Bár az üzleti élet öltözködés szempontjából még mindig elég konzervatív, ez nem jelenti azt, hogy semmitmondónak is kell lennie. Ebben pedig nagy segítség lehet egy jó stílusérzékkel megválasztott szemüveg is.

Úgy tartják, az öltönyös világban önálló szabályok érvényesek, és természetesen ez az öltözködésre is igaz. Szigorú protokoll írja elő, hogy adott helyzetben milyen standardoknak kell megfelelni, vagy esetleg mennyire lehet engedni a makulátlan eleganciából és feszességből. A nők talán annyival szerencsésebbe helyzetben vannak, hogy kosztümük színét legalább kissé szabadabban válogathatják meg, de az urak sokszor szinte csak a nyakkendőjükkel tudnak valami életet vinni a szürke/barna/fekete öltönyös szettekbe. Éppen ezért lehet kiemelt szerepe az olyan, látszólag apró kiegészítőknek, mint a szemüveg.
 
Kép forrása: http://www.europarl.europa.eu/former_ep_presidents/president-schulz/resource/static/galleries/2013_05/2.%7B424a079b-aafb-4edd-9c8e-d6b3ed443786%7D.jpg?epbox=&gallery=shadowbox136842982419837815951
 
Méret és pozíció
 
Először is kezdjük az alapoknál! Ebben a világban szinte csak a tökéletesség elfogadható, nincs helye semmi bohókásságnak, így a szemüvegválasztás első szempontja a megfelelő méret és pozíció legyen. A szemüveg nem lóghat túl oldalirányban az arcon, de nem lehet annyira keskeny sem, hogy szemből nézve látszódjanak a szárak. Fontos, hogy a szemöldök kilátszódjon a keret felett, lehetőleg valamivel több mint a fele. A szemnek horizontálisan pontosan a lencse középen kell lennie, vertikálisan azonban kicsit feljebb: a pupillánk alsó része legyen a képzeletbeli függőleges felezőponton. A keret egészének pedig nagyjából az arcunk közepén kell lennie, tehát a szemüveg teteje és a fejtetőnk közti magasság ideális esetben megegyezik a keret alja és az állunk közti távolsággal.
 
Kép forrása: http://www.articlesofstyle.com/wp-content/uploads/2015/03/mensstyleeyewearfit-2-of-27.jpg
 
Formák, színek, keretek
 
Nem meglepő módon az öltönyös világban a színek és formák tekintetében is ragaszkodnunk kell a szigorúbb stílusszabályokhoz, így az élénk árnyalatokat, harsány mintákat, vagy épp nagyon kerek formákat azonnal el is felejthetjük. A legnépszerűbb a szögletes formavilág, de az ovális keretek is szóba jöhetnek, ha illeszkedik az arcformánkhoz. A színek terén leginkább az arany, ezüst, barna, szürke és fekete árnyalataiból válogathatunk.
 
Sokan ahhoz tartják magukat, hogy a szemüvegük legyen a lehető legkevésbé feltűnő, ezért is olyan elterjedtek a vékony, nemesfém szárral szerelt, keret nélküli modellek. Ezekkel valóban nem lehet hibázni, de egy öltönyös szett mellé is gondolkodhatunk műanyag keretekben, hiszen a karakter még nem stílusvétség! Arra azonban figyeljünk, hogy ha plasztik keret mellett döntünk, kerüljük a feltűnő formákat és színeket: egy vastag, ezüstmetál keret például már nem biztos, hogy business-kompatibilis.
 
Ne féljünk váltani!
 
Kép forrása: http://si.wsj.net/public/resources/images/BN-GJ281_glasse_J_20150109163954.jpg
 
A konzervatív stílus nem azt jelenti, hogy ne férne bele egy kis frissítés vagy változatosság. Attól még, hogy évek óta elégedetten viseljük az elegáns, keret nélküli modellünket, érdemes lehet elgondolkodni például egy karakteresebb, műanyag kereten. Bill Gates-hez például szinte hozzánőtt korábbi, keret nélküli szemüvege, aztán váltott, ami adott is egy kis élénkséget a megjelenéséhez. Ha a teljes váltást túl radikálisnak érezzük, az is jó megoldás, ha váltogatjuk a különböző stílusú kereteket, így mindig az éppen aznapi öltözékünkhöz, programunkhoz és hangulatunkhoz tudunk igazodni a szemüvegünkkel is. Ezt az utat járja például a humorista Stephen Colbert is, a megjelenése pedig minden összeállításban kifogástalan.
 
Kép forrása: http://si.wsj.net/public/resources/images/BN-GJ302_glasse_J_20150109171850.jpg
 
Nem gond, ha szemüvegből nem is lesz akkora kollekciónk, mint nyakkendőkből – akár egyetlen, ügyesen megválasztott keret is kiemelhet minket a kissé egysíkú, öltönyös környezetből.