying.files.wordpress.com/2013/08/79ce7e3c240f06b1ebfd8195a5b86aeb.jpg
 
Ki a stílusikonod?
 
Megtalálni a megfelelő méretet nagyon fontos, de legalább ennyire lényeges – és nehéz – kiválasztani a legkifejezőbb stílust. Bizonytalanoknak hasznos lehet végiggondolni, kik azok az ismert emberek, akiknek stílusa tetszik, majd megfogalmazni, mi is az, ami igazán megkapó bennük. Még jobb, ha kifejezetten szemüveges stílusikonokat választunk, és egy pár percet annak az elemzésével töltünk, mitől olyan vonzó a számunkra a kiszemelt sztár külseje és szemüvege. Ha találtunk néhány jól körülhatárolt indokot, máris közelebb kerültünk stílusunk megragadásához. Tehát, nézegessünk sztárfotókat!
 
A jó szemüveg a személyiség kifejezője
 
Ne feledjük, hogy szemüvegünk – még a legdiszkrétebb darab is – igencsak szembetűnő eleme külsőnknek. Miért ne villantanánk fel a segítségével valamit személyiségünkből is? Ne idegenkedjünk hát a karakteresebb modellektől: bátran próbálgassunk merészen formált, különleges anyagokból készült, vagy éppen extra díszítésű kereteket! Nem mindig kell biztonsági játékot játszani…
 
Kép forrása: http://img.allw.mn/content/2013/10/05190149_0236.jpg
 
 
Ne dőlj be a divatnak
 
„A divat változik, a stílus örök.” Aki már megtalálta saját, egyéni stílusát az öltözködésben, az kevésbé hagyja magát sodortatni az aktuális divat hullámain. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne jó játék kísérletezni a trendekkel – a stílus birtoklása azonban biztos kezet ad a válogatáshoz, akár a szemüvegkeretek terén is. Legyünk tehát nyitottak az újdonságokra, de ne kapkodjunk magunkra bármit ész nélkül, és főleg ne akarjuk mindig ugyanazt viselni, amit mindenki más hord.
 
Színezd újra
 
A keret kiválasztásakor a legtöbb esetben a fazonra koncentrálunk. Ha viszont már megvan a kiválasztott, érdemes egy kicsit foglalkozni a színekkel is. Sokszor csak egy izgalmas új árnyalat hiányzik ahhoz, hogy a tetszetős darab tökéletessé avanzsáljon. Ne becsüljük hát le a színek erejét, fűszerezzük a megjelenésünket egy igazán színes darabbal!
 
Kép forrása: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/8e/a8/6c/8ea86cf68ee01c60694bc3cce7834f4b.jpg
 
 
Nem a márka a lényeg
 
A legjobb szemüvegkeret megtalálásához tegyük félre márkahűségünket (ha van): legyünk nyitottak, fedezzünk fel új gyártókat, új termékeket. Lehet, hogy egy addig számunkra ismeretlenül csengő név alatt fogjuk megtalálni az igazit! S gondoljunk bele, mennyivel izgalmasabb, ha néha azért állítanak meg az utcán, hogy megkérdezzék: „micsoda klassz szemüveg, honnan van?”
 
Szelfizz
 
Ha még a hosszas próbálgatások után is több esélyes „versenyzőnk” van, ideje bevonni még valakit a végső döntésbe. Természetesen megkérhetjük az üzlet munkatársait is e feladatra, de segítségül hívhatjuk a telefonunkat is. Most igazán hasznos is lehet a szelfi-őrület: készítsünk a kiszemelt keretekkel önportrékat és küldjük el a képeket annak, akinek ízlésében a leginkább megbízunk. Együtt a választás is könnyebb lesz!
 
Kép forrása: http://gnarlyhair.com/files/2014/07/1251156958730663368039.jpg
 
 
És végül: a szabályok azért vannak, hogy néha megszegjük őket
 
Az arcforma, a hajszín, az életkor és még egy sor más jellemzőnk mind meghatározza, mit viselhetünk és mit nem, ha előnyösen szeretnénk kinézni. Fontos, hogy ismerjük a szabályokat, de ez nem jelenti azt, hogy mindig szigorúan igazodnunk kell hozzájuk. Ha tudjuk, mikor szeghetjük meg őket, meglepő és hatásos lesz a megjelenésünk. Éppen ezért próbáljunk fel egy-egy olyan szemüvegkeretet is, amelyet egyébként soha nem emeltünk volna le az állványról. Lehet, hogy éppen így fogunk rátalálni az igazira…