Bár szinte minden télisport-rajongónak megvan a kedvenc márkája a sportkellékek terén, mégis érdemes jól körülnézni és több szempontot is figyelembe venni, ha a szemünkről van szó. Jöjjön hát egy gyorstalpaló tanfolyam sportszemüveg témában!

Bár ma már komplett divatipar épült a téli sportok köré, ha a látásunkról van szó, fontos, hogy körültekintően válasszunk, és ne csak lekapjuk a polcról a színben és formában nekünk tetsző darabot. Csak olyan szemüvegek közül válogassunk, melyek tulajdonságaiban megfelelnek a céljainknak, aztán persze jöhetnek a stílus-szempontok!

Az emberi szem körülbelül 10 000 lux fényerősséghez van hozzászokva, de hófödte területeken a fényerősség a 100 000 luxot is elérheti, nem kérdés tehát, hogy téli körülmények között mindenkinek szüksége van sí- vagy napszemüvegre. Vásárláskor a címkék böngészése közben bukkanhatsz a fényáteresztés értékére, ami az egyik legfontosabb adatot rejti. Ez mutatja ugyanis a fényáteresztés mértékét, ami mindig 0 és 100 közé esik. 15-ös érték alatt olyan lencséket találtok, amelyek jobban kímélik a szemet a napsütéses időben, a magas értékek pedig, nagyjából 70 felett, azt jelentik, hogy jobban érzékelitek a színeket és a távolságokat borúsabb napokon. Ha teheted, keresd inkább a polarizált lencsével készült darabokat, hiszen a hagyományos színezett lencsék csak csökkentik a fény erejét, ám a szemet bántó csillogás továbbra is megmaradhat. A polarizált lencsék speciális, rétegelt filmbevonata ellenben kiszűri a vakító fényt, ezáltal a látásod kontrasztosabb lesz, szemed pedig kevésbé fárad el.

Az UVA és UVB sugárzás elleni védelem ezen a szinten már triviális, a formáknál pedig az legyen az elsődleges szempont, hogy a teljes látómeződben zavartalan legyen a kép. Az újabb, alacsonyabban ülő szemüvegmodellek sokkal menőbben néznek ki, mint a hagyományos fazonok, és a bukósisakhoz is jobban passzolnak, de azért ellenőrizd, hogy tényleg látsz-e mindent. Ideális esetben 180 fokos látószöget kell biztosítania a választott darabnak, hogy mindenre és mindenkire figyelni tudj körülötted. 

Sportolás közben a párásodás elkerülése is fontos szempont! Vagy nézz duplalencsés modelleket nagyobb szellőzőnyílásokkal, vagy keresd a párásodásmentesítő bevonattal kezelt lencséket. Nem utolsó sorban a biztonságodra is figyelned kell – az egyszerűbb, műanyag modellek helyett választhatsz polikarbonátból készült lencséket és kereteket, amelyek ellenállóbbak, és egy nagyobb esésnél sem törnek el. 

És még egy extra tipp szemüvegeseknek: bár téli sportszemüvegekből is léteznek dioptriás modellek, de egyszerűbb – és pénztárcabarátabb – megoldás, ha mozgás közben eldobható, napi kontaktlencsét viselsz, ha szükséges.

Képek forrása:

http://www.rudyprojectusa.com/images/sports-winter-sports-sunglasses-landing.jpg

http://www.rudyproject.co.il/images/assets/athletes/103/m_winter5.jpg