A tisztánlátás hasznos tulajdonság, vezetés közben azonban egyenesen elengedhetetlen. Mit kell tudnia az ideális autós napszemüvegnek, és mire jók a polarizált lencsék? Hasznos tippek, nem csak kanyarvadászoknak.A tisztánlátás hasznos tulajdonság, vezetés közben azonban egyenesen elengedhetetlen. Mit kell tudnia az ideális autós napszemüvegnek, és mire jók a polarizált lencsék? Hasznos tippek, nem csak kanyarvadászoknak.

Az autóvezetés veszélyes üzem – különösen igaz volt ez a hőskorra és természetes az autósportra. A mai vezetők biztonságát ugyanakkor már számos olyan technológia segíti – radarok, szenzorok, intelligens lámpák, stb. –, melyek szinte a sofőr helyet látnak, az emberi tényezőt azonban teljesen mellőzni még nem lehet – legalábbis egyelőre. Éppen ezért különösen fontos, hogy a vezetők látása a lehető legtökéletesebb legyen, minden körülmények között.

Milyen tényezők zavarhatják a látásunkat vezetés közben? Leginkább a nap csillogó sugarai, a járművek vakító fényei, a nedves útfelületek és a szélvédő tükröződései. Az ideális autós napszemüveg ezekre a helyzetekre is megoldást nyújt: kontrasztos, csillogás- és tükröződésmentes látást biztosít. Ebben segítenek a lencsék speciális tükröződéscsökkentő rétegei és bevonatai, valamint a polárszűrők. Ezek kissé leegyszerűsítve úgy működnek, hogy a horizontálisan és vertikálisan terjedő polarizált fényből előbbit kiszűrik, mivel azok csak zavart okoznak a látásunkban. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a tipikusan tükröződő felületek, mint a vizes aszfalt vagy a szélvédő csillogása megszűnik, nem lesznek többé vakító fények, amik irritálják a szemünket és hunyorgásra késztetnek, élesebbé válnak a kontrasztok és élettel telibbé a színek. Mindez a biztonságunkat is növeli: egyes kutatások szerint a polárszűrős napszemüveget használó sofőrök reakcióideje akár negyven százalékkal is alacsonyabb lehet!

Fontos szempont a lencsék színének helyes megválasztása is. A zöldes-sárgás lencsék magas kontrasztarányt biztosítanak, így szürkületkor vagy éjjeli vezetéskor tesznek jó szolgálatot, a sötétvörös és barnás árnyalatok pedig a ragyogó napsütésben – nem mellesleg a fék- és közlekedési lámpák piros színei is kiválóan látszanak ezeken keresztül. Kerüljük azonban a nagyon sötét lencséket, melyek 90 százaléknál nagyobb mértékben csökkentik a fényáteresztést, mivel a sötét szín módosítja a színpercepciónkat, és így nehezebben észleljük a közlekedési jelzéseket, táblákat.

Talán triviálisnak hangzik, de a keret formája is alapvető szempont. Azon modellek között keresgéljünk, melyek ívei követik az arcunk vonalát, mert a keret mellett beverő fény nem csak kellemetlen, de a szemünknek is különösen káros – a sötétebb lencsék miatt a pupillánk ilyenkor még ki is tágul, így még sérülékenyebb. Nem árt az sem, ha a keret nagyméretű lencséket fogad, így nagyobb lesz a látóterünk, és kevesebbet kell tekergetni a nyakunkat, de fontos, hogy eközben a keret maga ne zavarja a periferikus látásunkat. És bár szőrszálhasogatásnak tűnhet, de figyeljünk oda a napszemüveg súlyára is. Az üveg lencsével szerelt szemüvegek mindig nehezebbek, és a hosszú távú kényelmünk szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy 15-20, vagy 55-60 grammot „cipelünk” az orrnyergünkön. 

És még egy utolsó tipp. Bár kényelmes dolog az autóban tartani a vezetős napszemüveget, nem biztos, hogy a legjobb ötlet. Nyáron, egy napon felhevült kocsiban akár 60-70 fokra is felkúszhat a hőmérséklet, ami egy műszerfalon, vagy kesztyűtartóban felejtett napszemüvegnek sem éppen ideális körülmény. Így ha kiválasztottuk a tökéletes darabot, tartsuk inkább mindig magunknál – vagy magunkon.

Képek forrása:

http://azr.cdnmedia.autotrader.ca/image_resize.php?width=620&quality=80&image=/wp-content/uploads/2014/11/Reducing-Eye-Strain-JP-00.jpg

http://custom.buyitsellit.com/29009/1006/polarized-lens.jpg

http://www.rudyprojectuk.com/images/assets/athletes/81/m_driving.jpg