A vőlegények esetében talán kevésbé népszerű téma a tökéletes esküvői outfit összeállítása, pedig ha másért nem, a szuper fotók kedvéért megéri odafigyelni, mint viselünk életünk egyik legfontosabb napján – és ez igaz a szemüvegünkre is.

Ha fiatal férfiak összefutnak este egy sörre, az esetek többségében nem az esküvői kiegészítők lesznek terítéken, még ha amúgy személyesen is érintettek a témában – maradnak inkább a sportnál, munkánál, közéletnél. Pedig ha belegondolunk, mennyi időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt ölnek a párok abba, hogy az esküvő napján minden tökéletes legyen, a vőlegényektől is elvárható, hogy szenteljenek kellő figyelmet az előkészületekre. A megfelelő öltöny kiválasztása önmagában sem egyszerű mutatvány – nem csak szuperül kell állnia, de passzolnia kell a mennyasszonyi ruhához is! –, ahhoz képest a szemüveg-téma már szinte gyerekjáték, gondolhatnánk. Ám nem árt megfontolni néhány alapvető tanácsot.

Először is, a legfontosabb kérdés, hogy a leendő férj eldöntse, szemüveggel vagy anélkül vág neki az esküvői kalandoknak. Bár a hölgyek esetében – ahogy Dóri is megírta – még kellhet némi merészség egy szemüveges menyegzőhöz, az uraknál ez inkább kényelmi és stíluskérdés. Azoknak, akik nem érzik komfortosnak a kontaktlencsék viselését, semmiképp sem javasolnám, hogy pont az esküvőn kísérletezzenek – lesz anélkül is elég izgulnivaló. Sőt, sok férfi megjelenéséhez annyira hozzátartozik a szemüveg, hogy anélkül szinte rájuk sem ismerni. Nos, bár sok szempontból nem baj, ha a nagy nap egészen más, mint a többi, egy ilyen radikális váltás talán nem hiányzik az összképből. Nem árt, ha a menyasszony nem idegenkedve tekint a párjára, ahogy az sem, ha az esküvői fotók nézegetése közben sem csak arra tudnak figyelni, hogy milyen furán fest szemüveg nélkül a büszke férj.

Ha marad a szemüveg, már csak azt kell kitalálni, hogy a mindennapok jól bevált darabja kísérjen-e el az oltárhoz, vagy egy új kerettel dobjuk fel az esküvői szettet. Ha az előbbi opciót választunk, két buktatóra kell figyelni. Az egyik a fényre sötétedő lencsék. Ezek bár nagyon praktikusak, nem biztos, hogy ideálisak egy esküvőre is: mivel a fotokromatikus lencsék az UV-fény hatására sötétednek be, akár felhős időben is árnyalatot válthatnak, ami viszont furán veszi ki magát egy ceremónia alkalmával. A másik a tükröződés-mentesség. Ha ebből a szempontból nem teljesít jól a szemüvegünk, nem csak a mennyasszonynak lesz zavaró, ahogy a fontos pillanatokban sem látja a vőlegény csillogó tekintetét, de az esküvői fotók során is érhetnek kellemetlen meglepetések. 

Ha egy új szemüveggel dobnánk fel az esküvői szettet, bátran keresgéljünk a karakteresebb darabok között akkor is, ha a mindennapokban inkább a visszafogottan elegáns keretekre szavazunk. Azt a hibát viszont semmiképp ne kövessük el, hogy a választásunkat nem egyeztetjük a párunkkal, elvégre ez a nap amúgy is a közös döntésről szól.

És hogy mire nem jó még egy szemüveg a vőlegényen? A marketing-szakmában dolgozó Michael Kammes például egy miniatűr szálkamerát csempészett az esküvői szemüvegkeretébe, így anélkül, hogy bárkinek feltűnt volna, egy igazán szubjektív perspektívából is rögzíthette saját esküvőjét. Akit érdekel, milyen egy nagy nap a vőlegény szemével, itt nézheti meg az így készült videót.

Képek forrása:

http://cdn.polkadotbride.com/wp-content/uploads/2012/03/grooms-wearing-glasses.jpg

http://www.continuumphotography.com/wp-content/uploads/2011/04/28-stylish-groom-wearing-glasses.jpg