Egy új szemüvegkeret vásárlásakor látszólag annyi szempontot kell figyelembe venni, hogy sokan bele sem mernek vágni a komolyabb böngészésbe és inkább az első egyszerűbb modellt veszik le a polcról. Összeállításomban arra próbálom rávenni Önöket hölgyeim, hogy merjenek érdekes, különleges, de azért jól hordható kerettípusokat választani, amelyek feldobhatják a szürke hétköznapokat!

Az egyik személyes kedvencem az úgynevezett „cicaszem” szemüvegkeret. A ’60-as éveket idéző, lendületesen ívelt darabok bájos vadmacskává változtatják viselőjüket, míg a megfelelő szettel – például egy klasszikus, Audrey Hepburnt idéző kis fekete egyberuhával, vagy egy jól szabott kosztümmel – visszafogott eleganciát kölcsönöznek. A macskaszem keret akkor is tökéletes jolly joker, ha nem vagyunk a harsány ékszerek hívei – figyelemfelkeltő formája ugyanis már önmagában elegendő kiegészítője megjelenésünknek.

Nem csupán a John Lennon-rajongó férfiaknak, de a hölgyeknek is bátran ajánlom a kerek szemüvegformát, ám ők a vékony drótkeret és a kis méret helyett válasszanak méretesebb fazont és hangsúlyos, fekete vagy barna teknőcmintás keretet. Ez a forma már meglehetősen merész választás, így inkább a feltűnést kedvelő, divatot, művészetet szerető, bohém nőknek javasolható, akik nem bánják, ha minden tekintet rájuk szegeződik.

A rockabilly és a ’60-as évek kedvelői biztosan rendelkeznek egy-két fekete-fehér négyzetes, csíkozott vagy pöttyös kerettel is. Óvatosan bánjunk azonban a határozott, geometrikus mintákkal a hétköznapokban. Ha viszont vannak olyan alkalmak, amikor kicsit bohókásabban öltözhetünk, mindenképpen érdemes elővenni az erős mintákat!

S ha már csíkos vagy pöttyös, ne felejtsük ki a színeket sem: extrémnek tűnhet egy telt piros, lila vagy zöld keret, azonban egy jól eltalált fazonnal társítva – például vékony, kiváló minőségű anyagból készült kereten megjelenve – a vidám színek a legszürkébb őszi napokat is felvidítják. Ha kevésbé harsány árnyalatot választunk – mondjuk egy szép burgundivöröset –, akár irodába, munkahelyre is nyugodtan bevethetjük a színes szemüvegkereteket.

Végezetül muszáj kiemelnem két ultranőies díszítőelemet: a csipkét és a gyöngyöket. Egy szemüvegkereten megjelenve persze ezek már sokkal inkább extrémbe hajlóak, mint klasszikus-romantikusak, ám e daraboknál is megtalálhatjuk az arany középutat. A csipkemotívum is lehet visszafogott, ha csupán finom kis mintaként köszön vissza a szemüveg szárán, s nem az egész keretet borítja be. A kisebb gyöngyökkel, strasszokkal, kristályokkal ékesített keretek csillogást, csábosságot adnak az öltözethez – itt is érvényes azonban az örök bölcsesség: a kevesebb több!