Manapság a férfiak körében is egyre divatosabbak azok a szemüvegkeretek, amelyek feltűnőek és alapjaiban meghatározzák megjelenésüket, stílusukat. De mi a helyzet akkor, ha valaki a lehető legkevésbé észrevehető szemüveget szeretne?

Szerencsére ilyen esetben is számtalan lehetőség közül válogathatunk. Már nekünk sem kell kompromisszumokat kötnünk, az üzletek polcai ugyanis tele vannak férfiaknak tervezett, stílusos szemüvegkeretekkel. Íme, néhány ötlet, ha arra vágyunk, hogy megjelenésünk a lehető legszolidabb legyen!

Keret nélküli, fúrt szemüveg

Ennél a típusnál a szemüveg szárait és középső részét a szemüveglencsébe fúrt lyukakon keresztül rögzítik. Nincs sem műanyag, sem fém elem a keret körül, sőt, damil sincs, hanem apró szegecsek, tüskék tartják össze a szemüveget. Ez a típus szinte alig látható az arcon, és a súlya is a lehető legkisebb. A legjobb, ha vékonyított, tükröződésmentes réteggel ellátott lencsékkel kombináljuk, ebben az esetben már tényleg alig fog látszani.
Bár a fúrt keretek nagyon szépek és elegánsak, különleges bánásmódot igényelnek. Nem minden dioptriájú szemüveget érdemes így elkészíteni. Egy vaskos lencse esetleg túlterhelné az illesztési pontokat vagy az egész szemüveg veszítene könnyedségéből. Érdemes mindig kikérni a szakember véleményét, mielőtt ilyen keretet választunk. Ezen kívül a hétköznapokon is óvatosan kell bánnunk vele, hiszen egy sérülékenyebb darabról van szó.

Kép forrása: http://www.professionalvision.com/user-files/Lindberg_2110_slide_with_logo.jpg

Damilos szemüvegek

Szintén nagyon kedvelt fazon a damilos szemüvegkeret, amely egyfajta kombinációja a keret nélküli és a hagyományos szemüvegeknek. Ilyenkor a lencsék felső részét körbeveszi a szemüvegkeret anyaga, az alsó részén pedig egy keskeny mélyedésben vékony damilszál fut körbe, ez tartja a lencséket. Mivel a lencsék alsó része szabadon látható, ez a kerettípus sem ajánlott a nagyobb dioptriák esetében.
Bár a keret nélkülinél kevésbé sérülékeny, azért erre a szemüvegre is érdemes odafigyelni. A damilszálat megfelelő erővel kell meghúzni a megfelelő stabilitás érdekében, de arra is ügyelni kell, hogy ne terhelje túl a lencsét – ez természetesen az optika feladata. Damilos szemüveg viselőjeként arra tudunk gondot fordítani, hogy megfelelően tároljuk és karbantartjuk a szemüvegünket.

Kép forrása: http://eyedoctorarlington-tx.com/eye-care/wp-content/uploads/2015/04/7954682_l.jpg

Vékony fémkeretes szemüveg

Még ha a keret teljesen körbe is veszi a lencséket, akkor sem kell feltétlenül feltűnőnek lennie a szemüvegnek. Ha a dioptriaszám, az ízlésünk vagy az életmódunk nem engedi meg a keretnélküli, vagy damilos szemüveget, a hagyományos modellek között is tudunk szolidan elegánsat választani. Ilyenkor a műanyag keretek helyett nyúljunk inkább a fémkeretesek felé, ezek általában sokkal finomabbak és elegánsabbak. A lencsék formájában szerencsére semmiféle megkötés nincs. Van, akinek jól áll akár a teljesen kerek szemüveglencse is, másoknak a klasszikusabbnak számító szögletes, vagy ovális formák illenek az arcához. Próbálgassunk bátran!

Kép forrása: http://image.thefashionisto.com/wp-content/uploads/2013/07/ah09-800x1199.jpeg

Átlátszó műanyagkeretes szemüveg

Szerencsére a műanyagkeretes szemüvegről sem kell lemondaniuk azoknak, akik „láthatatlan” szemüveget keresnek. Ma már ebből az anyagból is készítenek átlátszó darabokat, amelyek így szolid, fiatalos és modern megjelenést biztosítanak. Legnagyobb előnyük, hogy szinte bármilyen dioptriaszámmal működnek, illetve a könnyebben elhajló fémkeretekhez képest mindenképpen strapabíróbbak.

Kép forrása: http://www.maxmayo.com/wp-content/uploads/2014/07/clear-frame-sunglasses-translucent-men-style-trend-2-680x1020.jpg