Sokan úgy tartják, ha napszemüveg, akkor Ray-Ban, ha pedig Ray-Ban, akkor Wayfarer vagy Clubmaster. Vegyük most jobban szemügyre ezt a két, időtlen klasszikust!

 Sok legendás márka közül válogathatunk a napszemüvegek piacán is, a Ray-Ban pedig vitathatatlanul egy ezek közül. Nem azért, mert ne lenne nála patinásabb brand, vagy mert ők lennének a legjobbak az innováció terén, hanem mert számos olyan, később legendássá vált modellt sikerült megalkotniuk, amiből más márkáknál örülnek, ha egy is sikerül. Most ezek közül is kettőt emelnénk ki, talán a két legnagyobb klasszikust, melyek már évtizedek óta velünk vannak, mégis, látszólag egyáltalán nem fog rajtuk az idő. Lássuk hát közelebbről a Wayfarer és a Clubmaster modelleket!

A Wayfarer

Kép forrása: http://7fe5adea5c04a064d14a-aa57143e2ca30795bf94ff3884a3b19b.r99.cf1.rackcdn.com/public/images/product/portrait/Ray-Ban/Ray-Ban-RB2140-Original-Wayfarer-901-Sunglasses-Men.jpg

Ha jobban belegondolunk, kevés olyan divatcikket tudunk felsorolni, ami már több mint 60 éve velünk van, szinte változatlan formában. A Wayfarernek ez is sikerült, és nem véletlenül. A Ray-Ban 1952-ben mutatta be forradalmi modelljét, melynek népszerűségéhez nagyban hozzájárult az is, hogy olyan „nagykövetei” voltak, mint James Dean vagy Audrey Hepburn. A Wayfarer szinte teljesen megváltoztatta azt, amit a napszemüvegről gondoltunk és gondolunk: a vékony fém keretet felváltotta a műanyag, ezzel pedig egészen új stílust is megjelenést hozott magával.

A Wayfarer trapézos formái határozottak és férfiasak – ennek ellenére, épp a kontrasztos hatás miatt remekül illik a finomabb vonásokkal rendelkező hölgyek arcához is. További jellegzetessége a fent kiszélesedő keret, de a cicás fazonokkal ellentétben itt a horizontális a meghatározó irány. A Ray-Ban a későbbiekben finomított kicsit az eredeti formán, így gyakorlatilag minden arcformához jól passzolnak a Wayfarer keretek.

Kép forrása: http://fashionpuff.com/wp-content/uploads/2014/01/emma-watson-white-sunglasses.jpg

Az eredeti RB2140 kódjelű modell 50 és 54 milliméteres lencsékkel és 150 milliméter hosszú szárakkal készül, a New Wayafarernél 52 és 55 milliméteres lencsék közül választhatunk, a szára pedig valamivel rövidebb, 145 milliméter. A színek és minták tekintetében nagyon széles a választék, és a hagyományos árnyalatok mellett mindig találhatunk különleges, limitált szériákat is, melyek új stílusértékkel ruházzák fel a jól ismert formát. Akár szó szerint is: a Wayfarert jelenleg ugyanis egy különleges, farmer anyagú összeállításban is megvásárolhatjuk!

A Clubmaster

Kép forrása: https://stuartshieldgardendesign.files.wordpress.com/2014/10/ray-ban-clubmaster-reinventa-un-icono-nueva-mirada-en-aluminio-mate-20.jpg

A Clubmaster a Ray-Ban másik nagy klasszikusa – jellegzetessége a keret hangsúlyos felső része, ami kiemeli a szemöldökvonalat. Ezt a megoldást eredetileg szintén még az ötvenes években vezették be: a „Browline” napszemüvegek az ötvenes-hatvanas években nagyon népszerűek voltak, főként az értelmiségiek körében. Ezt a stílust hozta vissza és csiszolta szinte a tökéletességig a Ray-Ban a Clubmasterrel, ami ’86-os bevezetése után jórészt hollywoodi népszerűsége miatt hamar igazi közönségkedvenccé vált. Ezt a modellt viselte Kevin Coster a JFK-ben, Denzel Washington a Malcolm X-ben és Michael Douglas az Összeomlásban. A Clubmaster megtartott egy keveset kissé intellektuális bájából, de napjainkra az üzletemberektől a hipsztereken át a tinilányokig mindenki megtalálhatja benne saját stílusát.

Bár a felső, műanyag keret, illetve a fémből készült híd és alsó rész kombinációja megbonthatatlan, a Clubmaster is több kivitelben és számtalan színben kapható már. A legnépszerűbb az RB3016 modell, 49 vagy 51 milliméteres lencsékkel, klasszikus fekete vagy teknőcmintás színekben, arany alsó kerettel. A Ray-Ban – a Wayfarerhez hasonlóan – összecsukható változatban is kínálja a Clubmastert, így a stílus egy laza mozdulattal akár zsebre is vágható.

Kép forrása: http://whatpixieswear.com/wp-content/uploads/2013/07/Persun-Mall-floral-ombre-shirt-Review-leather-skirt-Ray-Ban-clubmaster-fashion-blog-6.jpg

Nehéz igazságot tenni, ha össze akarjuk mérni a két legendás modellt – olyan, mintha almát hasonlítanánk körtéhez. Mindkettő egy igazi stílusikon, évtizedek óta meghatározó pontjai a napszemüveg-divatnak, és valószínűleg sokáig azok is maradnak – így biztosan nem járunk rosszul, ha beruházunk egy minőségi Ray-Ban modellre. Már csak azt kell eldöntenünk, hogy saját stílusunkhoz és személyiségünkhöz melyik illik jobban – ha viszont tehetjük, szerezzünk be mindkét klasszikusból egy-egy darabot, igazi kincsei lesznek majd a gardróbunknak.