Ha a kánikula és a simogató napsugarak nem is maradnak már sokáig velünk, számos érvünk van arra, hogy a napszemüvegünket még ne pakoljuk el a fiók mélyére.

A héten hivatalosan is beköszöntött az ősz, és ha nem is tűnik tova egyik napról a másikra a jó idő, lassan, de biztosan egyre kisebb lesz a napsütéses órák száma: hamarosan már csak nosztalgiával fogunk visszagondolni azokra a napokra, amikor a vakító napsütésben a sarki boltig sem tudtunk elsétálni kedvenc napszemüvegünk nélkül. Ilyenkor sokan – nyárbúcsúztató aktusként – a napszemüvegüket is gondosan elcsomagolják, hogy nyugodtan aludhassa téli álmát valahol a gardrób mélyén. Íme, néhány érv, miért nem érdemes követni a példájukat!
 
Az UV-sugaraknak nem szól senki, hogy vége a nyárnak
 
Kép forrása: https://bonocle.files.wordpress.com/2014/03/slopes3.png?w=640&h=425
 
Amikor a tűző nap szinte perzseli a bőrünket, és csak hunyorogva tudunk kilépni az utcára, egyértelmű, hogy azonnal a napszemüvegünk után nyúlunk. Ám jó, ha tudjuk, a Nap ibolyán túli (UV) sugaraitól nem csak ilyenkor fontos megvédeni a szemünket, hiszen a káros UV-sugaraknak körülbelül harmada még felhős időben is eléri a felszínt! Különösen a világos bőrű és szemű emberek számára alapvető az elővigyázatosság – aki könnyen leég a napon, annak számítania kell rá, hogy nem csak bőre, de szeme is érzékenyebb a káros sugarakra. Sőt, egy téli túra vagy síelés alkalmával a havas táj a sugarak 80 százalékát visszaveri, míg például nyaralós környezetben, a homokról vagy a vízről csak ennek negyede pattan vissza.
 
A bőröd is meg fogja köszönni
 
Kép forrása: http://www.onegoodthingbyjillee.com/wp-content/uploads/2013/07/summer-eye-care.jpg
 
A szemünk körüli bőrréteg a legérzékenyebb felület az egész arcunkon, nem véletlen, hogy komplett kozmetikai termékcsaládokat fejlesztenek erre a területre. A napsugárzás pedig komoly igénybevételt jelent: hatására hamarabb jelennek meg a szem körüli ráncok, a szarkalábak és a táskák. Sőt, talán meglepő, de a szemhéjat érintő elváltozások teszik ki az összes bőrrákos megbetegedés 5-10 százalékát, a megfelelő védelem tehát nem csak bőrünk fiatalsága, de egészségének megőrzése érdekében is alapvető fontosságú.
 
Vezess biztonságban!
 
Kép forrása: http://custom.buyitsellit.com/29009/1006/polarized-lens.jpg
 
A vizes aszfalt vagy a szélvédő csillogása, a tükröződő felületekről visszaverődő vakító fények nem csak megnehezítik, de adott esetben veszélyessé is tehetik a vezetést. Ezeket a kellemetlen hatásokat küszöbölik ki a polárszűrős napszemüvegek, melyek viselése így a biztonságunkhoz is hozzájárul: egyes kutatások szerint az ilyet használó sofőrök reakcióideje akár negyven százalékkal is alacsonyabb lehet. Így, ha máskor nem is, legalább vezetés közben viselj napszemüveget!
 
Maradj stílusos egész évben!
 
Kép forrása: http://www.moodiereport.com/images2/burberry_AW14_trench_sunglasses_cara_suki.jpg 
 
Egyáltalán nem csak az igazán nyári outfitekhez passzol egy divatos napszemüveg, sőt! Válassz egy hozzád illő modellt a legújabb őszi trendek alapján, dobd fel a sötétbe burkolózó téli ruhatárad egy vidám, élénk napszemüveggel, vagy csalogasd elő a nyarat már tavasszal legújabb kedvenceddel. Ne feledd, a napszemüveg egy tökéletes kiegészítő: minden szetthez megtalálhatod a megfelelő párt, a klasszikus darabok pedig soha nem mennek ki a divatból! Legyen hát bármilyen évszak, egy napszemüveggel mindig kiemelheted egyéni stílusodat.