A tinédzserek életében a divat és a stílus kiemelt szerepet játszik, így a megfelelő szemüveg kiválasztása sem egyszerű mutatvány. Íme, néhány tipp, ha tiniknek vagy tinikkel keressük a megfelelő darabot. 

Sokan kezdik szemüveges karrierjüket középiskolás koruk környékén – de egy tini számára nem csak az első szemüveg kiválasztása lehet komoly kihívás. A srácok ebben a korban már figyelemreméltó öntudatra és sokszor önálló stílusra tesznek szert – így függetlenedve szüleiktől. Anyagi értelemben azonban még nagyon is támaszkodnak a szülőkre, így az esetek többségében az optikába sem egyedül érkeznek.

Először is azt fontos eldönteni, hogy a szemüvegek között keresgéljünk, vagy a megfelelő kontaktlencsével vágjuk át a stíluskérdés gordiuszi csomóját. Vannak tinik, akik szinte a fejüket is elhagynák, nem hogy a szemüvegüket – számukra praktikus megoldás lehet a lencse. De arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kontaktlencse viseléséhez is kell egyfajta tudatosság, a szem higiéniája pedig nem olyan dolog, amit félvállról lehet venni. A kontaktlencse ráadásul aktív, sportos életmód mellett sokkal praktikusabb lehet.

Térjünk rá most a szemüvegekre! Bár sok tinit elsőre kisebb sokként ér a hír, ha egy szemvizsgálat után szemüveget írnak fel nekik. Amióta tucatnyi tinibálvány hordja büszkén szemüvegét, a fast fashion boltok pedig tele vannak dioptria nélküli darabokkal, szerencsére ez egyre ritkább. Sőt, többségük hamar felismeri, hogy a szemüveg valójában egy „ultimate kiegészítő”, ami igazán jól kiemelheti viselője megnyerő vonásait és egyedi stílusát, így egy jó választás nemhogy csúfos megjegyzésekre, sokkal inkább elismerő – netán irigykedő – pillantásokra ösztökélheti a barátokat, ismerősöket. A szemüveg persze nem csak stílusértéke miatt fontos, de véget vet a táblára hunyorgásnak, a szem erőltetésének is.  Az éles látás egyáltalán nem csak az iskolában fontos – egy friss szemüveges tini például így fogalmazott: „most már HD-ban látok mindent!”

Mindegy milyen korosztályról van szó, érdemes az arcforma felől közelíteni a kérdéshez, hogy kiválasszuk, milyen fazonok jöhetnek szóba – erről már több cikkben is írtunk korábban. Sok kamasz ilyenkor kezd jobban foglalkozni a külsejével, jellegzetes vonásaival, és bizony sokuk túlságosan is kritikus magával szemben. Nehéz ilyenkor eltántorítani őket a véleményüktől, így jobb inkább néhány egyszerű tanáccsal segíteni: a „túl kerek” archoz keressünk határozott vonalú darabokat, a túl nagynak címkézett orrhoz alacsony és/vagy sötét híddal készült fazonokat válasszunk. A stílus tekintetében a legtöbb tini ugyanakkor elég határozott, így ha ő jól érzi magát benne, nem érdemes lebeszélni az élénkebb, neon színekről, vagy a különlegesebb mintákról. És fordítva: valószínűleg hasztalan „vidámabb” darabokat kínálgatni számára, ha amúgy talpig feketében jár. 

Egy trendérzékeny tini ugyanakkor igazán jó tanácsadó is lehet, ha épp valamelyik szülő keres magának szemüveget: segíthet eligazodni az épp divatos színek és formák kérdésében, és biztosan tud majd fejből fél tucat decens hírességet, akiktől stílustippeket lehet kölcsönözni. Ha pedig egy kamasz mondja valamelyik felmenőjének, hogy igazán jól áll neki az adott darab, és így akár szívesen megjelenne vele nagy nyilvánosság előtt is, na, annál tényleg nem kell nagyobb bók.

Képek forrása:

1. kép: https://www.pinterest.com/pin/246712885807201291/

2. kép: https://www.pinterest.com/pin/201887995769737458/

3. kép: https://www.pinterest.com/pin/306807793337391678/