Mi a közös Clark Kentben, Peter Parkerben és Yeoman Diana Prince-ben? A szuperképességek és persze az, hogy mindnyájan szemüvegesek.

A szuperhősök élete igazán nem mondható egyszerűnek. Nap mint nap a gyengék megsegítésén, az igazság fellebbentésén vagy épp a világ megmentésén fáradoznak, nem csoda, ha a civil életükben többségük igyekszik visszafogottabb és szuperhős megjelenésüktől jelentősen eltérő kinézetet ölteni magára. Ehhez pedig szinte elengedhetetlen egy jól megválasztott szemüveg, ami nem csak arra jó, hogy könnyen megváltoztatja hőseink arcának karakterét, de arra is, hogy az amúgy erejükről és szuperképességeikről híres hősök másik énje inkább intellektuális külsőt kaphasson, így kerülve el az esetleges lebukást. Nézzünk hát körül, melyik hősnek hogy sikerült a szemüveges átváltozás!

Superman nem lenne Superman piros kisnadrágja nélkül, ahogy az alteregó Clark Kent sem lenne az, aki, klasszikus, szarukeretes szemüvege híján. A Daily Planet kissé félénk riportere mindig igen elegáns, különösen, ha hetyke kalapját is a fejébe húzza, de a karakter legjellegzetesebb része egyértelműen a szemüveg. Ha a szemüveg rajta van, minden gyanú szertefoszlik: hiszen hogyan is igényelne korrekciót a Krypton bolygó csodagyerekének látása?! Szemüveg ide vagy oda, Lois Lane végül összerakja a képet, de neki ugye már a szíve diktál, úgy pedig minden könnyebb.

Peter Parker egy átlagos, kicsit magának való, kicsit geek gimnazista – már amikor épp nem Pókember. A képregényekből már előttünk is van a kép: gördeszka, hátizsák és az elmaradhatatlan szemüveg, ami kissé „jótanulóssá” teszi az outfitjét. Az utóbbi évek két mozis Pókember-sorozatában is hasonló Peter karaktere. A Tobey Maguire által megformált fiú kicsit szendébb, világos haja mellé pedig egészen feltűnő a fekete, vastagkeretes szemüvege, melynek szárát is csak hanyagul összecelluxozta a Flash Thompsonnal történt iskolai verekedése után. Az Andrew Garfiled-féle Csodálatos Pókember Peterje valamivel visszafogottabb, elegánsabb vonalú szemüveget hord, a lelkes rajongók pedig azt is kiderítették, hogy valószínűleg az Oliver Peoples Larrabee modelljéről lehet szó, ha esetleg valaki pont ilyet szeretne magának.

Sajnos még napjainkban sem találkozhatunk túl sok női szuperhőssel a filmvásznon és a tévében, a ’70-es években pedig kifejezetten üdítő jelenség lehetett Wonder Woman megjelenése az amerikaiak nappalijában. Míg csodanőként leginkább csillagos-sávos köpenyéről, golyó-megállító karkötőjéről és fegyverként sem utolsó tiarájáról ismerhetjük meg, természetesen neki is van civil énje, ráadásul egyből kettő is. Amikor épp nem Wonder Woman, Yeoman Diana Prince a haditengerészet kötelékében szolgálja a hazát, ilyenkor az U.S. Navy-s sildes sapka alatt szinte teljesen kerek, mégis visszafogott, fekete keretes szemüveget visel. De ez még semmi, amikor igazán civilben van, az akkoriban divatos, hatalmas méretű, szögletes szemüvegek mellé teszi le a voksát! Lynda Carter persze mindkettőben lehengerlő, már ha szeretjük a retró vonalat. 

Mindebből mi a tanulság? Még ha nekünk egyszerű földi halandóknak nincsenek is szuperképességeink, amiket időnként álcáznunk kell, ne feledjük: egy jól megválasztott szemüveggel mi is egy ügyes kaméleon módjára igazíthatjuk megjelenésünket.

Képek: https://disseminatedthought.files.wordpress.com/2011/12/clark-kent-v-superman.jpg 

http://www.listal.com/viewimage/148082

http://cdn.crushable.com/files/2011/05/garfield-2.jpg

http://www.imdb.com/media/rm1888864512/tt0074074?ref_=ttmi_mi_all_sf_66

http://wonder-woman.wikia.com/wiki/Wonder_Woman_(Lynda_Carter)?file=Lynda_Carter_DP.jpg