Megszoktuk már, hogy a divat egy nagy körforgás: a trendek jönnek, aztán elfeledjük őket, majd újra visszatérnek. Nincs ez másként a szemüvegdivatban sem.

Soha nem gondoltuk volna, hogy a furcsa nyolcvanas évek visszatérnek a divatba, a maguk neonszíneivel, állatmintáival és kócos frizuráival. Pedig nincs új a Nap alatt, a tervezők mindig visszanyúlnak a múltba, ha inspirációs forrást keresnek, s így újra és újra visszahoznak elfeledett, formákat, színeket és anyagokat.

A szemüvegdivat sem különbözik az egyéb trendektől, itt is megfigyelhetjük, hogy bizonyos fazonok és minták rendre előkerülnek – legfeljebb a keretek anyaga lesz a kornak megfelelően modernebb.

Lássuk, mely darabok lesznek a hölgyek számára 2015 tavaszának nagy visszatérői!

 

Minta, minden mennyiségben

 

Az ősz és az előttünk álló tél is kedvez a meleg barna színeknek és a mozgalmas állatmintáknak, de a nagyvárosi szafari jövő tavasszal indul be majd csak igazán! Az állatmintás szemüvegkeretek időről-időre megszínesítik a divatos nők öltözékét és igazán jó választásnak bizonyulnak, ha egy semleges színvilágú, konzervatív stílusú, kosztümös összeállítást szeretnénk feldobni. Keressük hát bátran a tigrismintás szárú, vagy a kevésbé vad teknőcmintás kerettel élesített szemüvegeket – vagy egyszerűen vegyük elő újra őket a fiókból! Garantáltan divatosak leszünk. 

Azoknak, akik ódzkodnak a vad mintázatoktól, de azért kipróbálnál ezt a trendet, ajánlhatóak a zöldesszürke military-mintás keretek, illetve a még diszkrétebb, szinte anyagukban mintás darabok.

Mindegyik említett irányzatra érvényes, hogy a minták a klasszikus formákon mutatnak a legjobban, ezért ügyeljünk rá, hogy ha a keret mozgalmas mintájú, a fazon mindenképpen legyen visszafogott!

Kifinomult klasszikusok

Ha már a visszafogott fazonokról van szó, mindenképpen említsük meg a másik nagy visszatérő trendet – amely tulajdonképpen soha nem is ment ki igazán a divatból, csak éppen mindig egy kicsit tovább csiszolódva válik újból hangsúlyossá: ez a modern „preppy”, azaz kifinomult stílus. A női öltözködésben ezen irányzat alapdarabjai a ropogós fehér vagy hajszálcsíkos blúzok, a steppelt mellények, a szűk szárú lovaglónadrágok és csizmák, valamint kiegészítőnek a gyöngysor és gyöngy fülbevaló. E kortalan klasszikus öltözködéshez hasonlóan kifinomult szemüvegfazonok társulnak, amelyek formájukban kerülik a szélsőségeket, anyagukban, kidolgozásukban pedig elsőosztályú minőséget képviselnek. A keretek lágyan oválisak vagy enyhén szögletesek, közepesen vékonyak, és általában feketék, esetleg tengerészkékek vagy homokszínűek. Díszítés, feltűnő felirat vagy egyéb szembetűnő elem semmiképp nem lehet rajtuk.

Ne gondoljuk, hogy a „preppy” szemüvegek unalmasak – bár kétségtelen, hogy ezekhez a finom darabokhoz érett, azokat megfelelően viselni tudó hölgyek kellenek. 

Az örök cicaszemüveg

Az ötvenes évek nőies divatja kimeríthetetlen ihletforrás a tervezők számára, nem csoda, hogy a karcsú derékvonalak, a pörgősen bő vagy éppen ultraszűk ceruzaszoknyák mellett az évtizedre jellemző, cicásan ívelt szemüvegfazon is rendszeresen visszaköszön a ma divatjában. Ez a forma a lehető legsikkesebb, legnőiesebb, ezért mindenki számára kötelező darab, aki a mindennapokban is igazán nagybetűs nő szeretne lenni. A klasszikus forma modernizált változata tulajdonképpen nem sokban különbözik évtizedekkel korábbi előképétől, talán csak egy kicsit finomodott az ív, megszabadulva minden szélsőségtől, s így a 2014-15-ös cicaszemüvegek – ha lehet – még csábosabbá, ám egyúttal könnyebben viselhetővé, jobban kombinálhatóvá váltak. Az elegáns hölgyek maradjanak a bevált fekete kereteknél, a bevállalósabbak pedig válasszanak a legújabb trend szerinti piros, lila és fukszia árnyalatai közül. 

Képek:

http://www.polyvore.com/cgi/img-thing?.out=jpg&size=l&tid=28663432

http://imgs.coastal.com/Product/glasses/img/calvin-klein/calvin-klein-5728-746-marble-green+me++productPageXtraLarge.jpg

http://imgs.coastal.com/Product/glasses/img/steven-tyler/steven-tyler-410-dark-grey+fr++productPageXtraLarge.jpg

http://imgs.coastal.com/Product/glasses/img/ferra/ferra-f3034-c4-burgundy-fade+fr++productPageXtraLarge.jpg