Néhány éve talán még ritkaságszámba ment, ha egy-egy hiphop ikon szemüvegben jelent meg, akár „civilben”, akár a színpadon – mára azonban egészen más a helyzet. Vannak sztárok, akik a klasszikus formáknak adnak új értelmet a hiphop-stílusban, és vannak, akik akár maguk tervezik meg a legújabb darabokat.

Ha a hiphop és a szemüvegek egy mondatban fordulnak elő, legtöbbször a méregdrága és sokszor egészen extrém napszemüvegeknél lyukadunk ki. Pedig sok minden történt azóta, hogy Kanye West 2007-es Stronger-jével egy időre újra divatba hozta az akkor igazán menőnek tűnő, ma már csak inkább fájóan divatjamúlt buliszemüveget, a Shutter Shades-t. 

A hiphop egyre fontosabb része lett a mainstream divatvilágnak is, a legmenőbb előadók pedig – mint Kanye West vagy épp Jay-Z – immáron nem csak a zenében találnak követőkre. A hiphop kultúrában amúgy kiemelten fontos külsőségek ezeknél a sztároknál igazán magabiztos stílussal és fellépéssel párosulnak. Amit és ahogy ők hordanak, arra milliók tekintenek példaként, ők pedig tudatában is vannak, hogy ez milyen – marketing-szempontból sem lényegtelen – lehetőségekkel jár. Ha ők beépítenek valamit a ruha- és kiegészítőtárukba, az már önmagában jelentőséggel bír, de ami még fontosabb: sokszor egészen átformálja a stílusértékét is.

A fekete vastagkeretes, Wayfarer-re hajazó, hipszteres darabok mindent elárasztó divatja megtalálta az utat a hiphop világába is. Íme, egy-egy klasszikus példa T.I.-tól és Wiz Khalifáról:

De az sem ritkaság, hogy az értelmiségiek és művészek körében kedvelt fazonok válnak egy-egy stílusos választással igazi hiphop szemüveggé! Nézzük csak meg a Jay-Z által – talán nem véletlenül – könyve dedikálásakor viselt igazán karakteres darabját, vagy a Black Eyed Peas frontember Will.i.am felül szarukeretes, alul nyitott szemüvegét. Könnyen el tudnánk képzelni bármelyiket egy divatos európai top-írón, miközben ezeken a sztárokon is igazán autentikusan mutatnak!

Utóbbi nevét amúgy is érdemes lehet megjegyezni most már a szemüveg-rajongóknak is, mert bár a hiphop-sztárok által alapított divatmárkák egyre népszerűbbek, a szemüveg terén még nem nagyon láttunk hasonló kezdeményezést. Will.i.am viszont most belevágott, és ill.i.Optics márkanév alatt idén szeptemberben kihozta első kollekcióját. Uniszex szemüvegeiben a futurisztikus és a vintage stílus keveredik. Ő maga így nyilatkozott a debütáláskor: „ha megnézzük a mai szemüvegeket, hiányzik belőlük valami, ami a vintage darabokban megvan. Ha viszont a vintage szemüvegeket vesszük elő – amit én gyűjtőként mindig örömmel teszek –, azt kívánjuk, bárcsak egy kicsit maibbak lennének. Ezért én a retrót házasítottam össze a futurisztikus stílussal, a régmúlt érzékenységét a ma esztétikájával.”

Ki tudja, lehet, hogy Will.i.am tényleg ráérzett valamire, és hamarosan a hiphop szcéna jelentős hányada fog a neve alatt futó, amúgy körülbelül 300 dollártól elérhető szemüvegekben szaladgálni.

 

Képek forrása:

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/9/29/1317306905526/Kanye-West-performs-on-st-003.jpg

http://www.coastal.com/thelook/wp-uploads/2012/09/Wiz-Khalifa-hip-hop-glasses1.jpg

http://www.coastal.com/thelook/wp-uploads/2012/09/T-I-hip-hop-glasses1.jpg

http://www.coastal.com/thelook/wp-uploads/2012/09/jay-z-hip-hop-glasses1.jpg

http://www.coastal.com/thelook/wp-uploads/2012/09/will-i-am-hip-hop-glasses1.jpg

http://www.bet.com/news/fashion-and-beauty/2014/09/02/will-i-am-to-launch-eyewear-collection/_jcr_content/featuredMedia/newsitemimage.newsimage.dimg/060613-fashion-beauty-men-leather-shirts-will-i-am.jpg