A tökéletes megjelenéshez megfelelő önbizalom szükséges, ehhez pedig szemüvegesként azt is fontos megérteni, milyen képzeteket társítunk – mi magunk és a környezetünk – a szemüvegviseléshez. Honnan erednek a jól ismert sztereotípiák, és mi köze van a szemüvegnek az identitáshoz? Íme, pár gondolat a szemüvegviselés pszichológiájához. 

A szemüveg nem csak egy látáskorrekciós eszköz, de egy divatos kiegészítő is egyben, így látásunk mellett a megjelenésünkre is alapvető hatással van. De vajon másként is nézünk a világra a lencsék mögül? És a környezetünk mit gondolhat rólunk amiatt, hogy szemüveget viselünk? A jó benyomáshoz nem elég csak a divat szempontjait figyelembe venni!

http://thehoopla.com.au/wp-content/uploads/2014/02/brain-glasses.jpg

„Ha a szem a lélek tükre, a szemüvegeseknél a lélek még egy rétegen át mutatkozik csak meg? Kevésbé tudunk olvasni belőle? Sokan lehetnek, akik hasonlóan gondolkoznak” – nyilatkozott egy helyen Dr. Neil Handley, egy angol optikai múzeum kurátora. A szemüveg bizonyos mértékig elfedi, vagy épp kiemeli vonásainkat (arccsontunkat, szemöldökünk vonalát, apróbb ráncainkat) – kicsit úgy működik, mint a hölgyeknél a smink. Manipulálhatjuk vele a megjelenésünket, ezzel is befolyásolva, hogy mások mit gondoljanak rólunk.

„Amikor először megjelentek a szemüvegek a 18. század elején, annyira furcsának hatottak, hogy az emberek igazi csodabogaraknak nézték a szemüvegeseket. Mit akarnak azzal a furcsa fegyverrel az arcukon – csak nem ellopni a lelkünket?”, idézte fel az akkori gondolkodást a professzor, majd hozzátette: „mivel jellemzően a gyakran olvasó, tanult rétegek kezdtek el szemüveget hordani, hamar kialakult az a nézet, hogy a szemüvegesek intelligensek, még ha kicsit könyvmolyok is. Ennek a mai napig van hatása: kutatások szerint a szemüvegeseket jobbnak értékelik például az állásinterjúkon is. Az elmúlt 15-20 évben pedig a szemüveg igazi divatcikké vált” – tette hozzá.

https://hearingwiththeeye.files.wordpress.com/2014/01/pink-book-glasses-mood-photo-wallpaper-1920x1200.jpg

A legtöbb tanulmány azzal foglalkozik, hogy mit gondol a szemüvegesekről a környezetük. De meg is fordíthatjuk a kérdést: tényleg másként látni a világot egy pár lencse mögül?

Anélkül, hogy túlpszichologizálnánk a kérdést, néhány megjegyzést azért bátran tehetünk. Az, hogy szemüvegesként „keretezve” látjuk a világot – mintha moziban vagy egy képernyő előtt ülnénk – öntudatlan módon egy bizonyos távolságtartást eredményezhet. Vagy csak vegyük a tényt, hogy van egy kis kiegészítő, melyet mindig magunkon, illetve magunknál kell tartanunk– ez bizony nem mindig fér össze a spontenaitással. Például, ha a kánikulában hirtelen felindulásból csobbannánk egyet egy tóban vagy tengerben, a romantikusabb eseményekről most nem is beszélve. Ha pedig mégis előbújik belőlünk a bennünk élő – és amúgy persze szintén szemüveges – Freud, gondoljuk át, hogy a legtöbb esetben iskolás korban derül ki a gyerekekről, hogy látáskorrekcióra van szükségük, addig pedig szó szerint homályosan látják a világot. Nos, ennek a hatása sem biztos, hogy nyomtalanul elmúlik.

http://www.dw.com/image/0,,4149691_4,00.jpg

Még fontosabb azonban az, hogy a szemüveg viselője hogyan tekint önmagára. Ha például egy családi fotó készítésekor inkább elrakja a szemüvegét, valószínűleg nem gondol magára „igazi szemüvegesként”, míg másoknak annyira identitásuk részévé válik a szemüveg, hogy szinte meztelennek érzik magukat nélküle.

Egy kevéssé ismert színésznő blogjában számolt be a dilemmáról, hogy érdemes lenne-e szemkorrekciós műtétre jelentkeznie. Végül a lézeres kezelés mellett döntött, ám ez nem csak a megjelenésére, de a munkájára is hatással volt. „Az egyedi, oversize keretekkel könnyű volt kitűnni a tömegből, és a megfelelő módon alakítani a külsőmet. Úgyhogy végül elvittem néhány szemüvegemet egy optikushoz, hogy cserélje benne ki a lencséket dioptria nélkülire” – írta.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/cb/d7/ac/cbd7ac3232f37c13b37b50172e4ffdb5.jpg

Akárhogy is gondoljunk magunkara – szemüvegesként, vagy csak egy emberként, aki történetesen szemüveget visel –, a lényeg, hogy olyan keretet válasszunk magunknak, amiről úgy érezzük, nem csak az arcformánkhoz és a ruhatárunkhoz illeszkedik, hanem személyiségünkkel is összhangban van. Nézzünk bele a tükörbe, és ha elégedettek vagyunk azzal, amit látunk, magabiztosságunk a külvilág felé is megmutatkozik majd – gondoljanak bármi is a szemüvegesekről úgy általában.