A napokban ért véget a 100% Optical elnevezésű szakkiállítás Londonban, az olimpiai helyszínként debütált ExCeL csarnokban. Erre a három napra a világ szemüveges felének tényleg érdemes volt a brit főváros felé fordítani a tekintetét, hiszen nem csak a helyszín, de a kiállítók és a megjelent márkák névsora is igazán impozánsra sikeredett. 

Annak, aki a londoni kiállítás után szeretne mérleget vonni, mégis merre tart a szemüvegdivat 2015-ben, egyáltalán nincs könnyű dolga. A több nagy márkánál is vezető tervezőként dolgozó ausztrál Jonathan Seats például így összegzett: „Jelenleg úgy tűnik, nincsenek igazán nagy trendek, nem lehet azt mondani, hogy most ez vagy az a divat. Kicsit olyan ez az időszak, mint a ’80-as évek vége, mielőtt a nagy divatmárkák elkezdtek együttműködni a szemüveggyártókkal. Éppen ezért egyben nagyon izgalmas is ez az helyzet, hiszen van jó néhány friss irány, ami nem feltétlenül kapcsolódik a mainstream divathoz.

Vannak tervezők, akik igazán vaskos, nehéz, vagy legalábbis annak tűnő kereteken dolgoznak, elsősorban férfiak számára. Divatosnak nehéz lenne nevezni őket, de szuperül néznek ki! Izgalmasak az új, ragyogó színű műanyagok is – különösen más anyagokkal, például fával, vagy fémmel kombinálva –, de a márványos, vagy ásványokat idéző darabok is igazán jól mutatnak.

A klasszikus, vastagkeretes szemüvegek még mindig meghatározóak a piacon, de látható, hogy a tervezők már keresik az új stílusirányzatokat. Sokan pedig a most megint divatos sci-fi filmek – mint a Csillagok között, a Lucy, vagy A holnap határa –  világából merítenek ihletet.”

Az mindenesetre látható, hogy tényleg egyre több márka fordul a természetesebb anyagok, így a fa felé. A 100% Optical egyik sztárja például az amúgy is csodás fa kereteket készítő Feb31st egy igazán különleges alkotása, az Isaac 48000 volt. A név a felhasznált anyag korára utal, a napszemüveg egybefüggő keretét ugyanis egy Új-Zélandon talált, 48 ezer éves Kauri fából készítették!

Szintén nem mindennapi viseletnek szánják a „high fashion” darabokat, hacsak nem képzeli magát valaki Lady Gagának. Ettől függetlenül érdemes megnézni ezeket a néha tényleg extrém szemüvegeket, mert néhány vonásuk még leszivároghat a mainstream divatba is. Az aszimmetrikus megoldások egyelőre tényleg szokatlanok, de a „keret a keretben” jellegű szemüvegekből már látni egészen visszafogottakat is. Aki viszont az igazán bizarr dolgokat keresi, annak a DADA verseny vicces és/vagy őrült díjazottjai ajánlhatók.

Voltak persze érdekesebb díjak is, például az Eyewear Design Competition, a Royal College of Art szervezésében – ezen 60 fiatal tervező mutathatta meg, hogy mit gondol a szemüvegek jövőjéről. Ma még szintén kissé futurisztikusnak hat, de szinte biztos, hogy a rohamléptékben fejlődő 3D nyomtatásnak egyre nagyobb szerepe lesz a szemüvegiparban is. A 100% Opticalon már látható volt, hogy bronz vagy bambusz alapanyagból is nyomtathatunk magunknak akár teljesen egyedi tervezésű kereteket.

London tehát megmutatta, mit hozhat a jövő – már csak egy kis türelemre lesz szükségünk, míg a nagy márkák is magukévá teszik az izgalmas, új irányzatokat.

 

Képek forrása:

1. kép: http://www.100percentoptical.com/images/2015/02/day2/100optical.jpg

2. kép: http://www.100percentoptical.com/images/2015/02/day2/100optical-tom-davies.jpg

3. kép: http://myzone.innoceydesign.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/02/Lesca-Lunetier.jpg

4. kép: http://www.feb31st.it/wp-content/uploads/2013/09/P8291045_PS-700x415.jpg

5. kép: http://myzone.innoceydesign.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/02/Roger-917x1024.jpg

6. kép: http://myzone.innoceydesign.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/02/Catwalk1.jpg