A jó idő beköszöntével egyre többen pattannak két kerékre, és indulnak útnak motorral vagy biciklivel. Mondani sem kell, hogy ilyenkor mennyire fontos a vezető számára, hogy tisztán és élesen lássa az elé táruló utat. A környezetről, valamint a többi járműről visszaverődő fények, csillanások csökkentése érdekében, különösen jó időben, szemüvegesként és nem szemüvegesként is elengedhetetlen a megfelelő minőségű napszemüveg viselete. 

A különböző lencsék eltérő fényviszonyokhoz alkalmazkodnak. Ezeket általában mindenki saját ízlése szerint választja, de aki egyszer már kipróbálta a polarizált lencséket, biztosan nem akar majd másikat. Ugyanis ezek a lencsék képesek a legjobban kiszűrni, csökkenteni a vakító fényeket.

A kontaktlencséknek köszönhetően ma már a szemüvegeseknek sem kell lemondaniuk a hozzájuk leginkább illő napszemüvegekről és azok előnyeiről. Bátran válogathatnak az üzletek széles kínálatából, miközben kontaktlencséjük tökéletes látást biztosít számukra. Ha valaki mégis tartózkodik viselésüktől, azok számára is van megoldás: dioptriás napszemüveglencsék vagy fényre sötétedő szemüveglencsék formájában.

Mindenestre a legfontosabb jó tanács, hogy ha volán mögé ülünk, mindenképp olyan szemüveglencsét válasszunk, melynek felületét ún. antireflex, azaz tükröződéscsökkentő réteggel látták el! Ennek előnye, hogy az útról és környezetéből visszaverődő fények vagy a szembejövő autók fényszórói – főleg az esti vezetés alkalmával –, kevésbé fogják zavarni látásunkat.