Countryénekesből popdíva, popdívából stílusikon. Taylor Swifttől a divat terén is sokat tanulhatunk, legyen szó ruhákról, kiegészítőkről vagy épp napszemüvegekről!

Taylor Swift néhány év alatt félénk, countryénekes kamaszlányból igazi trendszetterré nőtte ki magát. Minden vele kapcsolatos történés azonnal vezető hír lesz a médiában: imádott macskáinál, híres barátnőivel rendezett pizsamapartijainál vagy Calvin Harris-szel töltött romantikus pillanatainál gyakrabban talán csak a megjelenéséről cikkeznek az újságok. Nem véletlenül, Swift öltözködésben ugyanis nem nagyon szokott hibázni. Legmenőbb szettjeiből – legyen szó a mindennapokról vagy a slágerekhez készült videókról – pedig nem hiányozhat egy-egy jól eltalált napszemüveg sem. Nézzünk most meg ezek közül néhányat!

Kép forrása: http://static.guim.co.uk/sys-images/Observer/Columnist/Columnists/2014/10/24/1414169836312/taylor-swift-009.jpg

Az énekesnő ötödik albuma, a születése éve után elnevezett 1989 tavaly októberben jelent meg, és ahogy Swift is fogalmazott, ez az első, kifejezetten pop lemeze. A countrys múltat persze nem csak zeneileg hagyta maga mögött, de a váltást a megjelenésével is követte. Az új albumhoz készült képeken Swift nőiessége került előtérbe, leváltva a korábbi ártatlan kislányos stílust, bár a képlet sosem ennyire egyszerű. Swift mindig megtalálja a módját annak, hogy kifejezze fiatal, new york-i hipszter énjét is! Itt például a kifejezetten elegáns, fehér ruhát a kiegészítők ellensúlyozzák: a feltűnő gyűrű, a szinte kötelező Swift-kelléknek számító piros rúzs és a szögletes, pasztell rózsaszín keretbe foglalt, sötét lencsés napszemüveg. Hiába a klasszikus ruha és beállítás, összességében egyáltalán nem hat konzervatívnak a szett, sőt!

Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=e-ORhEE9VVg

Ez a képkocka már az 1989 második slágeréhez készült videóból, a Blank space-ből való. A történet szerint Swift elegáns várúrnőként falja a férfiakat vidéki kúriájában, percek alatt pokollá változtatva bármely kapcsolat mennyei pillanatait. A fenti szettet egy könnyed, kertbeli piknikhez öltötte magára. Napszemüvege igazi retró hangulatot áraszt: a barackszínű, cicaszem-formájú modell Hollywood hőskorszakának színésznőit idézi meg, és szuperül harmonizál hullámos tincseivel.

Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=nfWlot6h_JM

Egy videoklipben persze az extrémebb összeállítások sem ritkák. Nézzük például ezt a szettet, melyben Swift az album kiáltványához, a Shake it off-hoz készült videóban pompázik. A klippel, ahogy magával a dallal is, Swift az örök kritikusoknak üzen: felszabadító videójában megannyi táncos szubkultúra tagjaként próbálja ki magát, és még ha folyton hibázik is, a közösség élményét senki nem veheti el tőle. A fenti képen éppen a Popping stílusban mártózik meg, melynek része a robot tánc is, ez ihlette jelmezét is. A futurisztikus, szinte a fél arcát fedő napszemüveg praktikusnak persze semmiképp sem mondható, így mindennapi viseletnek talán kevésbé alkalmas, de ahogy a dal is mondja, ha valaki ezt a modellt választaná, bátran álljon ki mellette, és ne törődjön a rosszakarók károgásával.

Kép forrása: http://www.zeleb.es/sites/default/files/taylor_swift_siempre_va_monisima.jpg

Swift népszerűségében persze nem csak szuper slágerei és közvetlen, barátságos fellépése, de a hétköznapokban is mindig kifogástalan stílusa is bizonyosan szerepet játszik – már amennyire egy nemzetközi popsztárnak lehetnek hétköznapjai. Mindenesetre ilyenkor az énekesnő általában egy igazi klasszikusra, a Ray-Ban Wayfarerére szavaz, melyből tucatnyi áll készenlétben a gardróbjában. 54 milliméteres lencséivel a Wayfarer egy viszonylag méretes modellnek mondható, de Swift minden körülmények között megtalálja a módját annak, hogy a nagy, fekete keretet összeegyeztesse bájos, elegáns stílusával és persze a védjegyszerű vörös rúzzsal. A nagyméretű keretekhez való vonzódása amúgy nem új keletű: mielőtt kontaktlencsére váltott, kamaszkorában is szívesen vette meg a mások által otrombán nagynak talált szemüvegeket az optikákban, melyek csak úgy porosodtak a polcokon. Egyszerűen megsajnálta őket, hogy nem kellettek senkinek. Sose lehet tudni, mi indít el az önálló stílus kialakításához vezető úton.

További inspiráló napszemüveges szettek Taylor Swifttől: http://wwtaylorw.com/tag/sunglasses/