Az 50-es években a filmkészítés az aranykorát élte. A Hollywood-i filmipar virágzott, ebben az évtizedben szinte az összes, később világhírűvé vált színész és színésznő forgatott filmet. És ekkoriban kezdtek a színészek stílusikonná válni.

Marilyn Monroe, Bing Crosby, Grace Kelly, Elizabeth Taylor – csak néhány a sok név közül, akikkel az 50-es években találkozhatott az ember a mozivásznon. Ebben az évtizedben készítette el mindössze három filmjét a tragikusan fiatalon elhunyt James Dean is. Az alig 24 éves színész autóbalesetben vesztette életét 1955. szeptember 30-án, lassan éppen hatvan éve.

A hamarosan mozikba kerülő Life című életrajzi film kapcsán James Dean személye ismét előtérbe került. A Dane DeHaan és Robert Pattinson főszereplésével készült film új megvilágításba helyezi a színész ikonikus, időtlen stílusát is.

Kép forrása: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/92/fb/91/92fb910a67d6030af9f963c2f01b687d.jpg

A második világháború utáni években Hollywood a divatvilág egyik legfontosabb központja lett, mindenki arra figyelt, mit hordanak a mozisztárok. A hajviseletük, öltözékük, kiegészítőik az átlagemberek vágyának tárgyává kezdtek válni: mindenki rájuk akart hasonlítani, már nem csak sztárok, de divatikonok is voltak. James Deannek sem csak az Édentől Keletre, vagy az Óriás című filmeket köszönheti a világ.

Kép forrása: http://coutureauchocolat.com/wp-content/uploads/2011/12/tumblr_lg6izyxdWF1qd96hro1_500_large.jpg

Ennek a jelenségnek éppen a Ray-Ban mánia volt az egyik első mérföldköve. A Ray Ban az 50-es évek elején mutatta be Wayfarer modelljét, melyet James Dean és Audrey Hepburn tettek igazi slágerdarabbá, miután ezt a fazont viselték filmjeikben. Az időt rendületlenül kiálló, uniszex, szemüvegként és napszemüveg formájában egyaránt elsöprő népszerűségnek örvendő Wayfarer megalkotása egy bizonyos Raymond Stegeman nevű optikus-tervező nevéhez fűződik. A szinte mindenkinek remekül álló Wayfarer hamar népszerűvé vált, boldogan viselték férfiak és hölgyek, fiatalabbak és idősebbek egyaránt.

Kevesen tudják, de James Dean nagyon rövidlátó volt, szemüveg nélkül gyakorlatilag alig látott. Karrierje alatt elég változatos fazonú szemüvegeket hordott, kezdve a szarukeretes szemüveggel. Ez a hangsúlyos, feltűnő szemüveg teknőcpáncélból vagy azt mintázó műanyagból készült, és igazi újdonság volt a korábbi „láthatatlan” keretekhez képest.

Kép forrása: http://headlines.cmgworldwide.com/wp-content/uploads/2012/08/James-Dean-from-Magnum.jpg

James Dean korában, az 50-es évektől kezdve elképesztően népszerű lett a Clubmaster szemüveg, ami egy szemöldökhangsúlyos, félig műanyag, félig fémkeretes darab volt, és valószínűleg James Dean-nek állt a legjobban a világon. Ennek a fazonnak a népszerűsége is részben neki köszönhető.

Szintén kedvelt fazon volt számára a mára ugyancsak klasszikussá vált Aviator szemüveg. Ezt a típust a Bausch &Lomb dobta piacra, legjellegzetesebb elemei a vékony, finom fémkeret, illetve a nagy, tükröződő lencsék. A lencsék nem teljesen laposak, hanem kissé domborúak, az orrnyeregnél található ív pedig jellemzően dupla vagy akár tripla. A szemüveg eredeti rendeltetése az volt, hogy megóvja a pilóták szemét a napfénytől – ezért van, hogy a lencse bőven nagyobb, mint ami feltétlenül szükséges lenne.

Kép forrása: http://img2.timeinc.net/people/i/2014/news/140331/james-dean-1-768.jpg

A James Dean által hordott és kedvelt szemüvegek azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek. Ezt kihasználva ma már akár a James Dean™ Eyewear kollekció darabjai közül is válogathatunk, a cég ugyanis kizárólag a színész által híressé tett, időtlen divatú darabokat kínálja.