Ha a név nem is, a forma szinte mindenkinek ismerős – ha más nem, valamelyik Johnny Depp filmből. Ezúttal a Panto stílus nyomába eredünk, hogy kiderüljön, honnan ered, mikor lett újra divat, és persze hogy kinek ajánlható. 

A Panto, vagy más néven P3 keretek az 1920-as években tűntek fel, bár arról megoszlanak a vélemények, hogy Franciaország, vagy az USA lehetett a stílus őshazája. A név a pantoszkopikus rövidített verziója, ami szó szerint mindentlátót jelent – akkoriban ugyanis még nem a divat szempontjai voltak az elsődlegesek az optika világában, hanem a minél nagyobb látómező. Ennek köszönheti a Panto is jellegzetes alakját, melyet könnyű felismerni az alapvetően ovális, felül laposabb, alul kissé hegyesebb formáról, valamint a magasan csatlakozó szárakról.

A hagyományos Pantók általában vékony, fém kerettel készülnek, bár a ’40-es évektől kezdődően már nem ritkák a vastagabb, teknőcmintás szarukeretek sem – a hangsúly ebben az esetben inkább a formán van! Bár ez a formavilág megjelenése óta szinte mindig megtalálható és elérhető volt, az igazi visszatérés – immáron mint ikonikus stíluskellék – a ’80-as évekre tehető. Ekkor már sok gyártó titán keretekkel kínálta a Pantókat, melyek így kicsi súlyuk és hipoallergén tulajdonságaik miatt még népszerűbbek lehettek. Olyan sztárok elmaradhatatlan kiegészítője lett, mint Johnny Depp vagy Woody Allen, de Pantót hordott a Harrison Ford féle Indiana Jones is! Egy biztos: a mára már inkább kissé retrónak minősülő Pantónak napjainkra bérelt helye lett az ikonikus szemüvegformák panteonjában.

A Panto azonban nem csak a férfiak kiváltsága – jellegzetes formája többféle női karakterhez is remekül illeszkedik. Renée Zellweger ugyan olyan szívesen viseli, mint a különc Lady Gaga, vagy nézzük csak, milyen remekül áll Cate Blanchetten, a tavaly bemutatott, a II. világháború idején játszódó Műkincsvadászokban! 

Sőt, a Panto még csak nem is a szemüvegesek privilégiuma, ugyanis a jellegzetes forma napszemüvegként is népszerű. Ilyenkor az amúgy visszafogottabb fémes keret helyett sok gyártó inkább aranyszínűt használ, ami a sötét lencsékkel klasszikus kontrasztot képez. A mindig bájos Anne Hathaway-en is igazán jól mutat ez a klasszikus kombináció.

A Panto tehát – erős karakterjegyei ellenére – sokak számára lehet stílusos választás, ám nem minden arctípushoz ajánlható jó szívvel: mérete és formája miatt a hosszúkás, kecses íveivel pedig a szögletesebb arcokon mutat igazán jól. Persze az is fontos, hogy viselője (és gardróbja) is összhangban legyen a Panto klasszikus, mégis bohém jellegével.

Képek forrása:

http://blog.deltottica.com//thumb.php?src=http://blog.deltottica.com//uploads/03-2013/kilsgaard_acetate.jpg&a=c&w=675&h=300

http://www.ruudpanis.nl/upload/medialibrary/c17/c1736a9a0022c7c2b265b28359639000.jpg

http://cdn.collider.com/wp-content/uploads/the-monuments-men-cate-blanchett1.jpg

http://blog.roopevintage.com/wp-content/uploads/2011/08/One-Day-Jim-Sturgess-Anne-Hathaway2.jpg