Az egyedi és különc ízlésvilágra építő hipszter szubkultúrát is utolérte a végzete: szőröstül-bőröstül, no meg szemüvegestül felfalta a mainstream divatvilág.

Nehéz feladat stílus szempontjából meghatározni, hogy mit is jelent hipszternek lenni. A kétezres évek közepére újjáéledt szubkultúrának leginkább az volt a fontos, hogy milyen nem akar lenni: középszerű. Legyen szó zenéről, divatról vagy életstílusról, a hipszterek mindig mások akartak lenni, mint a mainstream. Aztán a kívülállóságból is hatalmas divat lett, a sok egyediségből pedig kialakult egy többé-kevésbé egységes stílus.  De az alapvető stílusjegyek, mint férfiaknál a szakáll, vagy az érdekes mintájú, vintage ruhadarabok és szűk farmerek mellett mi kerülhet még egy hipszterre – főként a szemére? 

Talán nem okoz meglepetést, ha azt mondom: szinte bármi. Persze a wayfarerre, illetve clubmasterre hajazó keretek minden magára valamit is adó hipszter kelléktárában megtalálhatók, de a kerek lencséjű John Lennon-stílusú szemüvegtől kezdve az egészen extrém darabokig minden szóba jöhet. A lényeg a kiegészítők összhangja – akárcsak a legtöbb stílusnál, itt is a részletekben rejlik az egyediség. 

A hipszterségtől az ironikus attitűd is elválaszthatatlan, így csavarva egyet az akár teljesen hétköznapi stíluselemek használatán. Mindez persze könnyen erőltetett vicceskedésbe csaphat át, melyre a legjobb példa a hipszter kellékeket, a wayfarer keretet és a pöndörödő bajuszt egy aprócska lánccal fizikailag is összekapcsoló kiegészítők. Néhány éve egy-egy buliban még lehetett ez egy jó gag, de 2014-re ideje lenne elfelejteni!

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a hipszterség mint szubkultúra és divatirányzat, már nem igazán képes megújulni, ikonikus darabjai pedig mára alapkellékekké váltak a mainstream divatvilágban is. Manapság minden fast fashion boltban előszeretettel kínálnak olyan „üres” lencséjű, vagyis dioptria nélküli, jellemzően vastagkeretes szemüvegeket, melyek könnyen alkalmazhatóak kiegészítőként. Egy-egy szetthez alkalmanként tényleg jó jöhetnek, de mindennapi viseletnek már furcsán hatnak. Különösen, ha a kollégák, barátok rákérdeznek, mikor váltunk is szemüvegessé… Ha azonban tényleg szükségünk van egy jó szemüvegre, felejtsük el divatáru-üzleteket, és keressünk fel egy Vision Express üzletet, ahol számtalan stílus közül válogathatunk kedvünkre!

Bármilyen szemüveget választunk is, a fontos, hogy magunkénak érezzük viseletünket és szabadon tudjunk azonosulni mindazzal, amit az adott vonal megkövetel. Legyünk különc hipszterek vagy nagyvárosi dívák, egyet ne feledjünk: választott szemüvegünk nagyban meghatározza stílusunkat!