Márk előző cikkében alaposan körüljárta, hogyan is válasszunk stílusos sportnapszemüveget. Ha már megtaláltuk a nekünk való színeket és formákat, nem árt kicsit jobban is elmélyedni részletekben. Lássuk hát, mi mindent kell tudnia a kiválasztott darabnak!

Ha nyár, akkor kezdjük a vízi sportokkal! A hűs habok látványa, amilyen vonzó lehet a lelkünknek, annyira megterhelő a szemünknek: a vízfelszínről visszaverődő fénysugarak ugyanis egészen vakítóak lehetnek. Nem véletlen, hogy az épp ilyen fénynyalábokat kiszűrni képes polarizált lencsével ellátott napszemüvegek elsőként a vitorlázók és a horgászók körében váltak népszerűvé. Ha tehát hajózáshoz, szörfözéshez vagy evezéshez keresünk napszemüveget, keressük a polarizált lencsés darabokat! Szintén fontos lehet, hogy a napszemüveg fixen az arcunkon maradjon még hirtelen mozdulatok esetén is. Vásároljunk hozzá egy divatos, legtöbbször élénk színekben kapható pántot, ami meggátolja napszemüvegünk vízbepottyanását és elsüllyedését. A megfelelő UV-védelem nem is kérdés, hiszen víz mellett szemünk fokozottabb veszélynek van kitéve e tekintetben.

Az intenzív mozgással járó sportoknál alapvető fontosságú a pontos illeszkedés – sok sportnapszemüvegnél találunk rugalmasan állítható szárakat vagy orrkiképzést, ezekkel biztosan a saját fej- és arcformánkhoz igazíthatjuk a szemüveget. Nem árt, ha a keret anyaga valamilyen nagyon könnyű ötvözet, hiszen a csúcsteljesítmények eléréshez minden felesleges gramm lefaragása jól jöhet. Praktikusak az orrnyereg környéki szellőzőnyílások, az izzadással pedig a lencsék párátlanító bevonata veheti fel a harcot.

A stílus és a funkcionalitás mellett még egy szempontra mindenképp legyünk tekintettel, ez pedig a biztonság! Mivel sportolás közben nem ritkák a kisebb-nagyobb esések és balesetek, fontos, hogy a szemüvegünk is bírja a gyűrődést. Alapvető tehát, hogy nehezen karcolódó, ugyanakkor nagyon rugalmas anyagból készüljön a lencse és a keret is, így baj esetén is csak meghajolni, és nem eltörni fog a szemüveg.

Ha az összes fenti szempontra tekintettel leszünk, tényleg nincs más hátra, mint a nyári sportfelszereléseinkhez és persze a stílusunkhoz passzoló színek, minták és formák kiválasztása, majd irány a vízpart!