Dóri már alaposan körüljárta, hogyan lehet vagyonokat elkölteni luxus-szemüvegekre és napszemüvegekre, de nem mindenkinek az jelenti a legnagyobb büszkeséget, ha a gyémántokkal kirakott aranykerettel emelheti ki a szépségét. Milyen lenne például Elvis egykori napszemüvegében beállítani a következő buliba?

Sajnos rossz hírünk van: egy-egy híresség által viselt darab igen-igen borsos áron szokott elkelni az aukciós házak árverésein. Ráadásul ezek a relikviák többnyire gyűjtőkhöz kerülnek, akik legalább annyira befektetésként tekintenek rájuk, mintsem mindennapi használati tárgyakra. Ettől függetlenül érdemes eljátszani a gondolattal, hogyan és mennyiért léphetünk egykori stílusikonok és más hírességek helyébe, már ami a szemüvegeiket, napszemüvegeiket illeti.

’73-ban Elvis Presley egy stúdióban hagyta ikonikus, aranyszínű napszemüvegeinek egyikét. Egy fiatal és becsületes zenésztársa szerette volna visszajuttatni számára, de nem sikerült utolérnie, a napszemüveg pedig végül egy 2013-as aukción talált új gazdára, bő 28 ezer dollárért.

Michael Jackson egyik klasszikus, Aviator napszemüvegét 60 ezer dollárért ütötték le Californiában, de ezen is jócskán túl tesz John Lennon ikonikus, vékony aranykeretes, kerek lencsés szemüvege. A Beatles '66-os japán turnéjának végeztével Lennon ajándékba adta a szemüveget japán tolmácsának, Junishi Yore-nak, akivel a Tokyo-i hoteljükben barátkozott össze. Mikor a zenész 1980-ban merénylet áldozata lett, Yore a sötét lencséket átlátszóra cserélte, hogy Lennon – az ősi hagyományok szerint – halála után is láthasson vele. A szemüvegre végül egy 2007-es aukción egy brit gyűjtő csapott le. A pontos árat nem hozták nyilvánosságra, de a szakértők szerint 1 millió dollár körül adhatott érte. 

Ha gyűjtőként inkább intellektuális oldalunkat emelnénk ki, válasszunk egy legendás olvasószemüveget! Hasonlóan ikonikus, és stílusban sem áll távol Lennon modelljétől Mahatma Gandhi olvasószemüvege, amely 2012-ben 54 ezer dollárnak megfelelő fontért kelt el egy brit aukción. És ha már Anglia, jöjjön egy ízig-vérig brit relikvia, a szintén a kerek modelleket kedvelő Winston Churchill-től. A számtalan fényképen is feltűnő olvasószemüveg 2011-es árverésén egy híres Churchill-hasonmás is harcba szállt, ám végül a telefonon érkező, átszámítva 18 ezer dolláros ajánlatra már nem volt lehetősége rálicitálni. 

Most pedig képzeljünk magunkat a fiatal James Dean helyébe, amint egy cigivel a szánkban hanyagul támaszkodunk 356-os Porschénknak valahol Hollywood dombjain, és egy klasszikus Ray-Ban wayfarerben bámulunk a naplementébe. Ha a teljes élményt nem is, a napszemüveget magáévá tehette valaki potom 3000 dollárért egy 2005-ös Christie’s aukción. Mázlista.

 

Képek:
 
Lennon: http://www.robertroope.com/wp-content/uploads/2011/01/Lennon-glasses-at-Auction.jpg
 
Churchill: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1361438/Winston-Churchills-reading-glasses-sale.html
 
Dean: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2574310/James-Dean-speed-racer-Rare-photos-film-star-taken-months-died-auction.html